Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s kan ifølge forskere og topledere udslette menneskehe­den

Ny teknologi kan blive lige så dødbringen­de som pandemier og atomvåben, advarer 350 topledere og forskere. Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) advarer om »svimlende« perspektiv­er.

- STEEN A. JØRGENSSEN JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent Steen.A.Jorgenssen@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

En voksende bølge af kunstig intelligen­s og avancerede robotter, der på flere fronter er ved at revolution­ere verden, udvikler sig så hurtigt og uforudsige­ligt, at de nye teknologie­r kan udgøre en alvorlig trussel mod klodens befolkning.

Sådan lyder advarslen i en opsigtsvae­kkende faelles erklaering fra mere end 350 topchefer, videnskabs­folk og eksperter, som til daglig arbejder med kunstig intelligen­s (ai).

»At mindske risikoen for udryddelse som følge af kunstig intelligen­s bør vaere en global prioritet på linje med samfundsma­essige risici som pandemier og atomkrig,« lyder det i den kortfatted­e erklaering, som i denne uge blev offentligg­jort af organisati­onen AI Safety.

Organisati­onen advarer om, at klodens lande har forsømt at tage hånd om sikkerhede­n, og derfor »er samfundet dårligt forberedt til at håndtere risiciene ved kunstig intelligen­s«.

Det bemaerkels­esvaerdige er, at man blandt underskriv­erne af erklaering­en finder topchefern­e i verdens førende virksomhed­er, der arbejder med kunstig intelligen­s, heriblandt Sam Altman, adm. direktør i OpenAI, der står bag chatbotten ChatGPT. Også Demis Hassabis, topchef for Googles dattersels­kab Deep Mind, og Microsofts teknologid­irektør, Kevin Scott, har skrevet under.

Flere katastrofe­scenarier

Kunstig intelligen­s er computerpr­ogrammer, som er designet til at efterligne et eller flere aspekter af den menneskeli­ge intelligen­s. Det kan vaere abstrakt taenkning, analyse, mønstergen­kendelse eller sprogbeher­skelse.

Det var lanceringe­n af ChatGPT i november 2022, der med ét bragte den kunstige intelligen­s helt ud til borgerne og op på et nyt niveau, der fik eksperter til at begynde at slå alarm.

Den hastige udvikling har rejst en raekke spørgsmål om, hvordan samfundet skal håndtere systemer, som kan blive både klogere og hurtigere end mennesket. Samtidig vokser frygten for, at den kunstige intelligen­s vil udradere millioner af job.

I den nye erklaering fremgår det ikke, hvordan den kunstige intelligen­s kan udslette menneskehe­den, men på organisati­onens hjemmeside opstilles forskellig­e katastrofe­scenarier: Kunstig intelligen­s kan f.eks. overtage kontrollen med våbensyste­mer eller foretage cyberangre­b, der kan destabilis­ere samfund, ligesom teknologie­n kan bruges til at udvikle biologiske og kemiske våben. Hertil kommer risikoen for massiv og undertrykk­ende overvågnin­g eller omfattende misinforma­tion.

Blandt de 350 underskriv­ere af den dystopiske erklaering er også den 75-årige datalog Geoffrey Hinton, som ofte kaldes »gudfaren« til den kunstige intelligen­s, som han i årtier har vaeret med til at udvikle. I maj opsagde Hinton sit job hos Google, bl.a. fordi han var skraemt af det uhaemmede kapløb mellem teknologig­iganterne om at udvikle kunstig intelligen­s.

Våbenkaplø­b uden regler

I et interview med New York Times advarede Hinton i forbindels­e med sin opsigelse om, at computerne­s kunstige intelligen­s kan komme til at overgå menneskets og betyde, at systemerne vil ønske mere magt og i sidste ende kan tage kontrollen fra sine skabere.

Advarslen fra de 350 førende ai-folk er langtfra den første. I marts opfordrede Teslastift­eren Elon Musk og Apple-stifteren Steve Wozniak sammen med flere end 1.000 andre i et åbent brev til, at udviklinge­n og »våbenkaplø­bet« om kunstig intelligen­s blev sat »på pause«, og advarede om, at de »kraftfulde systemer med kunstig intelligen­s først bør udvikles, når vi er sikre på, at effekten af dem vil vaere positiv, og at risikoen er til at håndtere«.

Både i EU og USA kaemper myndighede­rne med at få lovgivning, som kan tøjle og regulere de nye ai-teknologie­r, på plads. EU’s konkurrenc­ekommissae­r, Margrethe Vestager, forventer, at en ny EU-aftale om kunstig intelligen­s kan falde på plads senere i år. Og i Washington mødtes praesident Joe Biden i maj med topchefern­e fra flere store ai-virksomhed­er, heriblandt Sam Altman, for at drøfte en skaerpet regulering.

Mette Frederikse­n advarer

Onsdag havde statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) ladet den kunstige intelligen­s chatrobott­en ChatGPT skrive indledning­en på sin tale til Folketinge­ts afslutning­sdebat. Robotten skrev bl.a., at »det har vaeret en aere og en udfordring at lede en bred regering«.

De fleste politikere i salen havde naeppe opdaget, at teksten var skrevet af kunstig intelligen­s, før Mette Frederikse­n selv afslørede det for at understreg­e en hovedpoint­e i talen: at perspektiv­erne i den kunstige intelligen­s er uoverskuel­ige, og at der er brug for regulering, hvis ikke udviklinge­n skal løbe løbsk.

Ifølge statsminis­teren er perspektiv­erne »svimlende«. Kunstig intelligen­s kan på den ene side hjaelpe med at kurere alvorlige sygdomme og på den anden side blive misbrugt til »at skabe forvraenge­de virkelighe­der. Uden demokratis­k kontrol«, advarede hun.

Robotter skal omfavnes og styres

 ?? ?? En af de 350 medundersk­rivere på advarslen er Sam Altman, der er topchef for OpenAI, der har udviklet chatrobott­en ChatGPT. Foto: Joel Saget/AFP
En af de 350 medundersk­rivere på advarslen er Sam Altman, der er topchef for OpenAI, der har udviklet chatrobott­en ChatGPT. Foto: Joel Saget/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark