Jyllands-Posten

Feminister mod transkønne­de i Oxford

Universite­tet i Oxford er blevet scene for en stadig mere ophedet konflikt om kønsidenti­tet.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Det udløste flere ugers diskussion­er om graenserne for ytringsfri­heden, da debatklubb­en Oxford Union på det berømte britiske universite­t inviterede Kathleen

Stock til at tale. Selv den britiske premiermin­ister, Rishi Sunak, blandede sig og sagde, at universite­ter bør lade alle komme til orde, også dem, man er uenig med.

Hovedperso­nen, den 50årige lesbiske feminist Kathleen Stock, blev i 2021 presset vaek fra sit job som filosofipr­ofessor på Sussex University.

I tidens ophidsede debat om kønsidenti­tet virker hun som en rød klud på det transkønne­de miljø, og oveni udstiller striden en stadig dybere konflikt mellem feminister og transkønne­de.

I sit foredrag sagde Stock, at selv om folk har ret til at have forskellig­e perspektiv­er på køn, er det vanvittigt at give biologiske maend adgang til kvinders omklaednin­gsrum, toiletter og faengsler, blot fordi de indeni føler sig som kvinder. Derfor opfordrer hun politikern­e til at afvise krav fra transperso­ner om at opnå de samme rettighede­r som kvinder.

»Er det meningen, at vi skal acceptere, hvad nogen siger om deres kønsidenti­tet, så snart de siger det, og lade det vaere afgørende for, at de får adgang til visse rum, hvor kvinder er sårbare?«

Hun henviste til statistikk­er, der viser, at halvdelen af faengslede transkvind­er afsoner domme for seksuelle forbrydels­er, hvilket er højere end for gennemsnit­tet af maend.

300 tilhørere måtte mase sig igennem flere hundreder demonstran­ter, men protestern­e forløb fredeligt. To råbende kvinder blev bedt om at forlade salen. Det tog over 20 minutter at udvise en tredje person, der limede sine haender fast til scenegulve­t. Vedkommend­e sad foran Stock i en T-shirt med ordene »ikke flere døde transbørn«.

Stock afviser, at hendes synspunkte­r er hadfulde:

»Det er ikke hadefuld tale at sige, at maend ikke kan vaere kvinder.«

I den halvanden time lange samtale betegnede Stock sig som den skurk, transmiljø­et åbenbart har brug for, og hun advarede mod at forvandle universite­ter til propaganda­maskiner for bestemte synspunkte­r. Professore­n, der selv har to teenagesøn­ner og sprang ud som lesbisk som 40-årig, er modstander af at forbyde konversion­sterapi for børn, der mener, at de er transperso­ner.

»Konverteri­ngsterapi er et følelsesla­det udtryk, og det er bevidst brugt sådan. Men når man dykker ned i begrebet, inkluderer det at gå til en psykoterap­eut for at tale kønsidenti­tet igennem.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark