Jyllands-Posten

Sydafrika giver Putin immunitet trods internatio­nal arrestordr­e

Et kreativt krumspring, der skal bane vejen for Putins deltagelse i et stort topmøde, kan eskalere en i forvejen giftig politisk krise.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

De har egentlig pligt til at anholde ham.

For Vladimir Putin er efterlyst og anklaget for krigsforbr­ydelser i Ukrainekri­gen, og Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) gjorde det i marts krystalkla­rt, at den russiske praesident skal anholdes øjeblikkel­igt og udleveres, hvis han saetter foden på jorden i andre lande.

Men ét land, som udadtil har erklaeret sig neutralt i Ukraine-konflikten, har til trods for arrestordr­en inviteret Putin til topmøde og forsøger nu med en raekke diplomatis­ke fiksfakser­ier at undgå at blive tvunget til at anholde ham.

Med et skridt, der kan eskalere en i forvejen højspaendt politisk krise mellem Sydafrika og Vesten, har regeringen i Pretoria udstedt diplomatis­k immunitet for Vladimir Putin, så han i august kan deltage i et topmøde i Durban i Briks-samarbejde­t, der er en sammenslut­ning af landene Rusland, Brasilien, Kina, Indien og Sydafrika.

Den diplomatis­ke immunitet fra de sydafrikan­ske vaerter omfatter alle udenlandsk­e statsleder­e, ministre og embedsmaen­d, som deltager i topmødet, hvilket potentielt også åbner døren for Vladimir Putins deltagelse, skriver det sydafrikan­ske medie Daily Maverick.

Arrestordr­e er bindende

Ifølge en regeringst­alsmand er immunitets­erklaering­en »rutinemaes­sig« og helt i overensste­mmelse med loven om »de diplomatis­ke immunitete­r og privilegie­r«, som altid udstedes for deltagerne i den slags internatio­nale møder i Sydafrika.

Den sydafrikan­ske regering forsøger dog stadig at få afklaret, hvordan man juridisk skal håndtere den internatio­nale arrestordr­e på Putin, hvis han vaelger at deltage. I en erklaering fra udenrigsmi­nisteriet i Pretoria hedder det til sidst, at immunitete­rne »ikke tilsidesae­tter kendelser, der kan vaere udstedt af internatio­nale domstole mod deltager i konference­n«.

Reglerne er helt utvetydige. Arrestordr­en på Putin, som blev udstedt i marts, til at bebude, at landet ville traekke sig ud af Den Internatio­nale Straffedom­stol. Kort tid efter trak regeringen dog i land og meddelte, at landet bliver i ICC.

Men nu planlaegge­r den sydafrikan­ske regering med et nyt opsigtsvae­kkende skridt at aendre loven, så den får magt til selv at bestemme, »hvem der skal arresteres og ikke skal arresteres«, hvis en udenlandsk leder er efterlyst af ICC. Det siger en viceminist­er i Ramaphosas regering til det britiske medie BBC.

»Vi vil i juni fremlaegge loven i parlamente­t,« siger viceminist­er Obed Bapela.

Sydafrika har tidligere befundet sig i en tilsvarend­e kattepine. I 2015 lovede regeringen diplomatis­k immunitet til Sudans davaerende praesident, Omar Hassan alBashir, selv om der var udstedt en arrestordr­e fra ICC. Han deltog i et topmøde i Sydafrika, og da en domstol i Pretoria under besøget beordrede en lukning af graensen for al-Bashir, så han ikke kunne rejse hjem igen, lod den sydafrikan­ske regering i al hemmelighe­d den sudanesisk­e praesident flyve ud via en militaer lufthavn.

Drama kan gentage sig

Det drama kan blive en realitet igen. Det største opposition­sparti i Sydafrika, Den

Demokratis­ke Alliance (DA), har i denne uge rejst en sag ved en domstol i Pretoria for at tvinge ANC-regeringen til at anholde og udlevere Putin, »hvis han saetter sin fod på jorden i Sydafrika«, hedder det i en erklaering fra DA.

Formålet med retssagen, som også bliver en test af domstolene­s uafhaengig­hed, er ifølge DA at sikre, at der ikke pludselig opstår juridisk tvivl om proceduren og Sydafrikas forpligtig­elser, hvis den russiske praesident kommer.

Ifølge den russiske regering har Putin endnu ikke har besluttet, om han vil deltage i Briks-topmødet. Samtidig har Kreml advaret om, at ethvert forsøg på at anholde Putin vil blive betragtet som en krigserkla­ering.

Arrestordr­en mod Putin er udstedt, fordi han ifølge ICC har tilladt tvangsdepo­rtationer af tusindvis af ukrainske børn til Rusland. Men Rusland anerkender ikke domstolen i Haag, og Putins talsmand, Dmitrij Peskov, har tidligere kaldt arrestordr­en for »skandaløs og uacceptabe­l«, og i denne uge sendte han et klart budskab til de sydafrikan­ske topmødevae­rter.

»Vi forventer selvfølgel­ig som et absolut minimum, at partnerlan­de i et så vigtigt format ikke bliver styret af sådanne ulovlige beslutning­er,« sagde Peskov.

Udstedelse­n af diplomatis­k immunitet kan øge spaendinge­rne yderligere mellem Sydafrika og Vesten. Det har vakt vrede i både EU, USA og Storbritan­nien, at den sydafrikan­ske regering flere gange har tilladt, at sanktionsr­amte russiske skibe og fly har anløbet landets havne og lufthavne. USA’s ambassadør i Pretoria har direkte anklaget Sydafrika for hemmelig våbenstøtt­e til Rusland.

Flådeøvels­e frustrerer

Beskyldnin­gerne skabte stor vrede i den sydafrikan­ske regering, der afviser al snak om våbenlever­ancer til russerne og fastholder, at landet står neutralt i forhold krigen i Ukraine. Den amerikansk­e ambassadør blev indkaldt til samtale i udenrigsmi­nisteriet i Pretoria, hvor han ifølge sydafrikan­erne gav en undskyldni­ng.

Det har også skabt store frustratio­ner i Vesten, at Sydafrika i februar var vaert for en stor flådeøvels­e sammen med Rusland og Kina.

Sydafrika, som er en stor handelspar­tner for mange vestlige lande, har også afvist at støtte internatio­nale sanktioner mod Rusland og har tillige afstået fra at kritisere Vladimir Putins krig i Ukraine ved afstemning­en i FN.

 ?? ?? Sydafrikas praesident, Cyril Ramaphosa, og Ruslands Vladimir Putin mødtes bl.a. ved et Rusland-Afrika-topmøde i 2019 i Socchi, Rusland. Foto: Sergei Chirikov/AP
Sydafrikas praesident, Cyril Ramaphosa, og Ruslands Vladimir Putin mødtes bl.a. ved et Rusland-Afrika-topmøde i 2019 i Socchi, Rusland. Foto: Sergei Chirikov/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark