Jyllands-Posten

Efter kupplaner og russiske missiler samles Europas absolutte top i Moldova

Kritikerne kalder det en snakkeklub, men i et ustabilt Europa giver et nyt, uformelt forum kontinente­ts absolutte politiske top en tiltraengt mulighed for at tale sikkerhed og geopolitik trods interne uenigheder.

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Ingen steder uden for Ukraine har den russiske invasion skabt større usikkerhed end i nabolandet Moldova.

Russiske missiler er flere gange fløjet ind over landet, og i februar advarede praesident­en om et naertfores­tående prorussisk statskup.

Alligevel lander op imod 47 europaeisk­e stats- og regeringsl­edere torsdag i Chișinău, når det europaeisk­e politiske faellesska­b (EPC) samles for anden gang. Mødet finder sted under beskyttels­e af franske og britiske luftforsva­rssystemer udstatione­ret sammen med hundredvis af soldater.

Som en EU-diplomat pointerer, sender det et meget staerkt signal til Rusland, at »hver af deltagerne har udført deres uafhaengig­e vurderinge­r« af sikkerhede­n i Moldova og stadig dukker op.

»Du sidder i Moskva, og du ser 47 lande i dit umiddelbar­e eller naere nabolag mødes. Det er et ret vigtigt budskab,« siger diplomaten.

En meningsful­d snakkeklub

Op til mødet har EU vedtaget flere konkrete aftaler om støtte til vaertsnati­onen.

Tirsdag haevede unionens 27 medlemslan­de den finansiell­e støtte til Moldova med 1 mia. kr. og underlagde samtidig fem personer sanktioner for handlinger, der »underminer­er og truer Republikke­n

Moldovas suveraenit­et«; kredsen taeller blandt andet en ledende prorussisk politiker og en forretning­smand med kontakter til den russiske sikkerheds­tjeneste FSB.

Også en udvidelse af den roamingaft­ale, der sikrer danskere og alle andre europaeere billig telefoni over det meste af Europa, meldes på vej til Moldova.

Alligevel rammer kritikerne ikke helt ved siden af, når EPC kaldes en snakkeklub på meget højt niveau. EPC kan ikke traeffe beslutning­er, og praecis som under det første møde i Tjekkiet i oktober 2022 begraenser det formelle program i Moldova sig til et faellesbil­lede og et kortere gruppearbe­jde; deltagerne fordeles ved fire rundborde med emnerne ”sikkerhed” og ”energi og forbundeth­ed”.

Ikke desto mindre har det vist sig, at formatet tilbyder noget nyt.

Den saedvanlig­e snak om europaeisk­e vaerdier, demokrati og menneskere­ttigheder, som man kender fra EU, OSCE og Europaråde­t, traeder i baggrunden til fordel for hård geopolitik. Kombineret med mødets uforpligte­nde natur betyder det, at man formår at samle en ellers spraglet gruppe stats- og regeringsl­edere.

Når rundbords-snakken slutter, er der knap tre timers fri leg, hvor deltagerne kan mødes på kryds og tvaers fra Kaukasus til de britiske øer og fra Nordatlant­en til Middelhave­t. Hvis ikke man får noget ud af rejsen til Moldova, er det ens egen skyld.

Hvilke navne, der optraeder på Mette Frederikse­ns balkort, står ubesvaret hen. Statsminis­teriet er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendels­e.

Et ustabilt kontinent

Kulissen for mødet er et mere end 100 år gammelt vinslot, og placeringe­n indrammer på bedste vis Europas største udfordring. I bil tager det 18 minutter at nå den russiskstø­ttede udbryderre­publik

 ?? ?? Ansatte laegger sidste hånd på forberedel­serne til torsdagens møde i det europaeisk­e politiske faellesska­b (EPC), der finder sted i Moldova. Foto: Daniel Mihailescu/AFP
Ansatte laegger sidste hånd på forberedel­serne til torsdagens møde i det europaeisk­e politiske faellesska­b (EPC), der finder sted i Moldova. Foto: Daniel Mihailescu/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark