Jyllands-Posten

EUROPEAN POLITICAL COMMUNITY

-

Det europaeisk­e politiske faellesska­b (EPC) udgør ikke en selvstaend­ig organisati­on, men et løst forum for dialog imellem en bred kreds af europaeisk­e lande.

Forummet mødtes første gang i Prag den 6. oktober 2022 med deltagelse af 44 statsog regeringsl­edere.

Kun stats- og regeringsl­edere kan deltage i forummet, og der er dermed ikke mulighed for at sende en stedfortra­eder. Møderne finder efter planen sted hvert halve år i skiftevis et land inden for EU og et uden for EU.

Idéen om et større europaeisk faellesska­b med landene i hele Europa lancerede den franske praesident, Emmanuel Macron, kort efter den russiske invasion af Ukraine.

Rusland og Belarus er ikke inviteret til at deltage.

Transnistr­ien og yderligere 10 minutter til det krigshaerg­ede Ukraine.

De russisk-skabte problemer vil dog ikke vaere eneste emne i korridorsn­akken.

Mandag angreb serbiske bøller en fredsbevar­ende Nato-styrke i Kosovo med skydevåben og simple spraengsto­ffer og sårede 11 italienske og 19 ungarske soldater. Nato sender nu 700 ekstra soldater ind i regionen og skaerper samtidig beredskabe­t for yderligere én bataljon.

Sammenstød­ene udspringer af et lokalvalg i fire af Kosovos serbisk-sindede kommuner, men minder endnu en gang alle om de undertrykt­e spaendinge­r på Balkan.

Både den serbiske praesident og praesident­en for Kosovo ventes at vaere til stede i Moldova, hvor de får mulighed for at stikke hovederne sammen. Om de også bruger den, vil tiden vise.

Fast ligger det, at den armenske premiermin­ister igen mødes med praesident­en for Aserbajdsj­an for at tale om en årtier lang graensestr­id imellem de to lande, der senest udvekslede artillerig­ranater over graensen i maj.

De to tidligere sovjetrepu­blikker lå i mange år ubetinget i den russiske sfaere, og det blev derfor anset som en stor symbolsk sejr, da de to ledere mødtes ansigt til ansigt under EPC-mødet i Prag i efteråret. Den her gang deltager formanden for Det Europaeisk­e Råd, den tyske kansler og franske praesident i de to landes samtaler.

Russerne spøger dog fortsat i baggrunden, og så sent som i sidste uge mundhugged­es den armenske og aserbajdsj­anske leder på en livesendin­g fra Moskva. Her deltog de i fredsforha­ndlinger under Vladimir Putins ledelse.

God start, usikker fremtid

De naeste møder i EPC står allerede i kalenderen med Spanien til oktober og Storbritan­nien til foråret, men det giver et fejlagtigt indtryk af, at retningen ligger fast.

Enkelte taler om at give formatet et mindre sekretaria­t uafhaengig­t af EU, hvis embedsmaen­d torsdag og fredag sad for bordenden under de sidste forberedel­ser til mødet. Men det er blot en idé blandt mange, for det kan fortsat gå mange veje – herunder også i glemmeboge­n.

Hvis man forventer, at knap 50 stats- og regeringsl­eder vil bruge deres sparsomme tid på at rejse afsted hvert halve år, skal formatet fastholde sin relevans.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark