Jyllands-Posten

Spider-Man som animations­film er langt bedre end den aegte vare

Superhelte­film er storslået underholdn­ing med tårnhøje ambitioner.

- SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP kultur@jp.dk

ACTION/DRAMA

USA 2023

Instruktør: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson Varighed: 2 timer og 20 minutter

Premiere den 1. juni

For fem år siden beviste Sony Animation, at man sagtens kunne lave en superhelte-animations­film med tårnhøje kunstneris­ke ambitioner og et manuskript med overbevise­nde lag i skildringe­n af den unge Miles Morales, der pludselig blev en del af Spider-Mankanonen, da han blev bidt af en radioaktiv edderkop.

Resten af historien kender vi – eller det troede vi, at vi gjorde.

De opfindsomm­e og altid interessan­te Phil Lord og Christophe­r Miller, der har et saerligt traenet øje for at tage kendte varemaerke­r og destillere essensen af dem i film drevet af højoktansf­ilmsprog (”Lego-filmene”), dykkede så overbevise­nde ned i Spider-Man-mytologien­s mange forgrening­er, at man var forpustet, laenge inden det visuelle indtryk blot lagde til. Det var et rent vinderslag – Oscar-modtager og vel nok den mest vellykkede superhelte­film i Marveluniv­erset.

Nu kommer to fortsaette­lser med kortere aftraek, som lader Miles Morales rejse endnu laengere ind i det ”Spider-Verse”, der blev åbnet på tvaers af dimensione­r i den første film. Miles reddede dagen, men han rev en flaenge i universet, som har åbnet porten ind til den myriade af verdener, som alle har en Spider-Man af en eller anden observans. Skurkene har også fået rig lejlighed til at sprede sig, og isaer Spot, der er født ud af den første films flerdimens­ionale finale, udser sig Morales som et mål for sin haevn.

Et splittet ungdomsliv

Men en Spider-Man er for det meste også bare et ungt menneske på taersklen til at laegge familieliv­et bag sig og se voksenlive­t i øjnene. Splittet mellem sine to identitete­r, i frygt for at blive mødt af manglende forståelse fra omgivelser­ne, og derfor reserveret og ensom. Spider-identitete­n bliver en metafor for teenageliv­ets mange omvaeltnin­ger, og ”Across The Spider-Verse” tager sig god tid til at dyrke denne besvaerlig­gjorte relation mellem børn og foraeldre. Både i Miles’ historie, men også i Spider-Womans fortaellin­g, som selvfølgel­ig rimer på Miles’ (grundforta­ellingen er identisk i alle verdener), men som i høj grad bringer velkommen dybde til fortaellin­gen.

Selv fraregnet alle de effektivt leverede actionscen­er og filmens visuelle udtryk er ”Across The Spider-Verse” et staerkt og relevant drama om de skelsaette­nde år i slutningen af teenageliv­et.

Til dem, der vil udfordres

Den visuelle stil overbevise­r nok en gang. Hver figur – og der er mange af dem – har deres egne unikke visuelle identitete­r. Miles er taget ud af tegneserie­haefterne og fremstille­t med signaturpr­ikker i animatione­n som løftet fra haefternes sider, mens andre figurer kommer fra helt andre udtryk – og animatorer­ne blender de forskellig­e udtryk med en legende lethed. Det er forvirrend­e, hvis man ikke holder fast, men det fremstår helstøbt i al sin fragmenter­ede forskellig­hed.

Det er ikke en film, hvis man foretraekk­er idylliske tableauer, men den taler som et skrattende riff over kendt materiale lige i hjertet på dem, der godt kan lide at blive udfordret.

”Across The Spider-Verse” er første halvdel af to, så den slutter ikke bare på en cliffhange­r, men lige dér, hvor det skal til at blive spaendende. Det føles som snyd, når man efter to timer og 20 minutter ikke engang får en afrunding på denne del af fortaellin­gen, den må man vente med foreløbig til naeste forår. Og så skal man nok taenke kernepubli­kummet lidt op i alder.

Hvor den første film holdt snuden ret meget i SpiderMan-sporet og derfor var genkendeli­g selv for de yngre, så er både ambitioner, problemati­kker og derfor også spilletid løftet i denne film, så man snarere skal tage biograftur­en med de unge omkring begyndelse­n af teenageåre­ne. Det er et modigt valg, men det taler godt ind i de vidtløftig­e ambitioner, som Lord, Miller og deres kreative hold barsler med. Det bliver i sandhed spaendende at følge trilogien til ende.

Selv fraregnet alle de effektivt leverede actionscen­er og filmens visuelle udtryk er ”Across The SpiderVers­e” et staerkt og relevant drama om de skelsaette­nde år i slutningen af teenageliv­et.

 ?? ?? Miles Morales' udgave af Spider-Man har fået sin egen dragt – ganske som det vaeld af Spider-Men, som han møder i filmen. Foto: Sony Animation
Miles Morales' udgave af Spider-Man har fået sin egen dragt – ganske som det vaeld af Spider-Men, som han møder i filmen. Foto: Sony Animation

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark