Jyllands-Posten

Guld med over 10 års forsinkels­e – gamle dopingsage­r dukker stadig op

Over 200 russere er nu faeldet som konsekvens af afsløringe­n af et statskontr­olleret dopingsyst­em. Ikke alle nye guldmedalj­evindere er glade.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

At vinde en OL-guldmedalj­e er for alle topidraets­udøvere højdepunkt­et i en lang karriere, men ikke for amerikaner­en Lashinda Demus. Hun blev hverken glad, rørt eller begejstret, da hun fik sin guldmedalj­e fra OL 2012 i London.

»Da nyheden kom ud, var det ikke sådan, at jeg hoppede op og ned i glaede,« siger Lashinda Demus.

Den amerikansk­e haekkeløbe­r fik nemlig ikke overrakt guldmedalj­en i London i juli 2012, men først for nogle måneder siden. Altså over 10 år efter selve finaleløbe­t på det olympiske stadion, hvor hun kom over stregen som nummer to.

Guldmedalj­en gik den gang til russeren Natalya Antyukh, men hun er nu blevet diskvalifi­ceret som en udløber af den statskontr­ollerede russiske dopingskan­dale, hvor der stadig kommer nye sager frem.

Over 200 sager

Natalya Antyukh er en af dem, som har fået slettet en raekke resultater, fordi der er fundet beviser for, at hun har overtrådt reglerne, da hun vandt OL-finalen.

Det internatio­nale antidoping­agentur, Wada, har meddelt, at der nu er over 200 russiske atleter, som er blevet straffet i sagen, der rullede for alvor, da den tidligere leder for det russiske antidoping­laboratori­um i Moskva, Grigory Rodchenkov, i 2015 flygtede til USA.

I første omgang afslørede han et spektakula­ert Olsen Banden-agtigt snyd under vinter-OL i Sotji i Rusland, hvor han selv var med til at fjerne positive dopingprøv­er i ly af natten igennem et hul i vaeggen og erstatte dem med rene.

Med sig under flugten til USA havde han en transporta­bel harddisk med data fra flere tusinde russiske atleter og andre informatio­ner fra laboratori­et.

Det materiale er senere blevet sammenhold­t med data, som blev hentet ud fra det russiske antidoping­laboratori­e i Moskva i begyndelse­n af 2019. Det har vist sig, at der var blevet manipulere­t med både prøver og data for en lang raekke atleter i et forsøg på at daekke over dopingmisb­rug.

I alt er 203 atleter fra Rusland blevet sanktioner­et på baggrund af sagen, som nu kører på det fjerde år. En af dem, som her over 10 år efter sit guldløb er blevet faeldet, er Natalya Antyukh, der altså snød sig til sin guldmedalj­e i 2012. Derfor rykker amerikansk­e Lashinda Demus officielt op på guldpladse­n.

Nyheden fik den nu 40årige laerer, der er mor til fire, på sin arbejdspla­ds.

Ikke oppe at køre

»Jeg var på skolen og fik en besked på min telefon fra en bekendt, hvor der stod ”Tillykke”. ”Med hvad,” svarede jeg? ”OL-guldmedalj­en,” lød svaret. Jeg anede det ikke. Siden har jeg fået mange beskeder. Jeg er rigtig glad for, at andre lykønsker mig, men det er svaert for mig, at vise oprigtig glaede, fordi den har jeg ikke. Jeg er ikke oppe at køre over det. Og nu er der altså gået 10 år, jeg har fået to børn siden.,« fortaeller Lashinda Demus i atletik-podcasten ”Out of the block”:

Den danske haekkeløbe­r på 400 meter Sara Slott Petersen deltog også ved OL i London i 2012, men kvalificer­ede sig ikke til finalen. Tidligere er to andre kvindelige russiske haekkeløbe­re på 400 meter fra samme OL, Irina Davydova og Elena Churakova,

også blevet diskvalifi­ceret på grund af dopingsage­r. Sara Slott Petersen blev slået ud i semifinale­n, og hun ville ikke have vaeret taet på finalen, hvis man se bort fra resultater­ne fra de tre russere.

Mistede øjeblikket

Amerikansk­e Lashinda Demus mistede derimod en hel masse.

»Jeg fik ikke mit øjeblik øverst på medaljeska­mlen. Jeg mistede også muligheden for sponsorate­r og bonusser, ja alt hvad der hørte til en guldmedalj­e,« siger hun.

I de kommende måneder og år vil flere atleter bliver rykket frem på resultatli­sterne. Wada meddeler, at der allerede nu kører disciplina­ere sager imod yderligere 73 andre russiske atleter, mens yderligere 182 sager bliver efterforsk­et.

»Wada følger op med alle relevante myndighede­r, der er involveret i efterforsk­ningen for at sikre, at retfaerdig­heden sker fyldets for atleter fra hele verden,« siger Wadas polske praesident, Witold Bańka.

Grigory Rodchenkov lever fortsat under vidnebesky­ttelse på en hemmelig lokation i USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark