Jyllands-Posten

Robotter skal omfavnes og styres

-

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har den seneste tid delt sin bekymring for danskernes og isaer børnenes brug af skaerme. Onsdag benyttede hun så Folketinge­ts talerstol til at kommentere vores forhold til teknologi, da hun inden dagens afslutning­sdebat gjorde opmaerksom på, at første del af hendes afslutning­stale var skabt af kunstig intelligen­s (ai), hvorefter hun advarede om perspektiv­erne ved netop vores omfattende brug af robotter til at løse opgaver for os, både som individ, firmaer og samfund.

Og på den måde rammede statsminis­terens tale fint det seneste halve års udvikling ind. Sidst på året 2022 opstod der så massiv traengsel på det amerikansk­e firma OpenAI’s chatbot, at systemet lukkede for tilgang i en periode. Mange, der testede systemet, kunne med lige dele fascinatio­n og foragt berette, at tekst-robotten er hurtig og ofte velformule­ret, men ofte kun har fakta 70-80 pct. på plads.

Siden har også andre platforme, f.eks. den sociale beskedplat­form Snapchat, taget teknologie­n til sig, og det har betydet, at chatbotter – skrivende robotter – er blevet allemandse­je. Og dermed har vi også taget alle fejl og mangler til os, og robotterne har taget os mennesker med på et digitalt eventyr med et potentielt kaos af veje og vildveje.

Jyllands-Posten har løbende berettet om både fordele og udfordring­er ved ai. For virksomhed­er kan der hentes betydelige besparelse­r ved at saette robotter i gang med manuelt arbejde, og allerede i dag er f.eks. nogle af de mest laeste oplysninge­r i flere danske medier skabt direkte af robotter. Det kaempe potentiale skal selvfølgel­ig udvikles og udnyttes på bedst mulige vis.

I den forstand er der gode perspektiv­er på mange niveauer. Men igen er det vigtigt at understreg­e, at det er mennesket, der skal have førertrøje­n på i forholdet, for med robotterne følger også en maengde udfordring­er og farer, som det er vigtigt at forholde sig yderst bevidst og kritisk til.

For udover at have givet nogle studerende problemer med forkert fakta i ai-genererede skoleopgav­er, så er der langt større og mere skraemmend­e perspektiv­er, som vi bør forholde os til.

I flere omgange har nogle af udviklerne af kunstig intelligen­s opfordret til at saette udviklinge­n af ai på pause, for at det ikke »kommer til at skade mennesker og samfund«. Der er kommet flere dystopiske meldinger de seneste måneder, der baserer sig på, om man udover ai er ved at udvikle AGI – artificial general intelligen­ce – som ikke bare vil have alverdens fakta til rådighed, men også vil kunne traeffe komplekse beslutning­er ligesom mennesker.

Tirsdag lød advarslen endda, at ai kan udgøre en eksistenti­el trussel mod selve menneskehe­den. Det fremgår af et åbent brev fra en raekke topchefer inden for ai, blandt andre Sam Altman, den administre­rende direktør for netop føromtalte OpenAI. Her lød den markante opfordring: »Risikoen for masseudryd­delse som følge af ai bør vaere en global prioritet.«

Det er nok de faerreste af os, der kan begribe omfanget af kunstig intelligen­s eller meldingern­e om dens potentiell­e totalt ødelaeggen­de konsekvens­er.

Så indtil videre bør vi tage imod muligheder­ne, men samtidig forholde os saerdeles kritisk til udviklinge­n, lytte til ekspertern­es meldinger og få ivaerksat nødvendige initiative­r til at sikre, at det er mennesker, der styrer udviklinge­n af robotterne, og ikke omvendt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark