Jyllands-Posten

Erdogans problem efter sejren: Tyrkiet er to nationer i én stat

- PER NYHOLM Publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Det overrasken­de ved afvigte søndags valg i Tyrkiet var ikke den siddende praesident Erdogans sejr, men at 48 pct. af vaelgerne stemte imod ham. Tyrkiet, et vigtigt medlem af Nato, kan fortsaette sin langsomme gang i retning af diktatoris­ke tilstande, som Erdogan har forestået i sine foreløbig 20 år ved magten. Vil det ske? Måske og formentlig. Nemt bliver det ikke.

At naesten halvdelen af vaelgerne stemte på opposition­slederen Kemal Kilicdarog­lu og dermed til fordel for en urban, vestligt orienteret, demokratis­k og sekulaer republik, vil sidde som en krumsabel i den muslimsk-nationale Erdogans politiske krop i de naeste fem år, om den fysisk svaekkede statschef overhovede­t holder så laenge.

Demokratie­t har talt, også det tyrkiske i sin for tiden vanskabte udgave. Opposition­en erkender sit nederlag med den korrekte tilføjelse, at Erdogan skamløst betjente sig af udemokrati­ske midler som censur, trusler og politiske fanger.

Formelt sidder den genvalgte statschef tungt på magten, derved at han også råder over et solidt flertal i parlamente­t og er de vaebnede styrkers øverstkomm­anderende.

Virkelighe­den er lidt en anden, nemlig den, at Erdogan skal styre et land, der ikke alene befinder sig i dyb økonomisk krise som følge af praesident­ens forsømmels­er i flere år, men som – langt vigtigere – er ligeligt delt mellem det 21. århundrede­s moderne republik og det 19. århundrede­s osmanniske imperium, dengang afskrevet som Europas syge mand.

Erdogans historiske opgave var som praktisere­nde, men vestligt praeget muslim at bringe hele Tyrkiet ind i den europaeisk­e civilisati­on, som landsfader­en, Kemal Atatürk, forestille­de sig i 1923, da han nedlagde osmannerne­s sultanat og kalifat. Storbyer som Istanbul, Ankara og Izmir sluttede sig til fornyelsen. Småbyerne og Anatoliens traditions­bundne landbefolk­ning forblev i nationens udkant, hvor de udgør Erdogans trofaste vaelgere.

Dette er den politiske kendsgerni­ng, som Vesten må og skal forholde sig virkelighe­dsnaert til. Tyrkiet med 85 millioner indbyggere, Natos naeststørs­te militaere etablissem­ent (750.000 veluddanne­de og veludruste­de maend under våben) og en geostrateg­isk vital vigtig placering på landmassiv­et mellem Europa, Asien og Afrika, herunder kontrollen med Dardanelle­rne, må under ingen omstaendig­heder gå tabt, slet ikke nu, da Rusland bekriger Ukraine og dermed Europa.

Fuldblodsp­olitikeren Erdogan er selvsagt vidende om sin vaerdi og saelger sig selv dyrest muligt. Hans forhold til Vladimir Putin i Kreml er naert, men politisk usikkert.

Tyrkiet og Ankara har modstriden­de interesser i Sortehavet og det østlige Middelhav, i Levanten, Kaukasus og Centralasi­en.

Ankara respektere­r ikke Vestens sanktioner af Rusland, men anerkender heller ikke den russiske anneksion af Krim og forsyner tid efter anden Ukraine med militaert materiel.

Erdogan beundrer Putin, siges det, og forsøger at laere af den russiske førers greb om magten, om hans gang fra det autoritaer­e til det totalitaer­e.

Den russiske indflydels­e i Tyrkiet vil formentlig vokse, men naeppe tage overhånd. Erdogan er en ømfindtlig herre, der ikke lader sig byde alt.

Valgets udfald kan ligne en etapesejr for Putin. Den russiske indflydels­e i Tyrkiet vil formentlig vokse, men naeppe tage overhånd. Erdogan er en ømfindtlig herre, der ikke lader sig byde alt.

Helt håbløs er situatione­n for Vesten ikke, men der skal spilles på mange tangenter – og der skal spilles varsomt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark