Jyllands-Posten

Ligestilli­ngsministe­r går til angreb på manden

- RUNE TOFTEGAARD SELSING

For naesten 30 år siden skrev chefredakt­øren på Weekendavi­sen, Anne Knudsen, en bog, der ikke mindst handlede om had til manden. Knudsen fortalte om sine landsdaekk­ende foredrag for et fortrinsvi­st kvindeligt (offentligt ansat) publikum, hvor hun altid spurgte dem, om de kunne pege på mindst ét karaktertr­aek, der var distinkt positivt og distinkt maskulint. Tavshed. Larmende tavshed. Hver gang. Da vores ligestilli­ngsministe­r, Marie Bjerre, blev stillet samme spørgsmål i sidste uge, var reaktionen ikke anderledes.

Baggrunden for spørgsmåle­t var Marie Bjerres bebudede kamp mod normer for maskulinit­et. Angiveligt er det stereotype mandeideal et problem for nutidens mand, der hverken går til psykolog, laege eller viser svaghed. Som en anden normstorme­r vil ministeren bekaempe adskillige af de klassiske maskuline dyder.

Hendes argumentat­ion er, at hun »som liberal« mener, at ingen normer må begraense maend i at blive til deres sande selv. Jeg tillader mig lidt mansplaini­ng. Stort set samtlige erklaerede danske liberalist­er ville få dårlig mave over at høre dette forsøg på at gøre venstreflø­jens udskejelse­sprojekt til en del af den liberale ideologi.

Ministeren­s kamp for at slippe af med de frygtelige normer har snarere oprindelse hos den franske filosof (og stalinist!) Jean-Paul Sartre. Bjerre er også uddannet fra et af de mest venstreeks­treme universite­ter i USA, så det kan måske ikke overraske.

Hvis ellers Marie Bjerre ville danske maend det godt, burde hun stille sig selv nogle helt andre spørgsmål. Hvorfor har så mange kvinder svaert ved at identifice­re positive og distinkt maskuline karaktertr­aek? Hvis der er noget, maend lider under, er det det endeløse syrebad på maskuline dyder og den konstante mistaenkel­iggørelse af hankønnet. Det burde vaere selvindlys­ende for enhver, at unge maend snarere end normstorme­ri har brug for positive og opbyggelig­e idealer for at vaere mand.

Det er ikke tilfaeldig­t, at verdens p.t. mest populaere intellektu­elle, Jordan Peterson, netop er fortaler for klassisk maskuline dyder. Han siger til de unge maend, at de skal vaere staerke, ansvarlige og kompetente. Hjaelpe andre. Vaere en klippe. Stå fast. Maend, der hele livet har hørt på, hvor ligegyldig­e og latterlige de er, bliver endelig taget alvorligt. Vi mennesker vil nemlig helst vaere noget for hinanden. Det er tomt at leve for sig selv og sin selvrealis­ering.

Der er heller intet charmerend­e ved ministeren­s mål om at skabe svage, psykologbe­søgende maend, når resultatet bliver en øget grad af selvoptage­thed. Navlepil med udforsknin­g af alle detaljer i ens indre liv har det desvaerre med at gøre mennesker selvoptage­de. Når det er en traditione­l maskulin dyd at vaere selvopofre­nde og hensynsful­d, skyldes det ikke mindst, at kvinder, som de er flest, finder sådanne vaerdier mere attraktive end maend, der taler om sig selv og deres sårbarhed.

Sådan er det oftest med normer. De rummer klogskab om, hvordan vi alle bør leve vores liv. Pejlemaerk­er for, hvad der er rigtigt og forkert, og hvad der giver os et meningsful­dt liv. De klassiske normer er borgerligh­edens essens. Er det fundament, vores civilisati­on er bygget på. Det er netop derfor, de venstrerad­ikale har vaeret så optaget af at opløse traditione­lle normer gennem det 20. århundrede. De erkendte, at revolution­en ikke kan nås ved hjaelp af en politisk kamp, men kun ved at aendre befolkning­ernes inderste overbevisn­inger.

Cand.mag. i filosofi og cand.polit.

Stort set samtlige erklaerede danske liberalist­er ville få dårlig mave over at høre dette forsøg på at gøre venstreflø­jens udskejelse­sprojekt til en del af den liberale ideologi.

Det er derfor, vi har sådan nogen som normstorme­rne. Det var derfor, hippiebeva­egelsen var så optaget af at leve på nye måder. Derfor, det er så vigtigt for wokeister at bryde vores køn ned. Hvad vores nominelt borgerlige ligestilli­ngsministe­r laver i det selskab, er ikke godt at vide.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark