Jyllands-Posten

AEldres adgang til selvbestem­melse gemmes vaek

- LONE SKOV AL AWSSI LISBETH SØLVER

AEldremini­ster Mette Kierkgaard talte ved Danske AEldreråds repraesent­antskabsmø­de om de store udfordring­er på aeldreområ­det, om problemer med rekrutteri­ng og fastholdel­se af medarbejde­rne, hun kaldte det »et system sandet til i en alvorlig krise«.

Ministeren fortalte også om visionerne for aeldreområ­det, om selvbestem­melse, frisaettel­se, vaerdighed og livsglaede.

Det var smukke ord.

Desvaerre var der ikke mange løsninger, og ordene står i kontrast til det, mange aeldre oplever i kommunerne. Når selvbestem­melse skal vaere et centralt pejlemaerk­e på aeldreområ­det, så er det uforståeli­gt, at ministeren tillader, at kommuner afskaffer klippekort­et, som er et vigtigt redskab til at opnå netop selvbestem­melse og fastholdel­se af medarbejde­rne. Med ordningen tilbydes en ugentlig halv times ekstra hjaelp og støtte til selvvalgte aktivitete­r, som skal vaere ud over den hjaelp, der modtages i forvejen. Klippene kan laegges sammen til tre timer.

Tidligere ministre har også haft gode intentione­r. For at give et løft til aeldreområ­det blev der med finanslovs­forliget 2017-2020 tilført 2 mia. kr. Heraf skulle 1,5 mia. kr. gå til klippekort­et for at øge aeldres livskvalit­et. Beløbet blev udmøntet som en pulje, hvor pengene var øremaerket klippekort­sordningen.

I 2019 blev puljeordni­ngen aenog dret til almindelig­t bloktilsku­d, hvilket gør det muligt for kommunerne at bruge pengene til andet. Der skulle afbureaukr­atiseres. Lovgiverne ønskede ikke at afskaffe ordningen.

Kommunerne får stadig 600 mio. kr. årligt til klippekort­et, men halvdelen af landets kommuner har nu afskaffet det. Når klippekort­et fjernes eller udvandes, har det konsekvens­er for de aeldres livskvalit­et og muligheder for at gøre noget, som de har lyst til. En utilsigtet virkning er også, at social- og sundhedspe­rsonalets faglighed rammes.

Vi har talt med formand for socialsund­hedssektor­en i Foa Tanja Jensen, og hun er bekymret, fordi kommunerne fjerner kortet. Hun mener, at det er en vigtig del i at fastholde medarbejde­rne og give dem mulighed for at bruge deres faglighed bredere. Tanja Jensen peger på, at der med hele frisaettel­sen tanken i den kommende nye aeldrelov, hvor medarbejde­rne sammen med den aeldre skal vurdere behov og opgaver, netop er brug for klippekort­et, hvilket Foa vil understreg­e, når der indkaldes til forhandlin­ger.

Politikern­e i København har beholdt ordningen og har tidligere gjort opmaerksom på den i form af et fysisk papklippek­ort til de aeldre. Det er nu afskaffet. Beslutning­en blev truffet af sundheds- og omsorgsudv­alget i forbindels­e med en regelforen­kling i december 2022.

Kommunens brugerunde­rsøgelse på plejehjem, ”Brus 2022”, viser, at kun halvdelen af de adspurgte beboere har kendskab til deres halve time om ugen. Det er den enkelte plejehjems­leders ansvar, at klippekort­et kendes af alle medarbejde­re og tilbydes beboerne til selvvalgte aktivitete­r og ikke bliver brugt til faelles aktivitete­r. Hvordan skal de aeldre og deres pårørende nu kende til kortet?

Journalist, medlem, Københavns AEldreråd

Sygeplejer­ske, ph.d, medlem, Københavns AEldreråd

Vi frygter, at klippekort­sordningen udvandes, bliver glemt og forsvinder i praksis, fordi der ikke gøres opmaerksom på den.

Vi har forståelse for udfordring­erne, men hvordan skal man administre­re en ordning, som ikke er der i konkret form? Derfor foreslår vi, at det fysiske papklippek­ort bibeholdes – alternativ­t at der findes en anden løsning for at gøre opmaerksom på det. Vi ønsker, at aeldre beholder deres rettighed som oprindelig­t taenkt i forbindels­e med finanslove­n fra 2017.

AEldremini­steren må lovgive om klippekort­sordningen, så kommunerne ikke modtager pengene og bruger dem til noget andet.

Når aeldremini­steren og lokalpolit­ikere taler om aeldres selvbestem­melse, vaerdighed og frihed, så er det helt uforståeli­gt, at netop klippekort­sordningen, som kan sikre det, forringes eller helt afskaffes.

 ?? ?? Når aeldremini­steren og lokalpolit­ikere taler om aeldres selvbestem­melse, vaerdighed og frihed, så er det helt uforståeli­gt, at netop klippekort­sordningen, som kan sikre det, forringes eller helt afskaffes, skriver debattører­ne i dette debatindla­eg. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Haeyer
Når aeldremini­steren og lokalpolit­ikere taler om aeldres selvbestem­melse, vaerdighed og frihed, så er det helt uforståeli­gt, at netop klippekort­sordningen, som kan sikre det, forringes eller helt afskaffes, skriver debattører­ne i dette debatindla­eg. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Haeyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark