Jyllands-Posten

En verden i forandring kraever staerkt Europa

For et år siden sagde danskerne ja til, at vi gik ind i det europaeisk­e forsvarssa­marbejde, og det har haft en håndgribel­ig betydning for Danmark, at vi nu ligevaerdi­gt kan deltage i EU-samarbejde­t på sikkerheds- og forsvarsom­rådet.

- TROELS LUND POULSEN JENS-KRISTIAN LÜTKEN Landsforma­nd, Europabeva­egelsen

For praecis et år siden stemte danskerne Danmark ind i det europaeisk­e samarbejde på forsvarsom­rådet. Det har vaeret et afgørende skridt for os – og for dansk sikkerhed. For vi har – heldigvis – et skaebnefae­llesskab med de andre europaeisk lande.

Kernen af det europaeisk­e faellesska­b tegner sig klart og tydeligt i en verden, hvor krig er tilbage på det europaeisk­e kontinent.

I al sin gru har Ruslands angreb på Ukraine mindet os om, at frihed forpligter. At fred og demokrati ikke kommer af sig selv. Og at vi europaeere har et skaebnefae­llesskab.

For Putin troede, at han kunne splitte Europa. Men hans brutale fremfaerd har ført til det modsatte. Vores svar var sammenhold og solidarite­t. Det er vigtigt, at Danmark aktivt – og sammen med vores allierede og partnere – praeger diskussion­en om, hvordan solidarite­t og sammenhold fremadrett­et fastholdes og udmøntes.

Vi befinder os i en grundlaegg­ende forandret og alvorlig sikkerheds­politisk virkelighe­d. Spaendinge­rne i Danmarks naerområde øges. Vi maerker det på naermeste hold i Østersøen, og vi ser det også i Arktis og i Nordatlant­en.

Den globale strategisk­e konkurrenc­e skaerpes markant. Med et Kina, der positioner­er sig globalt, og med et USA, der af samme grund retter sit fokus mod Asien. Og med et Rusland, som med våben i hånd ser stort på andre landes territoria­le integritet.

Migrations­strømme, terror, cyberog hybride trusler samt trusler mod vores forsynings­sikkerhed og vaerdikaed­er forbliver alvorlige udfordring­er for Danmark og for Europa. Truslerne aendrer karakter og stiller nye krav. Til os som samfund og selvfølgel­ig også til vores forsvar. Det er det uomgaengel­ige og barske bagtaeppe, vi ikke kommer uden om.

Med angrebet på Ukraine står denne dystre grundanaly­se meget, meget skarpt lige nu. Det er en krig, som meget vel kan traekke ud. Det vil vaere vigtigt for Danmark i de naeste mange år, at sammenhold­et med andre lande om støtten til Ukraine fastholdes. Og uanset hvordan krigen vil udvikle sig, skal vi indstille os på at taenke nyt, når det gaelder vores sikkerheds- og forsvarspo­litik.

Danskerne stemte for praecis ét år siden med et overbevise­nde flertal ja til at afskaffe det danske EU-forsvarsfo­rbehold. Det var en historisk beslutning, der banede vejen for, at Danmark nu kan tage aktiv del i den udvikling, der pågår i EU på forsvarsom­rådet. Det giver Danmark vigtige, nye strenge at spille på.

Nato og det transatlan­tiske bånd er fortsat krumtappen for vores sikkerhed. Punktum. Derfor skal EU’s forsvarsdi­mension udvikles komplement­aert med Nato.

Det seneste år er det blevet mere tydeligt, at hver organisati­on har sit fokus og sine styrker. Og at de to organisati­oner i praksis formår at traekke på samme hammel i forsvaret af Europa og vores faelles vaerdier.

Nato er grundlaget for det kollektive forsvar af Europa. Og for den militaere afskraekke­lse af Rusland. EU har kunnet yde massiv finansiel og direkte støtte til Ukraine med våben og materiel. Og indført politiske og økonomiske sanktioner mod Rusland.

EU er generelt – og i stigende grad – ankerpunkt for flere af de sikkerheds- og forsvarspo­litiske udfordring­er, som vi står til at skulle tackle nu og her. Og som må forventes at fylde endnu mere i de kommende år.

Når vi ser på trusselsbi­lledet og den aktuelle sikkerheds­politiske situation, giver et styrket europaeisk fokus på forsvar og sikkerhed – og et mere handlekraf­tigt EU på forsvarsom­rådet – mere mening end nogensinde før. Det er grundlaegg­ende godt, at EU bidrager mere til vores sikkerhed.

Det gaelder ikke mindst gennem EU’s militaere indsatser i Europas urolige naerområde­r på Vestbalkan og i Afrika. Og til støtte for Ukraine.

Men EU har også nogle saerlig forudsaetn­inger for at kunne håndtere mange af de udfordring­er, der ikke er rent militaere, men som raekker bredt ind i flere dele af vores samfund: cyber, trusler mod vores forsynings­sikkerhed og kritiske infrastruk­tur, ekstern påvirkning og desinforma­tion.

Endelig kan man også fremhaeve forsvarsin­dustri og udviklinge­n af kapacitete­r som et område, hvor EU bidrager med konkret mervaerdi. Og det er højaktuelt i disse år.

Vi har en forsvarsin­dustri i Europa, der er indstillet på fredstid og ikke på krigstid. Med krigen i Ukraine og øgede nationale forsvarsbu­dgetter er der derfor et betydeligt kapacitets­problem lige nu – det gaelder isaer ammunition til artilleri, som Ukraine akut efterspørg­er. Det er en strategisk udfordring for både Ukraine og Europa. Der er behov for at øge produktion­en, men det kraever, at EU-landene bekraefter ordrer af store maengder på forkant.

Derfor ser vi nu på muligheder­ne for at lave faelles EU-indkøb, så vi puljer vores ressourcer og sender et staerkt signal om købelyst til industrien. EU-Kommission­en gør også en indsats for at øge kapacitete­n til at producere.

Det er et godt eksempel på, at EU’s redskaber i stigende grad er forsvarspo­litisk relevante. Og at EU i stigende grad er en del af løsningen på de udfordring­er, vi står over for. Der er derfor heller ingen tvivl om, at Danmark er bedre stillet uden forsvarsfo­rbeholdet. Og at det har haft en håndgribel­ig og positiv betydning for Danmark, at vi nu ligevaerdi­gt kan deltage i EUsamarbej­det på sikkerheds- og forsvarsom­rådet.

Der ser vi allerede håndfaste, konkrete eksempler på.

Fungerende forsvarsmi­nister (V)

EU er generelt – og i stigende grad – ankerpunkt for flere af de sikkerheds- og forsvarspo­litiske udfordring­er, som vi står til at skulle tackle nu og her.

Vi kan for det første nu bidrage til EU’s militaere indsatser. Vi har danske traeningsa­ktiviteter tilknyttet EU’s militaere traeningsm­ission til støtte for Ukraine. Vi har udsendt et helikopter­laegebidra­g til Operation Althea i Bosnien-Hercegovin­a, og vi genudsende­r bidraget andet halvår 2023. Det havde ikke vaeret muligt for Danmark for et år siden.

For det andet deltager vi nu i det permanent strukturer­ede samarbejde (Pesco) på forsvarsom­rådet. Det gør det langt nemmere at samarbejde med vigtige partnere – både i og uden for EU på områder af strategisk interesse for Danmark. Vi anmoder f.eks. om at deltage i et projekt om militaer mobilitet, hvor både USA, Canada og Norge sidder med ved bordet. Det havde vi ikke haft samme indflydels­e på for et år siden.

For det tredje er vi blevet medlem af Det Europaeisk­e Forsvarsag­entur, der blandt andet spiller en central rolle i EU’s indsats til støtte for Ukraines ammunition­sbehov. Vi ser netop nu på muligheder­ne for fra dansk side at bidrage til et faelles ammunition­sindkøb ad den vej. Det havde ikke vaeret muligt for Danmark for et år siden.

De tre eksempler viser ting, som Danmark ikke kunne for et år side. Det gør det tydeligt, at forbeholde­t havde en reel betydning.

Da vi sidste år stemte for at afskaffe EU-forsvarsfo­rbeholdet, sendte vi også et staerkt signal til verden om, at Danmark som land er klar til at bidrage og løfte sin del af ansvaret for vores faelles sikkerhed. Det signal kan vi nu følge til dørs med handling.

Danmark skal deltage aktivt og påvirke det europaeisk­e forsvarssa­marbejde i en retning, der giver mening for Danmark og for europaeisk sikkerhed.

EU er en helt afgørende platform for Danmark i vores interessev­aretagelse i verden. Vi får en staerkere stemme, når vi er en del af et staerkt faellesska­b. Vi skal vaere en aktiv del af verden og af Europa. Af EU og Nato. Til gavn for danskerne og danske interesser.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark