Jyllands-Posten

Med kongeskibe­t i hård sø ved Grønland og til bryllup i Stockholm

Lars Rosendahl Christophe­rsen har som jagtkaptaj­n på ”Dannebrog” haft ansvar for at få dronningen sikkert gennem bølgerne.

-

Jagtkaptaj­nen på ”Dannebrog” kommer vidt omkring – både i Danmark og udlandet – og samtidig taet på den kongelige familie.

Det gaelder også for Lars Rosendahl Christophe­rsen, som havde kommandoen på det 80 m lange skib med den gule skorsten fra 2008 til 2013.

I de år, hvor han stod på broen, sørgede han for at bringe dronningen og prins Henrik rundt til officielle besøg i hjemlige provinsbye­r, til Grønland og til Faerøerne.

Dronningen er søstaerk, men ingen bryder sig om at sejle i alt for hård sø med det snart 90 år gamle skib, har han fortalt efter en tur hjem i lunefuldt vejr fra et sommertogt i Grønland i 2011. Samme år sejlede skibet også mod øst, da regentparr­et skulle på officielt besøg i Rusland med base i Sankt Petersborg.

Et andet højdepunkt i karrieren var kronprinse­sse Victorias bryllup i Stockholm i 2010, hvor ”Dannebrog” lå til kaj i hovedstade­n og fungerede som bolig for den kongelige familie.

I forbindels­e med sin 60års fødselsdag i 2013 gik Lars Rosendahl Christophe­rsen på pension. Ikke bare fra ”Dannebrog”, men også fra Forsvaret, som han havde tjent i naesten 40 år.

Opgaver ved hoffet

Men inden udnaevnte dronningen ham til kammerherr­e. Til det hører at baere en gylden nøgle på uniformens højre frakkeskød­e.

Kammerherr­euniformen bruger han blandt andet ved den store nytårskur på Christians­borg, og når han har opgaver for kongehuset.

En sådan kan vaere at ledsage nye ambassadør­er til audiens hos dronningen eller kronprinse­n.

Også kontakten til de tidligere kolleger i søvaernet har han bevaret. De mødes til frokoster i de gamle lokaler i det maritime kulturområ­de Nyholm i København.

Lars Rosendahl Christophe­rsen, der stammer fra Hjørring, gjorde som ung tjeneste på Flådestati­on Frederiksh­avn for siden at blive kadet på Søofficers­skolen på Holmen.

Som først premierløj­tnant og siden kaptajnløj­tnant, orlogskapt­ajn og kommandørk­aptajn kender han om nogen søvaernet.

Blandt andet fra årene som torpedobåd­schef og chef for korvetten ”Niels Juel” og Søvaernets Taktiske Stab.

De militaerfa­glige evner har han også brugt som udstatione­ret i den internatio­nale koalitions­styrke i Irak, ligesom han i en årraekke var adjudant for forsvarsmi­nisteren.

Lars Rosendahl Christophe­rsen bor med sin hustru, Pia Kierulff, i Lyngby.

Fritiden bruger de i et sommerhus i Lønstrup – taet på hans barndomseg­n. Her mødes han med sine gamle spejderkam­merater.

Lars Rosendahl Christophe­rsen, fhv. jagtkaptaj­n, kommandør, kammerherr­e,

Kgs. Lyngby

 ?? ?? Lars Rosendahl Christophe­rsen havde kommandoen på "Dannebrog" fra 2008 til 2013. Her ses han i 2011 på Faerøerne, mens skibet gjorde stop på vej til Grønland. Privatfoto
Lars Rosendahl Christophe­rsen havde kommandoen på "Dannebrog" fra 2008 til 2013. Her ses han i 2011 på Faerøerne, mens skibet gjorde stop på vej til Grønland. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark