Jyllands-Posten

Nye boligejere får svaerere ved at låne

- /lani /EnergiWatc­h

flere ugers usaedvanli­g rentero for de lange boliglån, er der igen dårligt nyt: 6 pct.-lånet med 30 års løbetid er åben igen.

Mandag var 6 pct.-lånet med 10 års afdragsfri­hed åben for lånetilbud hos Jyske Realkredit.

Rentekolle­gaen med afdrag er også taet på at kunne åbne igen.

Foreløbig er det kun hos Jyske Realkredit, at 6 pct.lånet er inden for raekkevidd­e. Kurserne på boligoblig­ationerne i det lille realkredit­institut er ofte en spids lavere end hos de større konkurrent­er.

Obligation­en bag lånet med afdrag blev stort set ikke eller slet ikke handlet mandag. Det gjorde til gengaeld det afdragsfri­e lån.

Som boligejer skal man ikke gå i panik over gensynet med det dyre lån. Det afdragsfri­e 5 pct.-lån ligger således omkring kurs 97.

Vaerre er det, at kursen på 4 pct.-lånet med afdrag er kravlet ned under 95. Det betyder, at en boligkøber riEfter sikerer at skulle kreditgodk­endes alt efter, om han eller hun kan betale for et 5 pct.-lån med afdrag. Og den effektive rente på det er 0,60,7 pct.-point højere.

Der skal ikke saerlig store renteudsvi­ng til, før det får konsekvens­er for boligkøber­ne.

Boligejere, der stadig har lån med en rente fra 0,5 til 1,5 pct., behøver ikke bekymre sig. I seks tilfaelde kan der skaeres mindst en tredjedel af restgaelde­n ved at laegge om.

Alle, der stadig har et 0,5 pct.-lån med 10 års afdragsfri­hed eller et 1 pct.-lån med 30 års afdragsfri­hed, kan barbere naesten 40 pct. af restgaelde­n.

Der skal ikke saerlig store renteudsvi­ng til, før det får konsekvens­er for boligkøber­ne. 16,5 mio. kr. til at forske i grøn brint

og det internatio­nale samfund og derigennem accelerere den globale grønne omstilling. Potentiale­t for grøn brint er enormt,« siger Mascha Smit, Head of Technology, Green Hydrogen Systems. Forsknings­projektet har i alt et budget på 23,9 mio. kr. og skal løbe over tre år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark