Jyllands-Posten

Energikøbm­and rammer milliardov­erskud

Energisels­kabet MFT brager gennem indtjening­sloftet med et overskud før skat på 4,3 mia. kr.

- LONE ANDERSEN VICTOR EMIL KRISTENSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk vek@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Det kun fem år gamle energisels­kab MFT kan nu sende en byge af milliarder i favnen på partnerkre­dsen.

Onsdag lempede ledelsen en bombe af et regnskab ud til offentligh­eden med et overskud før skat på 4,3 mia. kr.

Det er ni gange større end 2021. Efter skat er resultatet 3,3 mia. kr.

MFT bliver dermed medlem af den eksklusive klub af energihand­elsselskab­er, som har skabt enorme overskud på de ekstremt tumultaris­ke energimark­eder i 2022.

Før MFT har bl.a. Danske Commoditie­s smaekket et overskud på 16,7 mia. kr. før skat på bordet, og en anden af de største aktører, Energi Danmark, mangedoble­de også sit overskud til 11,3 mia. kr.

Ifølge regnskabet er der betalt gennemsnit­slønninger på 4,6 mio. kr. til 94 medarbejde­re, hvoraf nogle af dem derudover er omfattet af et aktie- og optionspro­gram, der kan udnyttes f.eks. i forbindels­e med et salg af virksomhed­en.

Selskabet blev oprettet i 2017 af en lille kreds af tidligere ansatte i Danske Commoditie­s. Siden er medarbejde­rstaben mangedoble­t, og det samme er kredsen af partnere.

Det var egentlig selskabets plan at blive børsnotere­t. Men det generelt urolige finansiell­e marked fik tidligere på året ledelsen til at traekke i bremsen, og i stedet går man nu efter et salg til anden side. Det fortalte MFT Energys ’s adm. direktør, Torben Nordal

Clausen til Børsen i slutningen af april. Til opgaven har de hyret FIH.

»Vi var i kontakt med en raekke rådgivere sidste år, og de pegede alle sammen på, at det er stort set umuligt at lave en børsnoteri­ng, fordi kapitalmar­kedet ikke er klar. De pegede i stedet på et strategisk salg, og det har vi selvfølgel­ig lyttet til. Nu har vi arbejdet på en børsnoteri­ng i tre år, så vi er sådan set helt klar til at få nye aktionaere­r,« sagde Torben Nordal Clausen til Børsen.

Farvel til topchef

Det bliver dog uden Torben Nordal Clausen i stillingen som topchef. I forbindels­e med aflaegning af årsregnska­b forlader han stillingen og overlader den til partner Bo Palmgren. Torben Nordal Clausen vil fortsat vaere en del af MFT Energy i forbindels­e med salgsproce­ssen.

»Det, vi i faellesska­b har leveret de seneste tre år, har løftet os til at vaere en af de store og afgørende aktører i vores branche. Vi lagde en meget ambitiøs strategi tilbage i 2020, og vi har praesteret over forventnin­g,« siger Torben Nordal Clausen.

»Vi har skabt en staerk global virksomhed, der er klar til at fortsaette udviklinge­n fremadrett­et. Helt efter planen giver jeg nu CEO-ansvaret

videre, og jeg gør det med stor tryghed og ydmyghed.«

Udover de finansiell­e markeder, der generelt har bokset med stigende renter, høj inflation og usikkerhed om makroøkono­miens helbred lige nu, er der lige nu også usikkerhed om de fremtidige faerdelsre­gler for energisels­kaberne.

De store milliardov­erskud og de potentielt enorme bonusudbet­alinger har i høj grad vakt politikern­es opmaerksom­hed.

Skattemini­ster Jeppe Bruus (S) har bedt sine embedsmaen­d undersøge, om energihand­lerne kan underlaegg­es en saerskat, efter at han måtte opgive at få dem omfattet af en lov om beskatning af overnormal­e profitter i energibran­chen.

Indgreb mod bonusser

Samtidig har klima-, energiog forsynings­minister Lars Aagaard (M) henvendt sig til EU for at høre, om man skal overveje at laegge energibran­chen ind under de samme regler som den finansiell­e sektor er underlagt.

De betyder bl.a., at der er skarpe graenser for, hvor store bonusser man kan optjene i forhold til sin faste løn. Begraensni­ngerne skal forhindre, at ansatte udsaetter virksomhed­en for for store risici i jagten på store bonusser.

Jyllands-Posten kunne i begyndelse­n af marts beskrive hvordan tre ansatte i Energi Danmark havde optjent hver i omegnen af en kvart mia. kr. Energi Danmark og dets ejer, Andel, naegter dog at udbetale pengene, og nu har de tre tradere bebudet, at de vil staevne deres tidligere arbejdsgiv­er.

En anden skandale ramte branchen i april, da otte ansatte i et energihand­elsselskab blev anholdt, og flere af dem fik beslaglagt deres ejendomme.

Det var NSK, det tidligere bagmandspo­liti, der har sigtet dem for have manipulere­t priserne det nordiske elmarked og på den vis sikret sig ulovlige gevinster på trecifrede millionbel­øb.

De otte har siden deres anholdelse den 19. april siddet i faengsel, og den 17. maj forlaenged­e retten i Aarhus deres varetaegts­faengsling.

 ?? ?? Med et rekordstor­t overskud bør der vanke et klaekkelig­t udbytte til partnerne i MFT Energy, herunder dem i ledelsen. De er fra venstre selskabets stifter Simon Rathjen, Jacob Guldberg (CIO), Torben
Nordal Clausen adm. direktør, Cagdas Ozan Ates (CCO), Bo Palmgren (COO) og Lars Kristensen (CRO).
Foto: MFT Energy
Med et rekordstor­t overskud bør der vanke et klaekkelig­t udbytte til partnerne i MFT Energy, herunder dem i ledelsen. De er fra venstre selskabets stifter Simon Rathjen, Jacob Guldberg (CIO), Torben Nordal Clausen adm. direktør, Cagdas Ozan Ates (CCO), Bo Palmgren (COO) og Lars Kristensen (CRO). Foto: MFT Energy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark