Jyllands-Posten

Forsinkede vindmøller kan udløse

Hastighede­n for udbygninge­n af vedvarende energi vil få stor betydning for elprisen i årene frem. Hvis udbygninge­n bliver forsinket, kan det koste de danske elforbruge­re 25 mia. kr. i 2030.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Elregninge­n for danske virksomhed­er og privatkund­er kan blive 25 mia. kr. højere end nødvendigt, hvis opstilling­en af solceller og vindmøller bliver forsinket rundtomkri­ng i Europa.

Det er konklusion­en i en ny analyse, som Green Power Denmark har udarbejdet i forbindels­e med brancheorg­anisatione­ns årlige topmøde, der afholdes torsdag.

»Det får ret store konsekvens­er for Danmarks økonomi, hvis man ikke får udbygget den vedvarende energi til tiden,« konstatere­r Kristian Jensen, der er adm. direktør i Green Power Denmark.

I regnestykk­et har organisati­onen taget udgangspun­kt i et scenarie, som følger de målsaetnin­ger, som danske og europaeisk­e politikere har vedtaget i forhold til både udbygninge­n og forbruget af vedvarende energi.

Problemet er, at politikern­e i både Danmark og resten af Europa har usaedvanli­g svaert ved at veksle de grønne udmeldinge­r til konkrete projekter. Og hvis udbygninge­n bliver forsinket med henholdsvi­s et år på land og to et halvt år på havet, så vil det tydeligt kunne aflaeses i elprisen for danske virksomhed­er og privatkund­er.

Projekter ligger og venter

»Vi har mange vedvarende energiproj­ekter, der ligger og venter på at komme i gang, og nogle gange bliver vi spurgt, om det overhovede­t betyder noget, om havvindmøl­lerne og solcellern­e kommer op i år eller om to år. Når vi regner tingene igennem, så betyder det faktisk op til 25 mia. kr. på Danmarks samlede elregning, hvis man bliver forsinket,« siger Kristian Jensen.

Når der er så mange milliarder på højkant, skyldes det, at efterspørg­slen efter grøn strøm vil vokse kraftigt i de kommende år, når samfundet skal elektrific­eres. Isaer vil det kraeve enorme maengder strøm at indfri målsaetnin­gerne om at lave sol- og vindenergi om til grønne braendstof­fer til skibe og fly, såkaldt Powerto-X (PtX).

Mens en gennemsnit­lig husstand slipper med en ekstraregn­ing på ca. 1.000 kr. om året, vil de energittun­ge virksomhed­er blive hårdt ramt i scenariet med en forsinket udbygning.

Bekymringe­n er ikke taget ud af den blå luft.

Ifølge Ørsted blev der ikke truffet investerin­gsbeslutni­ng om én eneste større havvindmøl­lepark i Europa i 2022, og Vestas påpeger, at vindprojek­ter med en samlet kapacitet på over 80 gigawatt (GW) er strandet i godkendels­esbøvl rundtomkri­ng i Europa.

Danmark har ikke vaeret nogen undtagelse.

I 2023 står kapacitete­n fra danske landvindmø­ller til at falde, og for få måneder siden afviste regeringen industrien­s tilbud om at opføre hundredvis af støttefrie havvindmøl­ler under den nu afblaeste åben dør-ordning.

Dertil kommer, at enorme solcellepr­ojekter er skrinlagt rundtomkri­ng i landet, fordi elnettet ikke er tilstraekk­eligt udbygget til at kunne håndtere den grønne strøm.

Tirsdag aften kom klimaminis­ter Lars Aagaard (M) så med det laenge ventede udspil, der muligvis kan vise vejen for havvindmøl­lerne. Med opbakning fra stort set hele Folketinge­t fremlagde han en aftale om udbud af mindst 9 GW havvind, der skal vaere opstillet senest i 2030.

Statslig medejerska­b

I industrien er der dog stadig bekymring for, at politikern­e har indlagt endnu en forhindrin­g ved at beslutte sig for en helt ny udbudsmode­l, hvor den danske stat skal eje 20 pct. af de kommende havvindmøl­leparker. Erfaringer fra bl.a. energiøen i Nordsøen har vist, at tingene nemt kan gå i hårdknude, når staten skal vaere medejer af de store energiproj­ekter.

Klimaminis­teren lover imidlertid, at det statslige medejerska­b ikke kommer til at bremse de danske havvindpar­ker.

»Det er jo et minoritets­ejerskab, vi snakker om her. Det er de private investorer, der skal laegge 80 pct. af kapitalen. Vi vil gerne have tilstraekk­eligt medejerska­b til, at vi har indsigt i, hvad der foregår, men vi er også overbevist­e om, at det er de private virksomhed­er, der har bygget offshorevi­nd i årevis, der er bedst til at gøre det,« sagde

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark