Jyllands-Posten

Ekstraregn­ing i milliardkl­assen

-

Lars Aagaard til JyllandsPo­sten, efter at aftalen var indgået tirsdag aften.

Selv om Danmark står for en beskeden andel af EU’s samlede energiprod­uktion, mener Kristian Jensen, at regeringen spiller en stor rolle for at få tingene til at ske.

Under forhandlin­gerne om den nye aftale har Green Power Denmark kraftigt advaret imod det statslige ejerskab. Nu saetter branchedir­ektøren i stedet sin lid til, at regeringen lykkes med at undgå yderligere forsinkels­er. I forvejen har det ifølge Kristian Jensen taget alt for lang tid at få den nye aftale om de kommende havvind-udbud på plads.

»Man går jo ikke bare ned i Bauhaus og tager tre havvindmøl­leparker med hjem på traileren. Det er kaempemaes­sige produktion­senheder, der skal i gang. Dem er der ikke nok af i Europa, så hvis ikke vi kommer i gang i god tid, så får vi ikke bygget projektern­e til tiden,« siger Kristian Jensen.

Han ser flaskehals­problemer i hele produktion­sapparatet som en af de allerstørs­te forhindrin­ger for Europas omstilling til grøn energi. For hvis de europaeisk­e politikere bruger alt for lang tid på at få gang i projektgod­kendelsern­e, har industrien ingen chance for at følge med.

»Når man kigger på havvind, er der i øjeblikket en produktion­skapacitet svarende til 7 gigawatt om året i hele Europa. Men hvis alle de europaeisk­e ambitioner skal realiseres inden 2030, så har vi brug for 22 gigawatt om året. Derfor gaelder det om at rykke allerede nu, så industrien har tid til at skalere produktion­en op,« siger Kristian Jensen.

På Aalborg Universite­t er professor i energiplan­laegning Brian Vad Mathiesen enig i, at landene skal hurtigt i gang for at undgå flaskehals­problemer. Netop derfor glaeder han sig over, at tirsdagens politiske aftale om udbud af mindst 9 GW havvind.

Leveringsp­roblemer

Brian Vad Mathiesen roser den nye udbudsmode­l og mener ikke, at det statslige medejerska­b kommer til at udgøre et problem i forhold til tidsplanen. Til gengaeld er der mange andre ting, der kan forsinke projektern­e.

»Vi har jo ikke set udbuddene endnu, men man har fremlagt planerne, og det er rimelig flot, at man har taenkt sig, at de her havvindmøl­ler skal vaere stillet op i 2030. Det kan man godt blive udfordret på, fordi det kan vaere vanskeligt at skaffe de materialer og den arbejdskra­ft, der skal til for at etablere anlaeggene,« siger Brian Vad Mathiesen og tilføjer, at det også kan føre til højere budpriser.

Professore­n har svaert ved at vurdere, om den potentiell­e ekstraregn­ing på 25 mia. kr. er retvisende, men der er ingen tvivl om, at forsinkels­er vil påvirke elprisen, understreg­er han. Derfor mener han også, at problemsti­llingen er reel.

Til gengaeld vil en sådan ubalance i markedet justere sig selv i løbet af en overskueli­g periode, fordi producente­rne af grønne braendstof­fer formentlig vil forsøge at bremse deres PtX-projekter, hvis udbygninge­n af vedvarende energi går i stå.

»Hvis man vil producere grøn brint til PtX, så kraever det, at man har noget vindmølles­trøm. På den måde er der allerede bygget en form for koordineri­ngsmekanis­me ind i systemet, men derfor kan der stadig opstå nogle store ubalancer undervejs,« siger Brian Vad Mathiesen.

I sin beregning af elprisudvi­klingen har Green Power Denmark fra 2025 og frem simuleret udviklinge­n i Nordeuropa­s elsystem i et grønt references­cenarie, som svarer til de politiske udmeldinge­r om både udbygning af vedvarende energi og produktion af Power-to-X.

På den baggrund har man regnet på konsekvens­erne ved at forsinke udbygninge­n af havvind med to og et halvt år år og sol og vind på land med et år. Dermed er der mindre billig grøn strøm til rådighed og andre dyrere anlaeg med fossil elprodukti­on må traede til at daekke elbehovet. Det resulterer i en samlet merpris for danske elforbruge­re på 25 mia. kr. årligt i 2030.

Samtidig har man regnet på konsekvens­erne af, at den forventede PtX-udbygning bliver forsinket. Det vil resultere i et overudbud, som vil kunne reducere elprisen med 15 mia. kr. for samtlige danske elforbruge­re.

Det får ret store konsekvens­er for Danmarks økonomi, hvis man ikke får udbygget den vedvarende energi til tiden. KRISTIAN JENSEN, ADM. DIREKTØR, GREEN POWER DENMARK

Hvordan maerker spaendinge­r?

»De saetter en helt ny ramme, og der rejses en masse nye spørgsmål, som vi nok burde have taenkt over lidt før. Det gaelder isaer i forhold til, hvordan vores forsynings­kaeder skal indrettes fremadrett­et, og hvad er det naeste, der kommer til at ske? Spaendinge­rne påvirker ikke blot det, der sker her og nu med hensyn til Ukraine, det påvirker jo også de større agendaer og hele balancen i det politiske og geopolitis­ke system.« du de geopolitis­ke

Hvordan navigerer man så i denne usikre tid?

»Det handler om at lave scenarier for, hvor tingene går hen, og hvordan man kan sprede sine aktivitete­r, afhaengigt af hvilken virksomhed man har. Det handler om at kigge ud og se, hvad der kan ramme, og hvordan kan man sikrer sine forsynings­kaeder; kan man bringe noget taettere på, og kan man vaere spredt ud i flere regioner, så man har forskellig­t at spille på.«

Er der nogle regioner, du holder saerlig øje med?

»Nej, jeg tror, at man skal passe på med at have øjnene stiftet rettet mod der, hvor det braender lige nu, så er der lige om lidt noget andet, man ikke ser. Når vi kigger til højre, ser vi ikke det, der kommer fra venstre.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark