Jyllands-Posten

Fremtidens piloter føler sig som gidsler i flyveleder­nes konflikt

For at afhjaelpe manglen på flyveleder­e i Kastrup traekker det statsejede Naviair flyveleder­e ind fra Roskilde Lufthavn. Men det vaekker vrede og bekymring for fremtiden.

- STEFFEN VILLADSEN steffen.villadsen@finans.dk

Konflikten mellem flyveleder­ne og det statsejede Naviair, der overvåger landets luftrum, traekker nu spor, der er laengere end startbaner­ne i Kastrup Lufthavn.

For Naviairs nødplan, der skal sikre, at den travle sommerperi­ode ikke ender i endnu en katastrofe­saeson i landets uden tvivl største og mest travle lufthavn, der tidligere har vaeret ramt af coronanedl­ukninger og pilotstrej­ke, kommer med en slagside.

De flyveleder­e, der skal daekke af og sikre sommerens succes i Kastrup, kommer nemlig fra Roskilde Lufthavn, der til dagligt laegger landingsba­ner til privatfly, charterfly og en raekke pilotuddan­nelser. Det betyder faerre folk i tårnet og laegger en markant daemper på flytrafikk­en.

»Jeg bliver vred, fordi det går ud over vores elever. Det er så urimeligt, at de bliver taget som gidsler i den her konflikt,« siger Jens Kristian Frost, adm. direktør for Center Air Pilot Academy, der er Skandinavi­ens største pilotuddan­nelse.

700.000 kr. for et certifikat

Flytningen af flyveleder­e får store konsekvens­er for flyveskole­n, der uddanner fremtidens piloter. Her oplever man nemlig allerede aflysninge­r og manglende adgang til luftrummet, hvilket forsinker og haemmer laeringsmu­lighederne på den selvfinans­ierede uddannelse, hvor eleverne betaler mere end 700.000 kr. for et certifikat.

»Jeg er rigtig bekymret over, at Naviair ikke bare viser sig som handlekraf­tig og tager en beslutning på baggrund af, at man har dummet sig under coronakris­en, hvor man sagde for mange medarbejde­re op. Nu ser vi konsekvens­en af det. I stedet tørrer de regningen af på os andre. Det synes jeg er meget usmageligt. En ting er over for os som virksomhed, der forsøger at bevare arbejdspla­dser, men det er helt uholdbart, at det også går ud over naesten 100 flyveeleve­r,« siger Jens Kristian Frost.

Flyveskole­rne er kun nogle af dem, der bruger landingsba­nerne lidt vest for hovedstade­n.

De seneste år har der også vaeret godt gang i trafikken af privatfly, der blandt andet benyttes af erhvervsli­vet til at spare tid og flyve på uregelmaes­sige tidspunkte­r og til mindre destinatio­ner. Derudover benyttes lufthavnen også af både Søvaernet og regionerne­s ambulanceh­elikoptere.

Frustrered­e kunder

Derfor er adm. direktør for Roskilde Lufthavn Jesper Rasmussen også saerdeles bekymret over Naviairs omfordelin­g af flyveleder­e.

»Vi vil grundlaegg­ende bare gerne have, at der er flyveledel­se nok i landet, så vi kan drive vores forretning og leve op til de forpligtel­ser, som Københavns Lufthavn og Roskilde Lufthavn har over for samfundet,« siger han.

Han har talt med en stor del af lufthavnen­s kunder og maerker en tydelig frustratio­n over situatione­n.

Det gaelder blandt andet føromtalte Center Air Pilot Academy, hvor Jens Kristian Frost frygter, at han i vaerste fald ender med at blive tvunget til at fyre medarbejde­re, hvis forretning­en på grund af nedlukning­en ikke kan holde samme flyvehøjde som tidligere.

Den bekymring gør et stort indtryk på lufthavnsd­irektøren.

»De prøver at drive en forretning. Det er noget, de har bygget op fra bunden, og som de har brugt rigtig meget tid og rigtig mange penge på. Nu rykker problemet så ud til Roskilde og rammer dem. De sidder uden muligheder for at agere,« siger Jesper Rasmussen.

Indtil nu har der vaeret gjort flere forsøg på at få Naviair og flyveleder­nes fagforenin­g, DATCA, til at nå til enighed om en aftale, der kan gøre en ende på konflikten.

Det er desvaerre ikke lykkedes, og selvom flere har kraevet politisk indgriben i uenigheden, er der fortsat ikke fundet en løsning.

Hos Naviair har man ikke

Jeg bliver vred, fordi det går ud over vores elever. Det er så urimeligt, at de bliver taget som gidsler i den her konflikt. JENS KRISTIAN FROST, ADM. DIREKTØR FOR CENTER AIR PILOT ACADEMY

ønsket at stille op til interview, men har i stedet valgt at adressere bekymringe­rne i og omkring lufthavnen i Roskilde med en skriftlig kommentar.

»Vi havde et godt møde med brugerne af Roskilde Lufthavn i fredags, herunder flyveskole­n Center Air Pilot Academy, hvor vi drøftede, hvordan Naviair kan understøtt­e dem bedst muligt, mens der er nedsat kapacitet i lufthavne,« skriver Thorsten

Elkjaer, der er trafikdire­ktør i Naviair.

Han peger på, at man blandt andet har aftalt, at flyveskole­ns elever kan benytte Roskilde Lufthavn i størst muligt omfang og så fortsaette traeningen på andre flyveplads­er, eksempelvi­s på Lolland-Falster.

Den løsning kalder flyveskole­n med Jens Kristian Frost i spidsen for »langtfra optimal«.

Risiko for pilotmange­l

Tilbage i Roskilde Lufthavn er direktør Jesper Rasmussen da også stadig bekymret, på baggrund af at en løsning på konflikten mellem parterne endnu ikke er landet.

»En konflikt, der rammer Roskilde Lufthavns kunder, som driver flyveskole, så hårdt, at de ikke kan drive flyveskole i den periode, hvor konflikten består, kan potentielt få store konsekvens­er. Det vil potentielt få konsekvens­er for, hvor mange piloter der bliver uddannet. I yderste konsekvens kan det betyde mangel på piloter i Danmark, hvis ikke der findes en løsning. Det bekymrer mig,« siger Jesper Rasmussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark