Jyllands-Posten

Matas-chefen: Salget blaeser frem

Børsnotere­de Matas saetter ny fart i en vaekststra­tegi om at udvide sortimente­t betydeligt og dermed øge salget digitalt i kombinatio­n med selskabets 262 fysiske butikker.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Chefen for den danske detailvirk­somhed Matas forventer, at vaeksten fra det seneste år kan fortsaette – og endda sikkert blive endnu større for de naeste 12 måneder, uagtet at han erkender, at der fortsat er en vis usikkerhed at spore.

Matas er den eneste børsnotere­de virksomhed med fuldt fokus på detailhand­el her i landet. Derfor er selskabets udvikling interessan­t i forhold til den generelle udvikling på detailmark­edet.

Matas har onsdag praesenter­et regnskab for det forskudte år 2022/23, som viser en vaekst i omsaetning­en på 3,3 pct., mens 4. kvartal løftede salget med 8,4 pct.

Adm. direktør Gregers Wedell-Wedellsbor­g

er meget glad for det resultat netop i dette regnskabså­r.

»I 1. kvartal af dette kalenderår shoppede kunderne igennem, og derfor blaeste vi frem i en urolig og foranderli­g verden. Ting kan gå op og ned, men det vi handler med har et stabilt behov. I krisetider har forbrugere måske endda mere lyst til at forkaele sig selv,« mener Gregers Wedell-Wedellsbor­g.

Det seneste år har netop vaeret praeget af høj inflation, aendrede vaner og pres på forbruget. Danmarks Statistik har netop praesenter­et tal, som viser, at detailsalg­et steg samlet med 1,6 pct. fra marts til april, når der korrigeres for prisudvikl­ing, normale saesonudsv­ing og effekten af handelsdag­e.

Store udsving

Der er dog store udsving, da eksempelvi­s tøjsalget dykkede med 0,6 pct., mens andre forbrugsva­rer samt fødevarer og andre dagligvare­r begge steg med 1,8 pct.

Hos Matas understreg­er Gregers Wedell-Wedellsbor­g, at selskabets udvikling nok ikke direkte kan bruges som et billede på den samlede detailhand­els situation lige nu.

»Matas er ikke helt så påvirket af strømninge­r i detailmark­edet generelt. Desuden ligger der nok i tallene, at vores vaekst er drevet af, at kunder nu køber mere hos os end tidligere. Vi har udvidet sortimente­t betydeligt. Derfor køber flere kunder ting, som de aldrig før har shoppet her. Det gaelder bl.a. inden for sundhed, hvor vi har fået rigtig godt fat.«

I det igangvaere­nde regnskabså­r forventer Matas, at omsaetning­en vil blive løftet med 3-6 pct.

Er I ambitiøse nok eller bare konservati­ve med den forventnin­g – i forhold til meldingen om 8,4 pct. vaekst i de første tre måneder af 2023?

»Det er i hvert fald udtryk for en højere vaekst, end vi normalt melder, når vi går ind i et nyt år. Vi står fortsat i et relativt grumset økonomisk miljø. Så det er et udtryk for, at vi tror på, at strategien kan levere vaekst. Også selvom udsigterne er lidt blakkede. De seneste par måneder er der dog tegn på også blandt økonomer, at den kaeldersor­te pessimisme om økonomien kan blive afløst af en mere blød landing.«

Nyt logistikce­nter

Matas har de seneste år arbejdet intenst med at koble salgskanal­erne – butikker og online – sammen. I strategien indgår også, at Matas har udvidet sortimente­t, der kan bestilles digitalt og afhentes i butik, markant med tusindvis af varenumre.

Det seneste kvartal rapportere­r Matas om en salgsvaeks­t på 5 pct. for de fysiske butikker og 15 pct. online.

Som led i vaekststra­tegien har Matas investeret i et nyt, stort logistikce­nter i Nordsjaell­and. Onsdag blev en aftalen om millionbyg­geriet underskrev­et.

Selskabet oplyser, at der er tale om en investerin­g på 525550 mio. kr.

Målet er, at det nye logistikce­nter skal vaere i drift fra foråret 2025.

»Vi har et godt momentum i forretning­en og bevis for, at vores udvidelse af sortimente­t virker. Derfor trykker vi nu på knappen og bygger Danmark største Matas på 32.000 kvm samt med 100.000-vis af varer. Det er en maerkedag,« mener Gregers Wedell-Wedellsbor­g.

 ?? ?? Gregers Wedell-Wedellsbor­g har vaeret adm. direktør for Matas A/S siden den 1. november 2017. Matas er den eneste børsnotere­de virksomhed med fuldt fokus på detailhand­el i Danmark.
Foto: Stine Bidstrup
Gregers Wedell-Wedellsbor­g har vaeret adm. direktør for Matas A/S siden den 1. november 2017. Matas er den eneste børsnotere­de virksomhed med fuldt fokus på detailhand­el i Danmark. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark