Jyllands-Posten

Arla varsler nyt stort fald i maelkepris­en

Arla saenker igen maelkeafre­gningen til sine andelshave­re. Vigende salg af mejerivare­r i detailhand­len presser indtjening­en hos mejerikonc­ernen og dermed de danske maelkeprod­ucenter.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Mejerikonc­ernen Arla varsler endnu en markant reduktion af maelkeafre­gningen til landmaende­ne.

Torsdag saenkes betalingen for landmaende­nes leverancer af maelk med yderligere 15 øre pr. liter.

Det er sjette måned i traek, at maelkeafre­gningen saenkes, og samlet set er betalingen siden årsskiftet reduceret med 1,42 kr. pr. liter svarende til et fald på 33 pct.

Der er tale om det i saerklasse største og hurtigste fald i maelkeafre­gningen nogensinde.

Forklaring­en på det store fald er først og fremmest, at de rekordhøje forbrugerp­riser har fået salget af mejerivare­r til at styrtdykke i detailhand­len. Det har tvunget Arla til at omdirigere en stor del af sine varer til industrima­rkederne, hvor indtjening­en er lavere.

5-10 pct. dyk i salget

»Salget i detailhand­len er stadig under pres, fordi den høje inflation har fået forbrugern­e til at spaende livremmen ind og købe mindre maengder. På tvaers af Europa ser vi salget af mejerivare­r i detailhand­len falde med 5-10 pct. målt i maengder. Samtidig flytter en større del af salget fra maerkevare­r til private label (detailkaed­ernes egne varemaerke­r, red.),« oplyser Thomas Carstensen, direktør for råvarehand­el hos Arla Foods.

Også salget af mejerivare­r til foodservic­esektoren – restaurant­er, kantiner, hoteller mm. – er fortsat presset og påvirket af forbrugern­es tilbagehol­denhed.

Andelssels­kabet Arla er ejet af maelkeprod­ucenterne i blandt andet Danmark. Naesten hele den indtjening, som Arla genererer, sendes løbende videre til andelshave­rne i form af betaling for deres leverancer af maelk. Derfor afspejler udviklinge­n i maelkeafre­gningen temmelig praecist udviklinge­n i Arlas indtjening.

Som det fremgår, er den styrtdykke­t siden årsskiftet. Der er tale om et fald fra de rekordhøje niveauer, der blev nået i slutningen af 2022.

Perioden med historisk høje priser har fået en del forbrugere til at fravaelge mejerivare­r og dermed udløst den nedtur, som lige nu ruller gennem branchen.

»Det lavere salg til detailhand­len 400 300 200 100 0

2008 2010

betyder, at vi må afsaette større maengder i industrima­rkederne, hvor indtjening­smarginern­e er lavere,« forklarer Thomas Carstensen.

Arlas samlede indtjening (og dermed maelkeafre­gningen) afspejler udviklinge­n i salgsprise­rne på markeder over hele kloden og i mange af disse er der salg til kunder i både detail, foodservic­e og fødevarein­dustri.

Alene af den grund kan man ikke forvente, at der er 1:1 sammenhaen­g mellem udviklinge­n i Arlas maelkeafre­gning og forbrugerp­risen på mejerivare­r i Danmark.

Det er da heller ikke tilfaeldet. Ikke på nogen måde, faktisk.

Forbrugerp­riser stadig høje

De nyeste opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerp­riserne på mejerivare­r i 2023 er fastholdt på et stort set uaendret niveau. Det kan dog vise sig at vaere aendret, når der om få dage kommer nye forbrugerp­ristal for maj.

»Vi kan se, at detailhand­len nu er begyndt at reducere priserne på mejerivare­r ude på hylderne. Vi håber, at det vil få forbrugern­e til at komme tilbage. I Tyskland er der tegn på, at prisfald på eksempelvi­s smør får salget til at normaliser­e sig,« siger Thomas Carstensen.

I en markedsana­lyse til andelshave­rne påpeger Arla, at »forbrugern­es købekraft vil stige i takt med, at inflatione­n aftager, og lønstignin­gerne traeder i kraft.« Analytiker­ne hos mejerikonc­ernen tager imidlertid det store forbehold, at »der hersker dog forsat usikkerhed om den fremtidige købsadfaer­d.«

Med andre ord er spørgsmåle­t, om salget vil vaere langvarigt eller ligefrem varigt påvirket af priseksplo­sionen i 2022.

I industrima­rkederne, hvor Arla saelger varer til eksempelvi­s andre fødevarevi­rksomheder, er der tegn på, at priserne – efter en periode med store fald – nu har fundet en bund og stabiliser­er sig.

 ?? ?? Salget af mejerivare­r er faldet markant. De høje priser har skraemt en del af forbrugern­e vaek. Foto: Annika Byrde
Salget af mejerivare­r er faldet markant. De høje priser har skraemt en del af forbrugern­e vaek. Foto: Annika Byrde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark