Jyllands-Posten

Ekspert om kedelige nøgletal: »Det er alt for tidligt at afskrive Kinas genkomst«

Kinas fabriks- og serviceind­ekser skuffer, og investorer­ne er ved at miste optimismen vedrørende Kinas økonomi. Men det kan let vaere en forhastet konklusion, siger flere eksperter.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kina fortsaette­r sin lange, ofte kringlede vej ud af coronapand­emiens økonomiske efterdønni­nger. I hvert fald ifølge de seneste nøgletal udgivet af landets officielle statistikk­ontor.

Det officielle PMI-indeks for fabriksakt­ivitet i maj, udgivet onsdag, faldt til 48,8 point. Det tyder på, at landets produktion­sapparat er gået ned i gear – et indeks over 50 point peger mod ekspansion, mens et under denne sum peger mod en sammentrae­kning.

Det er anden måned i traek, at fabriksind­ekset har ligget under denne graense. I april var indekset på 49,2 point.

Situatione­n er lidt bedre for servicesek­toren, der stadig lader til at vaere i vaekst. Men ikke en voldsom en af slagsen: Ifølge statistikk­ontoret faldt dette indeks til 54,5 point i maj fra 56,4 point i april. Det er det laveste niveau i fire måneder.

Aktier trukket ned

Flere af Kinas aktieindek­ser faldt derfor støt i løbet af morgenen, som nyheden spredte sig. Hvilket er ved at blive en kedelig trend.

Nasdaqs Golden Dragon Indeks for kinesiske techvirkso­mheder har mistet 5 pct. af sin vaerdi siden midten af april. Det samme gaelder

Hong Kongs Hang Seng indeks. Shanghais børsindeks har mistet 3 pct., mens Shenzhens har skraellet 6,5 pct. af sine samlede aktiekurse­r.

Det svarer til 540 milliarder dollars i tabt aktievaerd­i, ifølge beregninge­r fra CNN. Siden januar, hvor de fleste analytiker­e spåede om en hurtig kinesisk genkomst, har Hang Seng indekset mistet over 20 pct. af sin vaerdi.

Imens faldt importen med 7,9 pct. i april, trukket ned af økonomiens mangel på aktivitet. Flere eksperter har slået en forsigtig alarm, mens blandt andet analysefir­maerne Nomura og Barclay har nedgradere­t deres vaekstprog­noser for Kina i 2023.

Sideløbend­e med de kedelige tal lader en ny bølge af covid-19 til at vaere begyndt i Kinas storbyer, hvilket kan få et større antal af byernes indbyggere til at holde sig mere hjemme end normalt. En trend, der gjorde sig gaeldende i nabolandet Japan, der også oplevede en langsom, ofte zigzaggend­e genkomst efter virussen.

Ingen grund til panik

Alligevel slår flere analytiker­e koldt vand i blodet. Tallene fra Kina er ikke fantastisk­e, lyder dommen – men de er heller ikke forfaerdel­ige. Der er ingen grund til panik.

»Jeg har på en måde lidt ondt af de mennesker, for hver gang Kina offentligg­ør nogle tal, er de forpligtig­et til at udtale sig om dem,« udtaler Nicholas Lardy fra taenketank­en Peterson Institute for internatio­nal Economics tørt til Business Insider om de mange analytiker­e, hvis job det er at kommentere på Kinas økonomi.

Gaeldsbjer­g skal ned

or der er i virkelighe­den ikke så meget maerkeligt ved Kinas ujaevne genkomst, er Lardys

pointe. Sådan gik det for en lang raekke lande. I virkelighe­den havde markedet måske blot urealistis­ke forventnin­ger.

Samtidig er Beijing i fuld gang med at nedbringe landets enorme gaeldsbjer­g og har derfor holdt igen med de største stimuluska­noner. Men det kan aendre sig, hvis Det Kommunisti­ske Parti bedømmer, at det er nødvendigt.

»Det er alt for tidligt at afskrive Kinas genkomst,« udtaler Leland Miller, direktør for det toneangive­nde analysefir­ma China Beige Book i et nyligt interview med CNBC.

Jeg har på en måde lidt ondt af de mennesker, for hver gang Kina offentligg­ør nogle tal, er de forpligtig­et til at udtale sig om dem. NICHOLAS LARDY, TAENKETANK­EN PETERSON INSTITUTE FOR INTERNATIO­NAL ECONOMICS

 ?? ?? Kinas fabriksind­eks er fortsat i negativt territoriu­m. Alligevel er det måske for tidligt at give op i forhold til Kinas økonomiske genkomst. Foto: China Daily Cdic/Reuters/Ritzau Scanpix
Kinas fabriksind­eks er fortsat i negativt territoriu­m. Alligevel er det måske for tidligt at give op i forhold til Kinas økonomiske genkomst. Foto: China Daily Cdic/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark