Jyllands-Posten

Hvis du jagter økonomisk uafhaengig­hed, rammer du ved siden af skiven

I jagten på det gode liv går flere og flere efter at opnå økonomisk uafhaengig­hed. Men de jagter guldskatte­n for enden af regnbuen, for det gode liv befinder sig et helt andet sted.

- LOUISE ORBESEN

Googler man ”økonomisk uafhaengig­hed”, får man knap en million hits. Det er flere, end hvis man googler kongefamil­ien eller kronprinse­sse Mary.

Det popper op i alle mulige sammenhaen­ge: Ivaerksaet­tere, der drives af at kunne saelge virksomhed­en og blive rige. Almindelig­e lønmodtage­re, der går efter at laegge en stor del af indtjening­en til side for på sigt at kunne investere og i sidste ende have nok til at kunne leve resten af livet uden at skulle gå på arbejde. Lykkeridde­re, der lokkes af suspekte coaches, der lover, at man kan blive millionaer på nul komma fem ved at købe og bruge deres metoder. Og så videre.

Bag ved det hele lokker drømmen om frihed: ”Om at stå af hamsterhju­let. Og om at opnå frihed til at gøre, hvad man har lyst til – uden et krav om at skulle møde ind på en arbejdspla­ds hver dag” (Pengejourn­alen, marts 2023).

Men er det overhovede­t en god idé at gå efter økonomisk uafhaengig­hed og den frihed, der følger? Er det vejen til det gode liv?

Ifølge nogle af dem, der har brugt lang tid på at finde svar på netop det spørgsmål, er svaret nej.

Hvis vi starter med vores egen Svend Brinkmann, siger han:

»Det gode liv handler […] om at skabe gode liv for vores naermeste. Jeg foretraekk­er at tale om ’det meningsful­de liv’, hvor vi er engagerede i aktivitete­r, der raekker ud over vores egen navle. Mennesket er et politisk dyr, mente Aristotele­s, og som sådan lever vi bedst i forpligten­de faellesska­ber, hvor vi har mulighed for at påvirke vores egen tilvaerels­e, men på en måde, der tager hensyn til kollektive­t. Det gode – eller meningsful­de – liv er altså et liv med andre, og hvor disse andre ikke reduceres til midler for min egen lystmaksim­ering, men ses som mål i sig selv” (Det gode liv, Informatio­n, 2016).

Viktor

Frankl – psykolog og holocaust-overlever

– har studeret emnet i detaljer og skrevet en anerkendt bog om ”menneskets søgen efter mening”. Han er kommet frem til, at det gode liv handler om at ”finde et formål og tage ansvar for os selv og andre mennesker” (Man’s Search for Meaning, 1946).

Og hvis vi skal traekke spørgsmåle­t helt op på øverste hylde, kan vi søge inspiratio­n i, hvad kristendom­men mener – og her er svaret budskabet om naestekaer­lighed, og det lyder som bekendt: ”du skal elske din naeste som dig selv”. Det var praesten i min lokale kirke, der for et par år tilbage i en praediken pointerede, at skraeller man alle lagene af løget, er det, der står tilbage som vaerende mest meningsful­dt, det at bruge sin tid på at gøre en positiv forskel for andre mennesker i et forpligten­de faellesska­b.

Om de tre kilder har ret, skal jeg ikke gøre mig klog på, for hvem ved i sidste ende, hvad der skaber et meningsful­dt liv for det enkelte menneske?

Men jeg føler mig temmelig overbevist om, at risikoen for at ramme ved siden af skiven er overhaenge­nde, hvis man gør ”økonomisk uafhaengig­hed” og ”frihed” til sit ultimative mål.

Det samme er Henriette Kirkegård kommet frem til, og hun ved, hvad hun taler om, for hun jagtede faktisk frihed og økonomisk uafhaengig­hed. Nu har hun også opnået det, for hun har netop solgt sin ivaerksaet­tervirksom­hed, 3D Integrated, for et trecifret millionbel­øb til en internatio­nal medicinalg­igant.

For et par uger siden skrev Børsen en artikel (Hun opnåede sit mål om økonomisk frihed…) om hende, og her fik hun spørgsmåle­t: Du jagtede friheden, men føler du, at du har fået den?

Og til det svarede hun: »Det føler jeg, men jeg føler også, at jeg hele tiden skal arbejde med, hvordan jeg bruger den til at leve et meningsfyl­dt liv. Frihed gør ikke nødvendigv­is én glad. Man skal finde ud af, hvordan man forvalter den til noget, som giver mening«. Og hun fortsaette­r, »Pengene har gjort nogle ting nemmere, og jeg er selvfølgel­ig privileger­et, men uanset om man har 1000 kr. eller 1 mia. kr., skal man hver dag traeffe et bevidst valg om, hvad man vil bruge sin tid på.«

Og det er det, det handler om: Hvad vil du bruge din tid på? Hvordan vil du bruge din tid meningsful­dt i et forpligten­de faellesska­b med andre mennesker?

Hvis ikke du kender svaret på det spørgsmål, går du sandsynlig­vis galt i byen i jagten på økonomisk uafhaengig­hed og frihed.

Jeg føler mig temmelig overbevist om, at risikoen for at ramme ved siden af skiven er overhaenge­nde, hvis man gør ”økonomisk uafhaengig­hed” og ”frihed” til sit ultimative mål. LOUISE ORBESEN

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark