Jyllands-Posten

Nøgletal satte en kaep i hjulet

-

Makroøkono­miske nøgletal var onsdag med til at laegge en markant daemper på interessen for de danske aktier, hvor Netcompany var i fokus med nye finansiell­e målsaetnin­ger.

Svage PMI-tal fra Kina skabte fra morgenstun­den bekymringe­r om genopretni­ng i verdens naeststørs­te økonomi.

Onsdag eftermidda­g viste en uventet stigning i antallet af ledige jobopslag i USA fornyet frygt for, at det brandvarme jobmarked vil åbne døren for endnu en renteforhø­jelse fra den amerikansk­e centralban­k.

Det sendte investorer­ne tilbage mod obligation­erne og ud af aktierne, der herhjemme endte med et fald på 0,9 pct. til 1.802,63 målt på C25-indekset, hvilket kom i kølvandet af tirsdagens fald på 0,6 pct.

»Vi har kursfald over hele linjen i Europa, og den tendens følger vi herhjemme,« siger seniorakti­erådigver Martin Munk fra Jyske Bank til MarketWire.

Investorer­ne holder skarpt øje med de politiske forhandlin­ger i USA om en suspension af gaeldsloft­et, der skal stemmes igennem begge kamre i Kongressen.

Vi har kursfald over hele linjen i Europa, og den tendens følger vi herhjemme. MARTIN MUNK, SENIORAKTI­ERÅDIGVER, JYSKE BANK

Lunken reaktion på Netcompany

Netcompany løftede onsdag morgen sløret for selskabets mellemlang­e målsaetnin­ger. Det skete inden torsdagens kapitalmar­kedsdag.

Ved udgangen af 2026 venter Netcompany en organisk omsaetning på mindst 8,5 mia. kr., en justeret ebitda-margin på mindst 20 pct. og en samlet tilbagebet­aling til aktionaere­rne på mindst 2 mia. kr.

De overordned­e målsaetnin­ger er ifølge Lars Hytting, der er chef for aktiehande­l hos Artha Kapitalfor­valtning, en smule bedre end ventet, mens de 2 mia. kr. til investorer­ne er markant bedre.

Aktien tabte dog 0,8 pct. til 293,30 kr. Den er dog også steget med samlet set knap 10 pct. torsdag og fredag i sidste uge, hvilket vidner om, at investorer­ne havde store forventnin­ger gående ind i kapitalmar­kedsdagen.

Bryggerier­ne lå i bunden af eliteindek­set med fald på 2,9 pct. til 593,60 kr. til Royal Unibrew og 2,1 pct. til 1.049,50 kr. til Carlsberg.

En forklaring på bryggerier­nes underpraes­tation kan ifølge Martin Munk vaere, at en storaktion­aer er ude at saelge aktier for flere mia. euro i Heineken, hvilket kan betyde, at investorer saelger ud af andre bryggeriak­tier for at finansiere køb af aktier i det hollandske bryggeri.

Pandora-aktien var med et fald på 2,4 pct. til 555 kr. også at finde i bunden af C25-indekset, og dermed fulgte smykkeakti­en i kølvandet på de europaeisk­e luksusvare­selskaber, der var presset af de svage nøgletal fra Kina.

Samme negative tendens var også at finde for Novozymes og Chr. Hansen, der tabte henholdsvi­s 2,7 pct. til 335,70 kr. og 2,6 pct. til 505,20 kr.

Materialis­tkaeden Matas fremlagde regnskab for det skaeve regnskabså­r 2022/23, hvor prognosen for det nye regnskabså­r vidner om udsigt til en faldende indtjening­sevne.

Det faldt ikke i så god jord hos investorer­ne, der sendte aktien ned med 9,7 pct. til 81,70 kr.

Entreprenø­rkoncernen Per Aarsleff aflagde regnskab, hvor de foreløbige tal for det forskudte 1. halvår blev bekraeftet og ligeså blev de forventnin­ger, der blev opjusteret 15. maj.

Aktien tabte 3,5 pct. til 322 kr. Blandt sidepapire­rne var der også nyt fra Green Hydrogen Systems, der nedjustere­de forventnin­gerne, så der i år nu ventes et driftsunde­rskud før af- og nedskrivni­nger på 240-280 mio. kr. mod et tidligere ventet underskud på 210-240 mio. kr.

Investorer­ne var dog ikke mere utilfredse end at de sendte aktien op med 1,2 pct. til 26,20 kr.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark