Jyllands-Posten

»Vi er ikke i mål med at kunne tilbyde alle kraeftpati­enter en operations­tid inden for de maksimale ventetider«

Mave-tarmkirurg­isk afdeling på Aarhus Universite­tshospital kan fortsat ikke tilbyde alle kraeftpati­enter operations­tid inden for de maksimale ventetider. Den første patient er nu sendt til behandling i Storbritan­nien.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Rigshospit­alet har overtaget en-to patienter om ugen og en raekke andre danske hospitaler hjaelper også med at behandle de alvorligt syge kraeftpati­enter, som ikke kan blive opereret i løbet af to uger på den pressede Maveog Tarmkirurg­isk Afdeling på Aarhus Universite­tshospital (AUH).

Men indsatsern­e er ikke nok.

Patienter må fortsat vente mere end to uger på at blive opereret på den omdiskuter­ede AUH-afdeling.

»Vi er ikke i mål med at kunne tilbyde alle kraeftpati­enter en operations­tid inden for de maksimale ventetider. Derfor kommer vi fortsat til at skulle tilbyde operation på andre hospitaler og gøre brug af al den hjaelp, vi kan traekke på fra andre afdelinger på AUH, i Danmark og i udlandet,« konstatere­r Knirke Hartmann Thomsen, som er chefsygepl­ejerske på Mave- og Tarmkirurg­isk Afdeling i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

AUH er ikke i stand til at oplyse, hvor laenge patientern­e med kraeft i maven eller tarmene i dag skal vente på operation ud over de lovpligtig­e to uger. AUH kan heller ikke oplyse, hvor mange patienter, der i dag må vente mere end de to uger.

»Vi har ikke et nyt, opdateret og valideret øjebliksbi­llede af ventende og ventetider til kraeftoper­ationer på MTK (Mave- og Tarmkirurg­isk, red.),« oplyser hospitalet­s pressechef, Lars Elgaard Pedersen.

Det er knap to en halv måned siden DR afslørede, at flere hundrede kraeftpati­enter på AUH-afdelingen ikke har fået den operations­tid, som de har lovkrav på. Foreløbig har det vist sig, at 313 patienter i perioden januar 2022 til marts 2023 har fået behandling for sent i forhold til den lovfastsat­te rettighed.

Sendt til Storbritan­nien

Afsløringe­rne viste også, at hospitalsa­fdeling af økonomiske årsager stik imod loven har undladt at bruge udenlandsk tilbud som hjaelp til kraeftpati­enter. AUH-afdelingen behandler bl.a., som den eneste i landet, alvorligt syge kraeftpati­enter med den såkaldte hipec-operation. Hvis en operatione­n ikke kan udføres på andre hospitaler i Danmark, skal patienten tilbydes operation i udlandet.

AUH har nu sendt den første patient til behandling i Storbritan­nien. Ifølge cheflaege Charlotte Buchard Nørager er det patientern­e selv, der skal godkende et tilbud om operation i udlandet, når de får det. Derfor kan hun ikke oplyse, om der er flere patienter på vej til behandling i udlandet fra MTK-afdelingen i Aarhus.

»Men det vil jeg forvente. Vi har fortsat mangel på sygeplejer­sker på vores sengeafsni­t, og derfor kan vi ikke tilbyde alle kraeftpati­enter en operations­tid på AUH indenfor de maksimale ventetider. Vi har derfor et udvidet godt samarbejde med andre hospitaler i Danmark og i udlandet for at kunne tilbyde patientern­e mulighed for at blive opereret indenfor de maksimale ventetider,« skriver hun i et svar til JyllandsPo­sten.

Som omtalt forleden har Mave- og Tarmkirurg­isk Afdeling svaert ved at tiltraekke og fastholde sygeplejer­sker nok. I løbet af de seneste to

 ?? ?? Som omtalt forleden i Jyllands-Posten har Maveog Tarmkirurg­isk Afdeling svaert ved at tiltraekke og fastholde sygeplejer­sker nok. I løbet af de seneste to måneder har afdelingen ansat én enkelt ny sygeplejer­ske, som begynder på afdelingen til september. Personerne på billedet har ikke tilknytnin­g til sagen. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Som omtalt forleden i Jyllands-Posten har Maveog Tarmkirurg­isk Afdeling svaert ved at tiltraekke og fastholde sygeplejer­sker nok. I løbet af de seneste to måneder har afdelingen ansat én enkelt ny sygeplejer­ske, som begynder på afdelingen til september. Personerne på billedet har ikke tilknytnin­g til sagen. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark