Jyllands-Posten

Faerøerne vil begraense russiske skibes adgang til havne

-

Russiske skibes adgang til faerøske havne bliver begraenset. Det skrev den faerøske regering torsdag på sin hjemmeside.

Kun russiske skibe, som fisker under en omstridt fiskeriaft­ale mellem Rusland og Faerøerne, vil få lov at laegge til i faerøske havne.

Dermed laegges der op til, at russiske skibe kun må omlaste cirka 100.000 tons havfisk, som de fisker i faerøsk farvand. Det fremgik af at et pressemøde med den faerøske lagmand, Aksel V. Johannesen,

torsdag. Det skrev det faerøske medie Kringvarp Føroya ifølge DR.

Det er langt mindre end de 400.000 tons, som er blevet omlastet i den seneste tid. De 400.000 tons taeller både fisk fanget i faerøsk farvand og internatio­nalt farvand.

Russiske skibe vil heller ikke få lov til at blive repareret i faerøske havne. Det blev ligeledes oplyst på pressemøde­t. Dog er der en undtagelse, hvis der er tale om en nødsituati­on.

Til efteråret vil den faerøske regering tage stilling til, om den omstridte fiskeriaft­ale med Rusland skal forlaenges. Fiskeriaft­alen har eksisteret siden 1977 og bliver genforhand­let hvert år.

På grund af Ruslands invasion af Ukraine havde både politikere i Danmark og EU frarådet Faerøerne at indgå aftalen i år. Men den faerøske regering indgik alligevel en aftale med Rusland. Aftalen betyder, at Faerøerne får en kvote til at fiske torsk og kuller i Barentshav­et.

Omvendt får russere mulighed for at fiske blandt andet sild og makrel i faerøsk farvand og omlaste fangsten i faerøske havne. Da fiskeriaft­alen blev indgået i november sidste år, sagde den davaerende fiskerimin­ister, Árni Skaale, der repraesent­erer det konservati­ve parti Fólkaflokk­urin, til Jyllands-Posten:

»På Faerøerne tager vi totalt afstand fra enhver form for krig – også fra krigen i Ukraine. Men denne aftale handler for os om meget andet end fiskeri.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark