Jyllands-Posten

Udbredt brug af ugyldige samtykker og mangelfuld informatio­n til kraeftpati­enter

Kraeftsage­n fra Region Midtjyllan­d er ikke en enlig svale. Der har vaeret udbredte misforståe­lser af reglerne om ventetid og kravene til informatio­n til patientern­e, konstatere­r Sundhedsst­yrelsen.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Ifølge sygehusjou­rnalen havde kraeftpati­entens søn i telefonen accepteret, at Aarhus Universite­tshospital (AUH) ikke kunne operere faren for endetarmsk­raeft inden for de maksimale ventetider. Derfor mente sygehuset ikke, at behandling­sgarantien var overtrådt.

Men Styrelsen for Patientkla­ger var ikke enig.

Ventetidsr­eglerne er overtrådt, for sønnens samtykke fjerner ikke hospitalet­s pligt til at give den kraeftsyge patient et konkret tilbud om at blive opereret til tiden på et andet sygehus.

Det fremgår af afgørelsen på en klagesag, som kraeftpati­enten fra Mave- og Tarmkirurg­isk

Afdeling på AUH efter sit behandling­sforløb indsendte, og som Styrelsen for Patientkla­ger afgjorde i december 2022.

I afgørelsen er styrelsen meget klar i sine konklusion­er: Der står, at det »ikke er tilstraekk­eligt, at det dokumenter­es, at patienten accepterer, at de maksimale ventetider ikke kan overholdes. Det skal samtidig dokumenter­es, at patienten er blevet oplyst om, hvor patienten kan få en tid inden for den maksimale ventetid«.

Men de indberetni­nger, som alle regioner har sendt til Sundhedsst­yrelsen efter sagen om de 313 forsinkede kraeftpati­enter fra AUH er kommet frem, viser, at den ulovlige praksis, som Region Midtjyllan­d har haft, er udbredt. Også de andre fire regioner har haft en samtykkeog indberetni­ngspraksis, der ikke lever op til reglerne.

»Det er desvaerre ikke overrasken­de. Sagen fra Region Midtjyllan­d viser, at misforståe­lser er udbredte, og den ulovlige praksis med ikke at infomere patientern­e godt nok om deres rettighede­r findes i hele landet,« siger sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universite­t.

Hos Styrelsen for Patientkla­ger fastslår juridisk chef Søren Enggaard Stidsen, at hvis et hospital ikke kan tilbyde kraeftpati­enten behandling inden for de maksimale ventetider, skal sygehuset søge at finde et andet hospital herhjemme eller i udlandet, som kan behandle patienten inden for ventetidsf­risterne – eller i hvert fald hurtigere end hospitalet selv.

Ikke nok at ringe

»Og før hospitalet har fundet et konkret operations­tilbud, kan man faktisk slet ikke få patientens samtykke til den forsinkede behandling. Det er ikke nok at ringe til patienten og spørge, om det er o.k., at man ikke kan behandle inden for de maksimale ventetider. Det er faktisk praecis dette, som hele sagen handler om, og som man kan se afspejlet i bl.a. den konkrete afgørelse,« siger Søren Enggaard Stidsen.

I Region Hovedstade­n har man også haft en klagesag, hvor Styrelsen for Patientsik­kerhed slår fast, at reglerne for maksimale ventetider ikke var overholdt. På den baggrund har regionen sat en større gennemgang i gang, og »regionen finder behov for at praecisere handleplig­t og tydeliggør­e forhold omkring journalise­ring, bl.a. i forhold til forsinkels­essager.«

Også i Region Nordjyllan­d har der vaeret gang i praeciseri­nger for at sikre, at alle oplysninge­r kommer med i patientjou­rnalen, og man er i gang med at gennemgå indkaldels­esbreve o.lign. »med henblik på at sikre, at de lever op til regionerne­s handleplig­t, og at patientern­e bliver informeret korrekt om deres rettighede­r«.

Region Sjaelland har sat en proces i gang for at »øge fokus på arbejdsgan­ge, instrukser og informatio­n til patienter i forhold til overholdel­se af de maksimale ventetider ved kraeftbeha­ndling«.

Region Syddanmark konstatere­r lige ud, at gennemgang­en af den vanlige praksis har afdaekket et behov for praecisere forhold omkring bl.a. journalise­ring. Samtidig vil man saette gang i en overvågnin­g af overholdel­sen af de maksimale ventetider, for hidtil har man primaert kigget på, om de laegelige anbefaling­er i kraeftpakk­erne blev overholdt. Ikke de lovbundne patientret­tigheder.

Region Midtjyllan­d, som har vaeret i skudlinjen i den konkrete kraeftsag fra AUH, har på en raekke områder »indskaerpe­t«, gaeldende regler, og det skal »saerskilt vurderes, om de maksimale ventetider kan overholdes«.

»Ikke i en ond mening«

Ifølge Kjeld Møller Pedersen burde der aldrig have vaeret tvivl om reglerne, men bevidsthed­en er »forfaldet«.

»Der er ingen tvivl om, at der i regionerne har indlejret sig en kultur i en travl hverdag, hvor det ikke kommer sig helt så nøje med ventetidsg­arantierne, og man heller ikke har informeret praecist om patientens rettighede­r,« siger han og henviser til, at Region Midtjyllan­ds laegelige direktør, Helene Probst, – netop ansat efter mange år i Sundhedsst­yrelsen – tidligt i forløbet slog fast, at regionen overholdt reglerne.

»Det viser bare, hvor udbredt misforståe­lserne har vaeret. Ikke i en ond mening, men det at hugge en hael og klippe en tå er blevet standard,« siger han.

Danske Regioner erkender, at regionerne har »ansvaret for løbende at følge med i retningsli­njer og principiel­le afgørelser«.

Når det gaelder den konkrete afgørelse i klagesagen fra december 2022, svarer Region Midtjyllan­d, at sagen vedrører et patientfor­løb fra 2021, og selv om overskride­lserne af de maksimale ventetider allerede var et problem på AUH i sommer og efterår 2022, fik afgørelsen ikke principiel betydning, fremgår det af svaret:

»På tidspunkte­t for modtagelse­n af afgørelsen i den centrale administra­tion kendte modtageren af afgørelsen ikke til, at det siden hen ville vise sig, at der var andre tilsvarend­e patientfor­løb på den pågaeldend­e afdeling. Afgørelsen blev derfor ikke sagsbehand­let yderligere i regionens administra­tion, ligesom der derfor heller ikke blev orienteret videre om afgørelsen,« hvor der også henvises til, at det var taet på jul, og at »afdelingsl­edelsen var i fuld gang med at skabe kapacitet og undersøge muligheder for at sende patienter andre steder hen for at reducere overskride­lserne af maksimale ventetider«.

Regionen understreg­er, at administra­tionen af reglerne om maksimale ventetider nu er aendret og lever op til Sundhedsst­yrelsens fortolknin­g.

 ?? ?? Pia Krog er en af de tarmkraeft­patienter, der i strid med reglerne måtte vente laengere end 14 dage på at blive opereret på Aarhus Universite­tshospital, og hun fik ikke tilbud behandling andre steder.
Arkivfoto: Brian Karmark
Pia Krog er en af de tarmkraeft­patienter, der i strid med reglerne måtte vente laengere end 14 dage på at blive opereret på Aarhus Universite­tshospital, og hun fik ikke tilbud behandling andre steder. Arkivfoto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark