Jyllands-Posten

Danske soldater efterforsk­es for vold, druk, kraenkelse­r, stoffer og ulovlige våben i Baltikum

På halvandet år har Forsvarets Auditørkor­ps åbnet en lang raekke sager om lovbrud begået af danske soldater i Estland og Letland.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Vold, ulovlig våbenbesid­delse, druk i tjenesten og kraenkelse­r af kvindelige kolleger.

Danske soldater på Natomissio­n i Baltikum er blevet – eller bliver – efterforsk­et for en lang raekke lovovertra­edelser, der spaender fra mildere pligtforsø­mmelser til alvorlige anklager, der kan udløse faengselss­traffe.

I alt har Forsvarets Auditørkor­ps indledt 75 sager om mulige lovbrud eller brud på interne retningsli­njer i løbet af det seneste halvandet år, hvor danske soldater har vaeret udsendt til Estland og Letland som en del af Natos afskraekke­lse over for Rusland.

Det fremgår af en opgørelse, som er blevet sendt til Folketinge­ts Forsvarsud­valg.

Selvom langtfra alle efterforsk­ningerne er endt med en straf, ser fungerende forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) med stor alvor på sagerne:

»Når danske soldater er udsendt, har jeg naturligvi­s en klar forventnin­g om, at de repraesent­erer Danmark på bedst mulige vis. Derfor er det også helt uacceptabe­lt, at danske soldater er involveret i så alvorlige sager,« skriver han i et brev til udvalget.

Syv af Auditørkor­psets efterforsk­ninger handler om vold begået af danske soldater, mens andre sager vedrører besiddelse af ulovlige knive eller tyverier.

Hos Auditørkor­pset kan auditør Claus Risbjerg ikke sige, om 75 sager i Baltikum er et saerligt højt tal sammenlign­et med andre danske missioner i eksempelvi­s Irak eller Afghanista­n. Men han naevner, at nogle soldater er indblandet i flere af sagerne.

»Tallet kan synes stort og se voldsomt ud, når det er en forholdsvi­s begraenset periode, vi taler om. Men det er ikke min opfattelse, at danske soldater bliver mere kriminelle end normalt, når de er udsendt til udlandet,« siger han.

11 forhold på listen handler om kraenkelse­r, herunder kraenkelse­r af seksuel karakter. For eksempel har Auditørkor­pset rejst sigtelser for »blufaerdig­hedskraenk­else ved beluring af kvindelig kollega« og »beføling og kys af kvindelig kollega« i juli 2022. Disse sigtelser blev dog droppet pga. manglende beviser.

En anden sag beskrives som »kraenkende adfaerd over for sygeplejer­ske« ved Nato-missionen i Letland. Her blev efterforsk­ningen indstillet, og sagen blev i stedet sendt til soldatens disciplina­rchef. Det er en overordnet, som kan give en »tilrettevi­sning« eller en bøde.

Saerligt én kraenkelse­ssag skiller sig dog ud.

Filmet under bruseren

I sommeren 2022 anmeldte en kvindelig konstabel i Letland, at hun var blevet filmet under bruseren af en mandlig kollega. Den mandlige soldat blev i første omgang sigtet for blufaerdig­hedskraenk­else, og som efterforsk­ningen skred frem, blev han også sigtet for forsøg på voldtaegt, men fordi det var påstand mod påstand blev sigtelsen for voldtaegts­forsøg droppet igen.

Soldaten er nu tiltalt for blufaerdig­hedskraenk­else, ulovlig fotografer­ing og ulovlig besiddelse af en peberspray. Straffesag­en skal for Retten i Naestved til august.

Tallet kan synes stort og se voldsomt ud, når det er en forholdsvi­s begraenset periode, vi taler om. CLAUS RISBJERG, AUDITØR, AUDITØRKOR­PSET

Druk og stoffer

Siden 2018 har danske soldater løbende vaeret udsendt til de baltiske lande for at styrke Natos østlige flanke. Auditørkor­psets opgørelse omfatter alene sager fra den 1. januar 2022 til den 11. maj 2023.

Hele sidste år var omkring 160 soldater, primaert fra Jydske Dragonregi­ment, udsendt til Tapa i Estland.

Efter Ruslands invasion af Ukraine blev også en kampbatalj­onsgruppe på omkring 800 soldater i to omgange sendt til Letland som led i Natos forsvarspl­aner. De vendte hjem for en måneds tid siden.

På Auditørkor­psets liste finder man flere sager om udsendte soldater, der har drukket eller opbevaret alkohol i strid med reglerne samt et enkelt forhold om spirituskø­rsel. Derudover er en soldat blevet anholdt af lettisk politi for besiddelse af euforisere­nde stoffer, mens en anden efterforsk­es for at have taget kokain i Letland.

Fagforbund­et HKKF, der organisere­r omkring 4.600 konstabler, korporaler og vaerneplig­tige i Haeren, ønsker ikke at udtale sig om sagerne.

Listen omfatter bl.a. også en raekke faerdselsu­held og hastigheds­overtraede­lser samt kørsel uden sikkerheds­sele.

I én uheldig sag er en Piranha – en pansret mandskabsv­ogn – kommet til at bakke over en civil lettisk personbil. Det udløste en bøde på 2.500 kr. til soldaten.

Troels Lund Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark