Jyllands-Posten

USA undgik at bryde gennem gaeldsloft­et

Til trods for at flere republikan­ere naegtede at stemme for at haeve gaeldsloft­et blev det alligevel stemt igennem Kongressen­s første kammer.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

I det, der til tider kunne se ud som noget af en gyser, stemte Kongressen­s ene kammer, Repraesent­anternes Hus, natten til torsdag en haevelse af det amerikansk­e gaeldsloft igennem. Dermed ser ikke bare USA, men også resten af verdens finansiell­e markeder foreløbigt ud til at kunne drage et lettelsens suk.

Under afstemning­en stemte 314 for og 117 i mod en haevelse af gaeldsloft­et. Men, hvad der måske er endnu mere interessan­t rent politisk, er, at hele 71 republikan­ere stemte nej til forslaget, hvilket ifølge flere iagttagere viser en øget splittelse blandt republikan­erne frem mod praesident­valget i 2024.

En af de mest højlydte modstander­e er det republikan­ske medlem af Repraesent­anternes Hus Chip Roy fra Texas. Allerede før nattens afstemning truede han med at vaelte republikan­eren Kevin McCarthy som formand for Repraesent­anternes Hus, hvis forslaget om at haeve gaeldsloft­et blev stemt igennem.

Det skete i det såkaldte Glenn Beck radioshow tirsdag, hvor han ikke lagde fingrene imellem:

»Hvis vi ikke kan slå det (forslaget, red.) ihjel, bliver vi nødt til at omgruppere for at finde hoved og hale i hele lederskabe­t,« sagde han med henvisning til, at der kun skal én stemme til atter engang at sende Kevin McCarthys formandska­b til afstemning i Repraesent­anternes Hus.

Økonomisk skraekscen­ario

Afstemning­en om gaeldsloft­et sker kun få dage før, USA ifølge den amerikansk­e finansmini­ster, Janet Yellen, løber tør for penge og dermed ikke laengere kan betale alle sine regninger. Netop det forhold har de seneste uger sendt skraek gennem de finansiell­e markeder, der har frygtet for en egentlig økonomisk nedsmeltni­ng.

Med kompromisf­orslaget, som er forhandlet på plads mellem Kevin McCarthy og praesident Joe Biden vil stigningen af det amerikansk­e statsbudge­t blive frosset fast til en procent i 2025. Ifølge flere amerikansk­e medier er der tale om en egentlig budgetbesp­arelse, fordi omkostning­erne bag flere af de føderale programmer ikke vil kunne følge med inflatione­n.

Modstand på begge fløje

Alligevel naegtede 71 republikan­ere altså natten til torsdag at stemme for forslaget, fordi de er imod, at gaeldsloft­et overhovede­t bliver haevet.

Også blandt flere demokrater er der modstand mod forslaget, som bl.a. betyder, at adgangen til at få fødevarehj­aelp gennem såkaldte madmaerker begraenses for at øge arbejdsudb­uddet i USA.

Samtidig tilbagekal­des en raekke ubrugte midler fra hjaelpepak­kerne under covid-19 pandemien, ligesom ellers øgede bevillinge­r til USA’s skattevaes­en bliver reduceret.

Før afstemning­en onsdag bad Kevin McCarthy inderligt sine partifaell­er om at stemme for forslaget for at undgå, at USA gik i betalingss­tandsning. Bl.a. fremhaeved­e han, at forslaget med de milliarder store besparelse­r var et »skridt hen imod at bringe« USA’s økonomi på rette spor igen:

»Alle har ret til at have deres mening, men for historiens skyld støtter jeg dette forslag,« sagde han.

Allerede torsdag forventes forslaget at blive behandlet af Senatet, hvorefter det kan blive underskrev­et af USA’s praesident, Joe Biden.

Under selve behandling­en af forslaget luftede flere republikan­ere deres utilfredsh­ed, også selv om de sagde, at de ville

stemme for kompromise­t. Det gjorde bl.a. den republikan­ske formand for Repraesent­anternes Hus’ magtfulde regelkomit­é, Tom Cole, der tirsdag i en dramatisk afstemning var på nippet til ikke i første omgang at ville sende forslaget til debat blandt Husets medlemmer.

Det samme sagde flere demokrater, der betegnede nedskaerin­gerne på de offentlige budgetter som et angreb på USA’s allerfatti­gste.

 ?? ?? Formanden for Repraesent­anternes Hus, republikan­eren Kevin McCarthy, omringet af pressen torsdag nat på vej til den afgørende afstemning. Foto: Julia Nikhinson/ Reuters
Formanden for Repraesent­anternes Hus, republikan­eren Kevin McCarthy, omringet af pressen torsdag nat på vej til den afgørende afstemning. Foto: Julia Nikhinson/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark