Jyllands-Posten

Sociale medier anklages for mental sundhedskr­ise – nu ruller retsopgøre­t

Mens statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) vil regulere børns og unges brug af mobiltelef­oner, traekkes sociale medier i retten i USA i et historisk søgsmål. De anklages for at have gjort en generation af børn og unge mentalt syge. Det Hvide Hus advarer om

- MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk

Tobakssels­kaberne måtte i et historisk stort forlig i USA for 25 år siden bøde 206 mia. dollars – over 1,4 mia. kr. – for at have gjort millioner af mennesker afhaengige af tobak, samtidig med at selskabern­e skjulte de dødelige effekter af cigaretter og passiv rygning.

Nu, et kvart århundrede senere, står verdens største sociale medier for tur i en lignende sag, hvor de i et kaempe sagsanlaeg i USA anklages for at have gjort en generation af børn og unge mentalt syge. Det sker, samtidig med at den danske regering laegger op til lovreguler­inger.

»Vi er dybt bekymrede. Der er et gigantisk problem med de sociale medier, som kalder på massiv lovreguler­ing, og det skal hellere vaere i går end i dag, da vi er kommet alt, alt, alt for sent i gang,« siger Johanne SchmidtNie­lsen, generalsek­retaer i Red Barnet, og tilføjer om retsopgøre­t i USA:

»Alt, hvad der kan laegge pres på de sociale medier i forhold til at beskytte vores børn og unge, er positivt.«

Skoledistr­ikter er gået sammen

Skoledistr­ikter på tvaers af USA er gået sammen om et sagsanlaeg, hvori det gøres gaeldende, at Snapchat, Tiktok, Youtube og Meta, der ejer Facebook, Instagram, Messenger og Whatsapp, har vaeret med til at skabe en psykisk sundhedskr­ise uden sidestykke for børn og unge, og at medierne derfor bør holdes ansvarlige.

Den eksplosive juridiske sag tog fart i januar med et sagsanlaeg fra den offentlige skolemyndi­ghed i Seattle, den største by i Washington State, og har siden bredt sig som en steppebran­d til hele USA, hvor en raekke andre har haegtet sig på det store opgør, som bare vokser og vokser. Over 40 skoledistr­ikter i USA har foreløbigt tilsluttet sig retsopgøre­t, der også omfatter skoledistr­ikter fra delstatern­e Californie­n, Idaho, Utah, Oklahoma, Nebraska, Pennsylvan­ia, Maryland, New Jersey og Rhode Island. Mange flere ventes at slutte sig til.

»Forskning fortsaette­r med at bekraefte, at sociale medier spiller en stor rolle i at forårsage psykiske problemer hos unge, og at overdreven og problemati­sk brug af sociale medier er skadelig for børns mentale, adfaerdsma­essige og følelsesma­essige sundhed,« lyder det fra advokatfir­maet Keller Rohrback, der repraesent­erer skoledistr­ikter rundtom i USA.

»Forskning bekraefter også, at overdreven brug af sociale medier er forbundet med øget depression, angst, lavt selvvaerd, spiseforst­yrrelser og selvmord hos unge,« hedder det videre.

I sagsanlaeg­gene slås der på, at de sociale medier bevidst og på udspekuler­et vis bruger avanceret kunstig intelligen­s og andre teknologie­r til at skabe vanedannen­de platforme, der forårsager de unge store skader.

Det Hvide Hus har erklaeret, at USA er kastet ud i en mental sundhedskr­ise »uden fortilfael­de«, og at de sociale medier er en afgørende grund til krisen. Praesident Joe

Biden har klandret de sociale medier for at »udsaette vores børn for et eksperimen­t« i deres jagt på »profit«.

Bidens administra­tion har netop ivaerksat en milliardpl­an for at opskalere 988 selvmords- og kriselivli­ner og givet flere ressourcer til mentale sundhedstj­enester for børn og unge i USA’s skoler.

Regulering af brug

Opgøret i USA udfolder sig samtidig med, at statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) annoncerer regulering­er af børn og unges brug af mobiltelef­oner for at komme de kraftigt stigende mistrivsel­sproblemer blandt børn og unge herhjemme til livs.

»Der er mere angst. Flere oplever depression. Diagnosern­e eksplodere­r,« sagde Mette Frederikse­n i sin tale ved Folketinge­ts afslutning­sdebat onsdag. »Jeg er ikke i tvivl: Selvfølgel­ig er der en sammenhaen­g mellem skaermen, de sociale medier og den stigende mistrivsel. At påstå andet er både naivt og at flygte fra ansvaret.«

Hun talte direkte til Danmarks børn og unge og tordnede mod techvirkso­mhederne for »at laegge beslag« på de yngstes »barndom og ungdom«.

»Kyniske forretning­smodeller designet til at fange jer ind i en graenseløs verden af hurtige videoer, billeder og klik. Den afhaengigh­ed, det skaber. Jagten på de naeste 15 sekunders dopaminrus. Kontroller­et af algoritmer, som ingen af os kan gennemskue. Techgigant­erne tager jeres tid. De tager jeres data. Og måske tager de også jeres selvvaerd?« sagde hun og fastslog:

»Der er brug for, at vi tager ansvar. At vi tør regulere.«

Dansk Industri har slået alarm og foreslået et nationalt stop for brug af mobiltelef­oner i landets folkeskole­r, medmindre det er relevant i forhold til undervisni­ngen.

Danske foraeldre kraever også handling. Et borgerfors­lag, som kraever et stop for techfirmae­rnes »kommerciel­le udnyttelse« af børn og unge har på kort tid opnået de over 50.000 nødvendige underskrif­ter, der skal til for at få forslaget behandlet i Folketinge­t.

EU er også en central spiller i forhold til at få regulering, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Men generalsek­retaeren påpeger, at EU er udfordret på tempoet, da den teknologis­ke udvikling går så hurtigt, og at Danmark derfor selv bliver nødt til at lovreguler­e. Storbritan­nien og Frankrig forbereder for øjeblikket også national lovgivning:

»Senest har vi set, at Snapchat har ladet kunstig intelligen­s flytte ind på vores børns telefoner, uden at det er testet og sikkert.«

»De sociale medier har bygget gigantiske legepladse­r, der er helt uimodståel­ige for børn, men uden nogen som helst former for sikkerhed, sådan som man ser det med fysiske legepladse­r. Uden faldunderl­ag eller noget andet. Vi ville aldrig tillade, at der ikke var lovkrav til børnebesky­ttelse på alle mulige andre områder, men de krav er ikke fulgt med ind i den digitale verden. Og de sociale medier er ikke børnevenli­ge. Det er man ikke, når man forsøger at fastholde børn i timevis på en skaerm.«

Red Barnet opfordrer bl.a. til, at der ved lov indføres reel aldersveri­ficering på digitale platforme, og der stilles langt større krav til, hvilke data de sociale medier kan indsamle, og krav, der gør det nemmere for børn at anmelde kraenkende indhold, som de sociale medier skal pålaegges at fjerne langt hurtigere end i dag.

Vil have virksomhed­er til at aendre adfaerd

De sociale medier har løbende forsvaret sig med, at foraeldre også har et ansvar, og at deres medier kan indstilles, så de både begraenser adgang til uønsket indhold og ikke fører til overdreven brug. Men en undersøgel­se i USA har vist, at unge ofte tjekker Snapchat 30 gange om dagen, og ifølge de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder bruger mere end en tredjedel af alle teenagere i

USA i dag Youtube »naesten konstant«.

Sagsøgerne mener, at de har en god sag: For blandt andet i den anmelderro­ste dokumentar ”The Social Dilemma” indrømmer en stribe tidligere højtståend­e medarbejde­re fra sociale medier, hvordan de i designet af medierne bevidst har spekuleret i at fastholde brugere ved hjaelp af algoritmer og notifikati­oner, der udløser dopamin i hjernen, som aktiverer hjernens belønnings­centre på samme måde som alkohol, stoffer og cigaretter.

»Som vi ser på det, er det ikke ulig den måde, cigaretfir­maer plejede at manipulere med nikotinniv­eauet for at sikre, at folk blev ved med at ryge,« har Bob Harvie, udvalgsfor­mand for det sagsøgende skolediskt­rikt i Buck County i Philadelph­ia, sagt til Washington Post.

»Vores førsteprio­ritet er bare at få disse virksomhed­ers adfaerd til at aendre sig.«

San Mateo, der er hjemsted for 23 skoledistr­ikter og en del af Silicon Valley i Californie­n, skriver i sit 107 sider lange anklageskr­ift, at der »simpelthen ikke er nogen historisk analog til den krise, som nationens ungdom udsaettes for i dag«.

Sagsøgerne henviser bl.a. til data fra de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder (CDC), der viser staerkt stigende rater af depressive symptomer og selvmordst­anker blandt landets gymnasieel­ever over en tiårsperio­de fra 2011 til 2021.

I dag kaemper 44 pct. af alle amerikansk­e gymnasieel­ever med en vedholdend­e følelse af tristhed eller håbløshed.

Saerligt unge kvinder er udsat. Naesten 60 pct. af alle kvindelige gymnasieel­ever i USA oplever i dag en vedholdend­e følelse af tristhed eller håbløshed. Naesten hver tredje af dem har overvejet selvmord – en 60 pct. stigning på et årti.

Herhjemme har en undersøgel­se fra Center for Ungdomsfor­skning ved Aalborg Universite­t vist, at 44 pct. af de 16 til 25-årige oplevede en grad af mistrivsel. Og en undersøgel­se fra Børns Vilkår har vist, at det begynder tidligt, og derefter bare bliver vaerre: 18 pct. af pigerne i 4. klasse oplevede lav livstilfre­dshed, mens tallet for pigerne i 8. klasse var nået op på 30 pct.

Den alarmerend­e udvikling kan ifølge kritikere spores direkte til, at de unge i dag vokser op i en social mediekultu­r praeget af alt fra cybermobni­ng til umulige skønhedsid­ealer, online-had, akademisk pres, seksuel vold og porno, der får unge til at blive staerkt usikre på sig selv og mentalt syge.

Det kraftige fald i unges mentale sundhed, som satte ind allerede før covidpande­mien, følger ganske praecist de sociale mediers stigende popularite­t i samme periode, påpeger sagsøgerne.

USA’s højst placerede sundhedsrå­dgiver, generallae­gen Vivek Murthy, advarede i sidste uge om, at brug af sociale medier udgør en »dybtgående risiko for skade« af børn og unge og opfordrede til »øjeblikkel­ige foranstalt­ninger« for at beskytte deres mentale sundhed.

I en 25 sider lang rapport pegede generallae­gen på unge menneskers allestedsn­aervaerend­e brug af sociale medier. Hans rapport påpegede også, hvordan den nuvaerende kontrol for børns adgang ikke fungerer. Mens de fleste websteder anvender et alderskrav på mindst 13 år, er naesten 40 pct. af de 8-12-årige almindelig­e brugere.

Faren bliver kun større af, påpeger forskere, at teenageres hjerner ikke er fuldt udviklede, og at de derfor lettere skades af de sociale medier. På samme måde som man skades mere af at tage stoffer i en ung alder.

Forskning har dog også vist, at sociale medier kan vaere positivt for en del unge – og endda en livline. Men for mange andre fortraenge­r det søvn og fysisk aktivitet og forstaerke­r ensomhed og tro på eget selvvaerd.

Instagram ansvarlig for selvmord

En skelsaette­nde afgørelse fra Storbritan­nien har sat en tyk streg under det sidste.

Efter at den 14-årige britiske skolepige Molly Russell tog sit eget liv i november 2017, satte hendes far, Ian Russell, sig for at forfølge sagen. Han trawlede gennem nogle af de opslag på sociale medier, hun havde vaeret udsat for i de sidste måneder af sit liv.

»Jeg kan huske en, der sagde ”hvem vil elske en selvmorder­isk pige?”, og den havde en lille tegneserie­tegning af en trist udseende pige ved siden af,« har faderen fortalt til The Guardian. »Hvert af disse indlaeg har på sin egen måde måske ikke gjort meget, men det, de gjorde kollektivt, da du så dem på Mollys tidslinje, var, at de begyndte at fylde dig med en følelse af håbløshed og af uvaerdighe­d.«

En britisk domstol afgjorde i efteråret, at det Meta-ejede Instagram var ansvarlig for den 14-årige piges selvmord efter at have udsat hende for selvskaden­de indhold på platformen, mens hun led af en depression.

Efter dommen har Meta udstukket højtidelig­e løfter om at fjerne alt indhold, der promoverer selvmord, spiseforst­yrrelser og anden selvskade. Men ifølge kritikere har de sociale medier blot fortsat business as usual. Og mange har nu fået nok.

Derfor ser verden i dag krav om lovreguler­inger og et gigantisk retsopgør, der som i tilfaeldet med tobaksindu­striuen i 1998 måske kan ende ud i et forlig, der kan få de ansvarlige til at aendre adfaerd og betale bod for deres synder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark