Jyllands-Posten

Kampen mod plastic er kun lige begyndt

Både USA og Kina afviser bindende krav om at reducere brugen af plastic.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Tallene er så enorme, at de er svaere at fatte. Hvert eneste minut døgnet rundt haeldes plasticaff­ald nok til at fylde en skraldevog­n ud i verdenshav­ene.

Hvert år producerer verden 350 mio. tons plasticaff­ald, hvilket rundt regnet svarer til vaegten af 350 mio. små personbile­r.

Det er kun begyndelse­n. Ifølge FN’s prognoser vil maengden af plastaffal­d blive tredoblet til over 1 mia. tons om året frem til 2060, medmindre der gribes ind.

Forklaring­en er, at ca. 80 pct. af al den plastic, der produceres, i løbet af et år ender som affald. Derfor forhandler repraesent­anter for 175 lande i denne uge i Unesco i Paris om en traktat, der skal bekaempe forurening­en. Målet for de mest ambitiøse er at halvere brugen af engangspla­st og at skaere plasticfor­ureningen ned med 80 pct. inden 2040.

Med genbrug af plasticfla­sker og forbud mod tynde plasticpos­er forsøger mange lande at gøre noget, men ikke nok til at daemme op for et problem, der truer folkesundh­eden. Undersøgel­ser viser, at mikroplast­partikler har spredt sig til fødekaeder­ne, så der i dag også i mennesker er sporet små plastparti­kler i blod, modermaelk og moderkager.

Siden 1950’erne har over 8 mia. tons plasticaff­ald ophobet sig. Nok til at daekke hele kloden med et lag af plastic på en halv cm.

Stor koalition i aktion

En koalition på et halvt hundrede lande ledet af Norge og Rwanda, heriblandt EU, forsøger under forhandlin­gerne at saette barren højt. Et forslag til en handlingsp­lan opstiller 12 grundlaegg­ende forpligtel­ser, der skal laegge grunden til en juridisk bindende traktat.

Vigtigst er det at saette globale mål for en reduktion af produktion­en. Markedet kan påvirkes ved hjaelp af afgifter eller forbud mod produktion af plastic, der ikke er absolut nødvendig, og som volder problemer for miljøet og folkesundh­eden.

Desuden skal udviklinge­n af bionedbryd­elige materialer fremmes, affaldshån­dteringen styrkes og genanvende­lsen forbedres ved at indføre

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark