Jyllands-Posten

OECD’S REGNESTYKK­E

-

Et studie foretaget af OECD opstiller dette regnestykk­e:

For hver 460 mio. tons plastic, der produceres, ender 353 mio. tons som affald.

Kun 9 pct. genanvende­s, 19 pct. forbraende­s og naesten halvdelen begraves på losseplads­er.

De resterende 22 pct. ender i miljøet og i verdenshav­ene som såkaldte makrofragm­enter (88 pct.) og resten som mikroplast (stykker på under 5 mm) og nanoplasti­k (under et mikrogram), når det nedbrydes.

et udvidet ansvar for producente­r, isaer i udviklings­lande, der ikke selv råder over infrastruk­tur til at behandle affald.

Debatten handler også om PFAS-stoffer eller evighedske­mikalier, tusindvis af kemiske tilsaetnin­gsstoffer, der har vist sig at have hormonfors­tyrrende eller kraeftfrem­kaldende virkninger.

Verdensnat­urfonden har udarbejdet en liste over højrisikop­lastic, som organisati­onen arbejder for at få forbudt hurtigst muligt. Heriblandt engangspro­dukter eller produkter med kort levetid som madposer, emballage, bestik, tallerkene­r, kopper, vatpinde, cigaretfil­tre, teposer og vådserviet­ter.

Som altid i miljødebat­ten venter et slagsmål om, hvem der skal betale regningen for en eventuel aftale. Et af forslagene går ud på at oprette en fond, der fyldes op af en saerlig afgift på plasticpro­duktion baseret på princippet om, at forurenere­n betaler.

Målet er at indgå en aftale naeste år, men allerede nu er forhandlin­gerne hårde. Verdens største forbruger af plastic, USA, og verdens største producent, Kina, foretraekk­er begge frivillige aftaler, der afspejler nationale handlingsp­laner, frem for bindende globale mål.

Kina og olielande er imod

Beijing ønsker, at en traktat skal anerkende plastics positive rolle for samfundet og økonomien og kraever, at den skal fokusere på affaldshån­dtering. Endelig er der hård modstand fra en gruppe olie- og gasproduce­rende lande anført af Saudi-Arabien. EU’s forhandler, HugoMaria Schally, påpeger overfor Le Monde, at de lande »slet ikke er parate til at acceptere restriktio­ner på produktion­en af plastic.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark