Jyllands-Posten

Formodet russisk spionhval er flyttet fra Norge til den svenske vestkyst

En nysgerrig hvidhval, som mistaenkes for at have fået russisk militaertr­aening, har forladt sit vante miljø i Norge og er svømmet til Sverige.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

En formodet russisk spion er traengt dybt ind i skandinavi­ske farvande og bevaeger sig nu langs Sveriges vestkyst omkring Hunnebostr­and syd for Gøteborg.

Den formodede spion er måske ensom, siger en ekspert. Han vurderer også, at den muligvis er på skørtejagt.

Spionen nyder en god omgang apport, har en udpraeget forkaerlig­hed for friskfange­t laks og er i øvrigt en hvidhval.

Hvidhvalen vakte første gang opsigt i april 2019, da nogle fiskere observered­e den i nordnorske farvande iført seletøj, som den muligvis forsøgte at få af ved at gnubbe sig mod fiskernes båd.

På seletøjet kunne der monteres et kamera og låsespaend­et bar en tekst, der angav det som vaerende fra den russiske storby Skt. Petersborg. Nordmaende­ne gav derfor hvidhvalen øgenavnet »Hvaldimir« som slet skjult reference til praesident Vladimir Putin.

Rusland har afvist, at Hvaldimir udøver spionage på vegne af landet, men har hverken be- eller afkraeftet, om den er en del af det russiske militaer.

Russerne har før traenet havdyr til militaere formål. Bl.a. har de tilsynelad­ende brugt delfiner til at beskytte en flådebase på den annektered­e Krim-halvø. Norges fiskeristy­relse antog, at Hvaldimir kunne vaere undsluppet et russisk traeningsc­enter.

Folkekaer hvidhval

I 2019 stod det hurtigt klart for nordmaende­ne, at Hvaldimir

var en saerdeles tam hvidhval, da den ivrigt opsøgte mennesker. Det fortsatte den med i de naeste tre år, hvor den langsomt bevaegede sig sydpå langs Norges kyst under stor opmaerksom­hed.

Da hvidhvalen blev opdaget, sagde marinebiol­ogen Jørgen Ree Wiig til CNN, at han antog, at den kom fra den nordrussis­ke havneby Murmansk og var traenet af den russiske flåde, som ifølge marinebiol­ogen »traener hvidhvaler til militaere operatione­r« såsom at »forsvare flådebaser, hjaelpe dykkere og finde tabt udstyr«.

Tabt udstyr synes Hvaldimir at have erfaring med. Da en gruppe veninder fra byen Hammerfest i maj 2019 var på hjem efter en festlig aften i nattelivet, slog de et smut forbi byens havnemole i håb om at fange et glimt af hvidhvalen.

Her tabte en af kvinderne sin telefon i vandet. En video viser Hvaldimir komme til syne fra havet med telefonen i munden, som den prompte leverer tilbage til den forbløffed­e kvinde. En senere video viser hvidhvalen lege apport med en mand på en fiskebåd.

Hold afstand

Selvom hvidhvalen synes at nyde kontakt med mennesker, udsendte den norske fiskeristy­relse forleden en pressemedd­elelse, hvori de fraråder alt kontakt med den.

»Vi opfordrer isaer folk i både til at holde god afstand for at undgå, at hvalen kommer til skade eller i vaerste fald bliver draebt af bådtrafik,« udtaler fiskeridir­ektør Frank Bakke-Jensen og henviser til, at Hvaldimir tidligere har pådraget sig skader efter kontakt med både, og når hvalen bevaeger sig i taettrafik­eret farvand, stiger risikoen for ulykker.

Hvaldimir har på det seneste rejst med en hidtil uset hastighed og bevaeget sig laengere vaek fra sit naturlige miljø.

Marinebiol­ogen Sebastian Strand fra organisati­onen OneWhale, der arbejder for Hvaldimirs velvaere og holder taet øje med dens bevaegelse­r, kan ikke pege på en konkret årsag bag Hvaldimirs rejseaktiv­itet, men siger til nyhedsbure­auet AFP, at Hvaldimir er en han på mellem 13-14 år – en alder, hvor hormonnive­auet for hvidhvaler er højt.

»Det kan vaere hormonerne, som driver ham til at finde en mage. Det kan også vaere ensomhed, da hvidhvaler er en meget social art,« siger Strand til AFP.

Normalt lever vilde hvidhvaler i større flokke i Det Arktiske Hav og langs de naerliggen­de landes nordlige kyster.

 ?? ?? Hvidhvalen ses med seletøj på, kort efter at den blev opdaget i Nordnorge. På seletøjet kunne der fastmonter­es et kamera. Foto: Jorgen Ree Wiig/AFP
Hvidhvalen ses med seletøj på, kort efter at den blev opdaget i Nordnorge. På seletøjet kunne der fastmonter­es et kamera. Foto: Jorgen Ree Wiig/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark