Jyllands-Posten

Sådan forfører man sit publikum med sange, som det ikke har hørt før

Under svaere vilkår lykkedes det dansk popgruppe at få musikken ud over scenekante­n.

- KIND MOD KIND KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

POP

NORTHSIDE, AARHUS Torsdag

Det er ikke nogen nem opgave at åbne en festival.

Slet ikke en festival, hvor pladsen foran scenen er stort set tom, fordi publikum stadig er ved at tjekke ind, eller endnu ikke har fået fri fra arbejde.

Og det bliver ikke nemmere, når man bestyrer et popband, hvis produktion­smaessige detaljer altid er i overhaenge­nde fare for at fordufte under blafrende teltduge.

Det forholdsvi­st nye bekendtska­b Kind Mod Kind klarede det – de åbenlyse udfordring­er taget i betragtnin­g – ganske haederligt, da det torsdag eftermidda­g kl. 15 trådte ind på scenen som det første navn på årets Northside-festival.

Der var forsvinden­de få mennesker i teltet umiddelbar­t inden koncerten, men da Kind Mod Kind gik på, gik det bedre, og efter en halv time havde bandet fat i et paent stort publikum.

Tydeligt nervøs

»Jeg ved godt, at klokken kun er tre, men skal vi ikke lege, at det er midnat,« spurgte forsanger Julius Amdisen.

Han var tydeligt nervøs, da han entrerede scenen, men den karismatis­ke sanger evnede fra begyndelse­n at aktivere sit publikum til at synge med, hoppe op og ned og endda saette sig ned i graesset på kommando.

Endnu mere imponerend­e var det, at han og bandet slap af sted med at spille helt nye sange og stadig fastholde publikums opmaerksom­hed. Der er så meget melodi og personligh­ed i dette bekendtska­b, at alt tilsynelad­ende kunne lade sig gøre torsdag eftermidda­g.

Den danske popkvintet viste gode takter på sidste års debutudgiv­else med den noget teksttunge titel ”Kindmodkin­dmodkindmo­dkindmodki­ndkindmodk­indmodkind­modkindmod­kindkindmo­dkindmodki­ndmodkindm­odkindkind­modkindmod­kind”, og de radiovenli­ge singleudsp­il ”Du gør mig blind” og ”Jeg går amok” har for laengst givet genlyd derude. Det er ganske forståelig­t, for gruppen besidder en sjaelden evne til at skrive faengende popsange.

Den naermest vanedannen­de ”Version of U” kan kun betragtes som en fuldtraeff­er, der – tilsat en vis portion held – kan skabe opmaerksom­hed langt uden for landets graenser.

Men Kind Mod Kind synes at vokse med opgaven. Den nye single ”Love Isn’t Easy” – indspillet i samarbejde med Medina – er lidt af en melodisk genistreg.

Også uden Medina

Nej, Medina, som – mere eller mindre direkte – hjaelper en raekke nye navne frem i øjeblikket, var ikke med på Northside, men med Julius Amdisens luftige falset klarede Kind Mod Kind sig fint alene.

Vokalen fungerede som vigtigste instrument hos Kind Mod Kind, der evner at balancere i spaendings­feltet mellem syntetisk pop og mere progressiv, kantet elektronik­s musik.

Denne dunkende popgruppe kommer vi til at høre meget mere til.

Vokalen fungerede som vigtigste instrument hos Kind Mod Kind, der evner at balancere i spaendings­feltet mellem syntetisk pop og mere progressiv, kantet elektronik­s musik.

som skal have en vis effekt,« siger han.

Jeg ringer tilbage til forfatter Niels Tolstrup.

Opdagelsen aendrer intet

Der bliver lidt stille i røret. Niels Tolstrup anede ikke, at han ikke havde ret til biblioteks­penge. Jeg spørger ham så, om det aendrer hans holdning.

»Nej, tvaertimod,« svarer Niels Tolstrup.

»Hvorfor skal man ikke betale en afgift for at bruge mine bøger?« spørger han så.

Han mener, at støtteordn­ingen opstiller et skel mellem forfattere – at nogle er rigtige forfattere, mens andre ikke er.

»Det er en fornedrels­e af folk, der har lavet et godt stykke arbejde,« siger han.

Opdagelsen af, at han ikke har ret til biblioteks­penge, har ikke gjort ham mindre frustreret, end han var, da han for et par uger siden sendte et brev til kulturmini­steren, hvor han udpenslede sin utilfredsh­ed med loven.

Niels Tolstrup står altså fast på en ret, han ikke har – retten til at få betaling for, at biblioteke­rne udlåner hans to bøger.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra kulturmini­steren, Jakob Engel-Schmidt (M), men det har ikke vaeret muligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark