Jyllands-Posten

Forfattere­n, der står fast på en ret, som han ikke har

I et brev til kulturmini­steren skrev en forfatter, at han følte sig ydmyget af staten. Udsat for overgreb, ligefrem. Så jeg ringede til ham og spurgte, hvad det handlede om.

- RASMUS THORSEN rasmus.thorsen@jp.dk

Det, der foldede sig ud, da jeg ringede til forfattere­n, var en historie om en årelang misforståe­lse. Om myter, penge og retfaerdig­hedsfølels­e. Den handler om en forfatter ved navn Niels Tolstrup, der føler sig udnyttet. Og den begynder med to breve.

Niels Tolstrup er pensionist. Han har udgivet to bøger. Ingen af dem er blevet bestseller­e.

Men de er blevet lånt ud på danske biblioteke­r 14 gange det seneste år. Det står i de breve, som Niels Tolstrup har fået fra myndighede­rne.

I brevene står også den linje, som er omdrejning­spunkt for hele denne historie. En linje, som har fået Niels Tolstrup til at tage kontakt til politikere, og som får ham til at bruge ord som »tyveri«.

»Du får desvaerre ikke udbetalt biblioteks­penge i år,« lyder linjen.

En årelang misforståe­lse

Det korte af det lange er, at Niels Tolstrup i 10 år har troet, at han havde ret til at få penge fra staten, fordi man udlåner sine bøger på de danske biblioteke­r.

Derfor var Niels Tolstrup fortørnet over, at politikern­e havde besluttet at lave en minimumsgr­aense for udbetaling af biblioteks­penge, der i praksis betyder, at danske forfattere med bøger på biblioteke­rne ikke får udbetalt biblioteks­penge, hvis de har optjent mindre end 1.407 kr. på et år.

Pengene fordeles efter antallet af forfattere­ns bøger, der står på biblioteke­rnes hylder og ud fra sideantal og genre.

»De politikere, jeg selv har vaeret med til at vaelge ind, traeder på mig, og jeg kan ikke gøre noget som helst,« siger Niels Tolstrup i vores første samtale.

Forklaring­en, Niels Tolstrup er blevet mødt af, når han har klaget, er, at det ville vaere forbundet med for meget administra­tivt arbejde, at udbetale beløb på mindre end minimumsgr­aensen.

»Men de kan godt sende os et brev med en flot udregning, som viser, hvor meget vi ikke må få,« siger Niels Tolstrup.

Frustreret formand

Jeg ringer til formanden i Dansk Forfatterf­orening, Morten Visby, for at høre, om han kender til flere forfattere i samme situation. Men inden jeg når at stille mit første spørgsmål, fornemmer jeg en frustratio­n i formandens stemme.

»Det er en misforståe­lse, at forfattere har ret til biblioteks­penge. At det er penge, de har tjent,« siger Morten Visby.

Biblioteks­pengene er nemlig en kulturstøt­teordning, der er finansiere­t gennem finanslove­n. Det vil sige, at der ikke er tale om en ret for forfattere, men en støtte til forfattere, forklarer Morten Visby.

Men støtteordn­ingen, der går helt tilbage til 1946, har altid vaeret omgaeret af myter og misforståe­lser, mener Morten Visby.

»Og jeg forstår virkelig godt forfattern­e,« siger han.

»Taenk, hvilken aere det er, at folkebibli­otekerne i Danmark indkøber en bog man har skrevet. Og så får man at vide, at man ikke får penge, fordi man falder under minimumsgr­aensen. Det gør ondt,« siger Morten Visby.

»Men hvis man taenkte på de her penge som støtte til litteratur­en og ikke som betaling, ville det måske ikke vaere så frustreren­de. Jeg ville bare ønske, at jeg kunne forklare de her ting,« siger han så.

Men er det ikke dit ansvar som formand at forklare, hvordan landet ligger?

»Jo, det skriver jeg også stolpe op og stolpe ned om i mine nyhedsbrev­e, men jeg kan bare se et mønster i de her misforståe­lser,« svarer Morten Visby.

AErgrelsen­s indtog

Først virkede Morten Visby frustreret i telefonen. Men nu flader hans toneleje ud.

»De folk, der kommer med den her kritik, er oprigtigt frustrered­e. Og det piner mig, at noget, som jeg synes er en rigtig god ordning for alle forfattere, ender med at volde så meget frustratio­n,« siger Morten Visby.

Ifølge Morten Visby rammer loven om biblioteks­penge rigtigt. For der findes tusindvis af mindre forfattere som Niels Tolstrup, der har skrevet få bøger.

Listen over modtagere af biblioteks­penge i år er 248 taetskrevn­e A4-sider lang. Og ifølge loven skal alle forfattern­e deles om en pose penge på 195,7 mio. kr.

Skulle man fjerne minimumsgr­aensen og udbetale de 221,64 kr., som Niels Tolstrup

har optjent i løbet af 2023, ville pengene blive trukket fra puljen og efterlade faerre penge til de forfattere, som forsøger at leve af deres skriverier, forklarer Morten Visby.

»Det giver god mening at have en minimumsgr­aense, fordi det er en støtteordn­ing,

Det er en fornedrels­e af folk, der har lavet et godt stykke arbejde. NIELS TOLSTRUP, FORFATTER

 ?? ?? Forfattere­n Niels Tolstrup føler sig udnyttet, når hans bøger bliver lånt ud på biblioteke­rne. Illustrati­on: Julie Barsøe
Opdagelsen af, at Niels Tolstrup ikke har ret til biblioteks­penge, har ikke gjort ham mindre frustreret, end han var, da han for et par uger siden sendte et brev til kulturmini­steren.
Foto: Privat
Forfattere­n Niels Tolstrup føler sig udnyttet, når hans bøger bliver lånt ud på biblioteke­rne. Illustrati­on: Julie Barsøe Opdagelsen af, at Niels Tolstrup ikke har ret til biblioteks­penge, har ikke gjort ham mindre frustreret, end han var, da han for et par uger siden sendte et brev til kulturmini­steren. Foto: Privat
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark