Jyllands-Posten

Superligae­ns største skuffelser, bedrifter og overraskel­ser

Der er bl.a. opstået en tilspidset konflikt, et flot comeback og en naermest livsbekrae­ftende tendensi landets bedste fodboldrae­kke.

- JESPER ENGMANN JESPER HAUE HANSEN jesper.engmann@jp.dk jesper.h.hansen@jp.dk

Største bedrift

Ja, FC København har det klart største budget i Superligae­n og fører derfor på point, men Jacob Neestrups genrejsnin­g af et hold, der var spillet agterud efter 10 runder, er imponerend­e, også fordi de hurtigt mistede nøglespill­ere som Nicolai Boilesen, Carlos Zeca og Andreas Cornelius. At vinde både mesterskab og pokal på det bag- og kludetaepp­e er imponerend­e.

Største bedrift II

I saesonens sidste hjemmekamp stod Jacob Friis på sidelinjen med haenderne i lommen. Hans ufattelige ro på sidelinjen er eksem plarisk og et udtryk for, at han og staben på forhånd har guidet spillerne, der alle ved, hvad deres rolle er. Viborg har – som en af de små klubber rent økonomisk – vaeret et saerdeles frisk pust i topstriden.

Største skuffelse I

I FC Midtjyllan­d har de seneste måneder bestemt ikke vaeret rare at komme igennem. Selvforstå­elsen fik et voldsomt hak, da klubben end ikke kunne spille sig blandt de seks bedste, der kaemper om medaljer. Et par traenerfyr­inger undervejs vidner om en klub, der nu er rykket lidt tilbage til start og har satset på det sikre i form af slideren Thomas Thomasberg som cheftraene­r.

Største skuffelse II

Da Johannes Hoff Thorup erstattede Flemming Pedersen som cheftraene­r i Farum, havde FC Nordsjaell­and et forspring på otte point ned til FC København. Mellem de to lå Viborg, som FC Nordsjaell­and havde distancere­t med tre point. At forklare stagnation­en og nedgangen i antal point som traenerens skyld er for enkelt. Der er nok naermere tale om, at det unge hold mentalt ikke har kunnet slaebe rundt på favoritvae­rdigheden. Når alt er sagt, er det ikke dumt at vinde sølv. Men hold da op, de var taet på i FC Nordsjaell­and …

Største skuffelse III

Noget bøvl. Sådan kan AaB’s saeson karakteris­eres. Lars Friis blev fyret efter ni kampe og ni point, så hev nordjydern­e Erik Hamrén tilbage fra pension. Det samarbejde stoppede, da AaB i 13 kampe havde fået seks point. Et på papiret fint hold har først sent på saesonen fået det til at fungere, nu under Oscar Hiljemark.

Største konflikt

Det har vaeret en atypisk oplevelse af besøge Brøndby Stadion i foråret. Flere af de normale stemningss­kabere ventede til efter kampene med at stille sig sammen for at levere deres slagssange, der typisk var vrede opråb rettet mod klubbens nye ejere fra Global Football Holdings. I slutningen af saesonen lykkedes det at indgå en vaerdiafta­le mellem klub og fans om fremtiden. På den måde er der blevet skabt en åbning for, at kritikerne vil stoppe stemningsb­oykottet.

Største overraskel­se I

En fyring af traeneren sker. I denne saeson er seks traenere blevet fyret. AaB og FC Midtjyllan­d smed traeneren ud to gange i denne saeson. AaB indledte med Lars Friis, forsatte med Erik Hamrén, farvel og tak, mens FC Midtjyllan­d begyndte saesonen med Bo Henriksen som traener, fortsatte med Albert Capellas, indtil også det samarbejde stoppede. I Brøndby mistede Niels Frederikse­n sit arbejde, mens Jess Thorup efter en vaklende indledning i FCK blev erstattet af Jacob Neestrup. Store penge, store krav, stort ansvar, kontant afregning.

Største overraskel­se II

Er vi traette af at se fodbold på tv? Er der for lang afstand ned til Karim Benzema i Real Madrid og til Erling Haaland ovre i Manchester City? Er de store ligaer for forudsigel­ige? Eller kan vi bare godt lide at komme ud og lugte til nyslået graes og de ristede grillpølse­r på Lyngby Stadion? Tilskuerne er strømmet til superligaf­odbold i denne saeson som aldrig før. Gennemsnit­tet per kamp lander over 10.000, og siden 1991, da Superligae­n blev indført, har snittet aldrig vaeret over 9.000 per kamp. Fantastisk og en anelse livsbekrae­ftende.

Bedste serie

Fra den 29. oktober til den 2. april spillede FCK ni superligak­ampe og vandt dem alle, bl.a. 7-0 over OB. FCK-holdet scorede 26 mål og lukkede kun tre styks ind, da traener Jacob Neestrup fik sat skik på forsvaret og tog den derfra. Rekorden for flest sejre i traek tilhører Brøndby, som i 1997/98 vandt 12 kampe i streg og blev dansk mester med Ebbe Sand som topscorer med 28 mål. De 27 point i den imponerend­e raekke i denne saeson er grundstene­n i FCK’s mesterskab.

Bedste comeback

Én kamp havde oprykkerne fra Lyngby vundet ved vinterpaus­en, som tilmed blev brugt på at saelge profiler som Magnus Westergaar­d, Kasper Jørgensen og Adam Sørensen. Så hvorfor skulle nogen tro på et mirakel i foråret? Ikke desto mindre fik talenter som Tochi Chukwuani og Lucas Hey genskabt håbet om at overleve i Superligae­n, mens Lyngby pludselig vandt over bl.a. Brøndby og to gange mod FC Midtjyllan­d.

Bedste kamp

Gid hver en fodboldkam­p var ligesom denne. Landets to største byer var endt i en direkte guldduel, og selvom muligheden var spinkel for gaesterne fra Aarhus, kunne de begynde at drømme, da AGF fik vendt to tidlige FCK-mål til en 3-2-føring. Siden da opstod der endnu et spektakula­ert comeback, da FCK fik udlignet, inden Kevin Diks skabte eufori med sit sene sejrsmål til 4-3. Ikke alle var lige lykkelige for resultatet, men underholdt var enhver, der havde besluttet sig for at se de to timers fodbold.

 ?? ?? FC Københavns Kevin Diks satte prikken over i'et i den kamp, der bliver vurderet som denne saesons bedste. Den 26-årige hollaender – og tidligere AGF’er – scorede til 4-3 og dermed københavne­rnes sejrsmål. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
FC Københavns Kevin Diks satte prikken over i'et i den kamp, der bliver vurderet som denne saesons bedste. Den 26-årige hollaender – og tidligere AGF’er – scorede til 4-3 og dermed københavne­rnes sejrsmål. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark