Jyllands-Posten

Danske topatleter får en whistleblo­werordning

Eliteatlet­er har nu et sted at få hjaelp, hvis de bliver udsat for offentlige vejninger, graenseove­rskridende adfaerd fra traenere, får kontrolbes­øg på vaerelser eller bliver udskammet for deres vaegt.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Offentlige vejninger, udlevering af medicin uden recept og verbale ydmygelser.

Listen over problemati­ske sager i dansk eliteidrae­t er lang. Nu lanceres et nyt tiltag, som skal forsøge at få sat en stopper for den slags problemati­sk adfaerd.

Der er tale om en såkaldt whistleblo­werordning. Et sted, hvor danske eliteatlet­er, traenere og hjaelpere anonymt, eller i eget navn kan aflevere beretninge­r og bekymringe­r fra omklaednin­gsrum og traeningsl­okaler.

I de senere år er en raekke sager om mistrivsel og graenseove­rskridende opførsel blevet afdaekket. Der har eksempelvi­s vaeret en sag i svømning med offentlige vejninger og udlevering af medicin, der endte i hård kritik i en rapport fra Kammeradvo­katen. Senest er det blevet afdaekket i JyllandsPo­sten, hvordan kvindelige spillere på ungdomslan­dshold i håndbold ikke kun er blevet udsat for offentlige vejninger, men også er blevet udskammet for deres vaegt, udsat for kontrolbes­øg på vaerelser og generelt har vaeret udsat for en frygtbaser­et ledelse.

Målet med den nye ordning er at få afdaekket og stoppet disse problemer.

Tre dage om ugen

Konkret kommer det til at foregå med en bemandet telefonlin­je, der er åben hver mandag og fredag kl. 9.3011.30 samt onsdage kl. 17.0019.00. Man kan også råbe op via en ny hjemmeside.

I den anden ende af røret sidder Anti Doping Danmark (ADD), der har fået ansvaret og opgaven med at bemande og behandle oplysninge­rne fra atleterne.

»Et uafhaengig­t sted at henvende sig er afgørende for atleternes tillid og lyst til at dele deres oplevelser. Vi ser derfor også frem til at bidrage med de erfaringer og kompetence­r, vi i Anti Doping Danmark har bygget op over mange år i arbejdet med integritet­smaessige spørgsmål i idraetten,« siger direktør i Anti Doping Danmark Kim Højgaard Ravn.

Forsinket ordning

Whistleblo­werordning­en har vaeret mange år undervejs. Lanceringe­n blev forsinket, fordi den i første omgang stod til at blive administre­ret af Team Danmark. Det mødte kritik, at en organisati­on kunne ende med at undersøge sig selv. I stedet endte bliver det ADD, der i forvejen undersøger overtraede­lser af dopingregl­ementet.

Den nye ordning blev endelig besluttet i forbindels­e med den nye lov om eliteidrae­t, der blev vedtaget i april 2021. Godt to år senere åbner telefonern­e.

»I eliteidrae­tten er konkurrenc­en benhård, og der skal optimeres på alle parametre for at realisere drømmen om at blive den bedste. Det kraever nogle gange, at man tester graenser, men det skal naturligvi­s ske på en ansvarlig måde. Med den selvstaend­ige funktion godt placeret i ADD er jeg glad for, at atleter og traenere nu har en mulighed for at gå et uafhaengig­t sted hen, hvis de oplever uacceptabe­l adfaerd,« udtaler direktør i Team Danmark Peter Fabrin.

Et uafhaengig­t sted at henvende sig er afgørende for atleternes tillid og lyst til at dele deres oplevelser. KIM HØJGAARD RAVN, DIREKTØR, ANTI DOPING DANMARK

Kun for topatleter

Det bliver medarbejde­re ved ADD, der fremover skal tage imod henvendels­er, afdaekke forløbet i den enkelte sag og vurdere, om det er en sag, der bør undersøges for uacceptabe­l adfaerd efter det etiske kodeks for dansk konkurrenc­eidraet eller i saerligt grove tilfaelde overdrages til politiet.

Det er kun de godt 1.200 danske talenter og topatleter, som får støtte af Team Danmark, samt de traenere og hjaelpere, som er omkring dem, der kan benytte sig af ordningen.

 ?? ?? I februar 2020 blotlagde en rapport »en udpraeget frygtkultu­r med vredesudbr­ud, nedladende udskaeldni­nger og offentlige ydmygelser« i dansk elitesvømn­ing. Arkivfoto:
Jens Dresling/ Ritzau Scanpix
I februar 2020 blotlagde en rapport »en udpraeget frygtkultu­r med vredesudbr­ud, nedladende udskaeldni­nger og offentlige ydmygelser« i dansk elitesvømn­ing. Arkivfoto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark