Jyllands-Posten

Frederikse­ns fatamorgan­a

-

Fatamorgan­a er som bekendt et vejrfaenom­en. Men det kan også forekomme i dansk politik. For vejrets vedkommend­e optraeder faenomenet kun, når meget varm luft strømmer ind over koldere luft. Som det kan ske en varm morgen i en kold ørken. Og fordi lys rejser hurtigere i varm luft end i kold, kan dette vejrfaenom­en afsløre ting på lang afstand, som ellers ikke ville vaere synlige. I politik kan vaelgernes øjne på samme måde bedrages af varm luft. Som når statsminis­ter Mette Frederikse­n i månedsvis har forsøgt at bilde danskerne ind, at der var en stor økonomisk krise. En krise, som kun hun og det mystiske misfoster af en flertalsre­gering kunne løse. Hun har styret os igennem corona og krig, og dermed var det belejligt at lade vaelgerne tro, at der nu ventede endnu en krise, som kraevede en lederskikk­else med speciale i krisestyri­ng. Den varme luft har dog ramt de mere jordbundne realiteter på det seneste. På kort tid har både regeringen­s egne embedsmaen­d og Det Økonomiske Råd offentligg­jort de kolde fakta om dansk økonomi, og onsdag i denne uge indløb de seneste nøgletal. Alle tal og analyser havde det til faelles, at de tegnede et ganske andet billede af økonomien, end regeringen har fortalt hidtil. Dansk økonomi står staerkt, og det økonomiske råderum viste sig 16 mia. kr. større end hidtil antaget.

Det fik i første omgang regeringen til at love flere milliarder til kraeftområ­det og Forsvaret. Men samtidig beretter regionerne om en nylig indgået økonomiaft­ale så stram, at de lover fyringer og nedskaerin­ger snarere end bedre behandling. Mens Mette Frederikse­n i sin afslutning­stale til Folketinge­t solede sig i de udisponere­de milliardbe­løb til patientern­e, varslede regionsfor­maendene besparelse­r. Det haenger ikke sammen. Her mødes den varme luft af den kolde virkelighe­d. Pludselig står det klart for os alle, at vi hverken kan regne med regeringen­s store forfaldsfo­rtaelling og heller ikke med dens løsninger.

Den største krise er manglen på arbejdskra­ft. Her ved enhver økonom, at et af de bedste vaerktøjer til at løse det problem er skattelett­elser. Jo mere man kan beholde af sin egen løn, jo større er sandsynlig­heden for, at man vil tage en ekstra tørn. I regeringsg­rundlaget kan man også laese, at en skatterefo­rm er et af løfterne. Det står netop i kapitlet, der handler om at få flere haender ud på arbejdsmar­kedet. Alligevel er det ikke mange kvaek, vi har hørt om den reform. Statsminis­teren, der ellers er verdensmes­ter i at tale om sine ambitioner, laenge før hun indfrier dem, naevnte ordet skat nul gange i sin afslutning­stale. Nul. Det varsler ikke godt for regeringen­s indre analysekap­acitet, hvis der kan falde penge ned fra regnearksh­imlen, mens man stadig tøver med at bevaege sig ind i den afgørende snak om skat.

Skatterefo­rmen var et centralt løfte for Lars Løkke før valget og en af de vigtigste årsager til, at Venstre kunne se sig selv i regeringsg­rundlaget. Lige nu er luften så varm af floskler og udenomssna­k, at mange stirrer sig blinde på en måske ikke fjern fremtid. En fremtid, hvor Mette Frederikse­n har forladt Danmark til fordel for en internatio­nal toppost. Vi ønsker hende i dette optiske genspejl alt det bedste. Samtidig opfordrer vi de mere jordbundne regeringsd­eltagere til i mellemtide­n at forholde sig til virkelighe­den, som den er lige foran os. Op med humøret og ned med skatten. Hvis tankerne tåger, kan ministrene med fordel genlaese deres eget regeringsg­rundlag. Også her er der megen varm luft, men løftet om en skatterefo­rm er faktisk til at forstå.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark