Jyllands-Posten

Lad vaere med at undervurde­re denne uges europaeisk­e familiefot­o

- LYKKE FRIIS Direktør for Taenketank­en Europa

Når taet på 50 europaeisk­e stats- og regeringsc­hefer i dag holder topmøde på det 120 år gamle Mimi Slot i Moldova, er der to ting, som er helt sikre. I Danmark vil topmødet igen føre til spekulatio­ner om Mette Frederikse­ns Nato-chancer, da mødet kan blive set som en oplagt mulighed for at sondere et eventuelt kandidatur. I resten af Europa vil det i høj grad blive diskuteret, hvad der egentlig kommer ud af den gigantiske logistiske øvelse, det er at flyve så mange ledere til et af Europas mindste lande. Men her det vigtigt at holde tungen lige i munden. Dette topmøde er vigtigt pga. den symbolik, der ligger i, at det overhovede­t holdes. Og for at det er slået fast fra starten: Topmødet eller det europaeisk­e politiske faellesska­b (EPC), som det officielt hedder, har intet med EU gøre.

Den første symbolske gevinst kan bedst anskueligg­øres ved at sammenlign­e EPC-topmødet med den såkaldte al-europaeisk­e konføderat­ion, som Frankrigs davaerende praesident, Francois Mitterrand, ønskede at skabe efter Murens fald. Dengang var det et forsøg på at bygge et europaeisk hus, hvor saerligt Rusland kunne få en plads. På familiefot­oet i Moldova er der imidlertid naermest kun to europaeisk­e lande, som ikke er inviteret, Rusland og Belarus. Dermed symboliser­er topmødet det fundamenta­le skifte, som ikke mindst Tyskland har gennemført efter den 24. februar 2022: Det er ikke muligt at skabe sikkerhed med, men kun imod Rusland.

For det andet symboliser­er mødet, at lande, der i den grad frygter

Ruslands invasion, ikke bliver overladt til sig selv. På familiefot­oet vil man derfor se lande, som er nervøse for at blive det naeste Ukraine: Moldova, Georgien eller nogle lande på Vestbalkan. Og det er praecis disse lande, som resten af Europa torsdag sender et klart signal til: Selvom I ikke er med i EU, er I en del os. Albaniens premiermin­ister, Edi Rama, har udtrykt det: »Det kan godt vaere, at vi ikke er med i EU, men vi er en del af E’et«, altså Europa.

For det tredje kommer familiefot­oet til at vise, at EPC ikke er et ventevaere­lse til EU-medlemskab. Det understreg­er derimod, at Europa er langt mere mangfoldig­t. Nogle lande (som Norge og Storbritan­nien) vil slet ikke ind i EU. Ja,

Storbritan­niens premiermin­ister, Rishi Sunak, kan kun deltage, fordi mødet ikke er en del af EU-samarbejde­t. EU-kandidatla­nde som Ukraine og Moldova vil derimod absolut ikke lade sig spise af sig af med et B- eller C-medlemskab.

Og endelig er der en tredje gruppe lande, der ikke har en kinamands chance for at blive EU-medlemmer, Tyrkiet og Armenien. Kort sagt: Mødet er hverken en del af EU’s udvidelses­proces eller et demokrati-topmøde, hvor kun lande, der lever op til demokratie­ts ABC, inviteres. Der er derimod tale om en deltagerkr­eds, som Ukraines europaeisk­e støtter er nødt til at gå taettere i dialog med for at laegge pres på Putin, f.eks. ved at de ikke underløber Vestens sanktioner. Og der er tale om et forum, hvor statsleder­e uformelt har mulighed for at udveksle synspunkte­r, også om den verserende konflikt i Kosovo eller Sveriges Nato-muligheder.

Det kan godt vaere, at vi ikke er med i EU, men vi er en del af E’et.

På mange måder ligger topmødet derfor i fin forlaengel­se af udenrigsmi­nister Lars Løkkes Rasmussens »pragmatisk­e idealisme«. Selvom vi ikke er enige, skal vi kunne tale med alle – både formelt og uformelt. Så hvem ved, måske Danmark i de kommende år vil laegge billet ind på at holde et EPCtopmøde på et passende stort slot?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark