Jyllands-Posten

Henrik Dahl har fået woke på hjernen

- JAKOB ENGEL-SCHMIDT

Kulturmini­ster (M)

Henrik Dahl (LA) har et yndlingsor­d: nemlig ordet ”woke”. Når han tager det i sin mund, går han fra sit meget nationalko­nservative udgangspun­kt til angreb på alt fra personer i kulturlive­t til uddannelse­sinstituti­onerne og de arbejdspla­dser, der arbejder for større diversitet i vores samfund.

I en kommentar på jp.dk/debat den 25. maj angriber han både partiet Venstre og mig som kulturmini­ster. Jeg bliver beskyldt for at have »taget wokeness til nye højder« på mit ressortomr­åde.

At det er en debat, Henrik Dahl går op i, er ingen hemmelighe­d. Henrik Dahl har laenge brugt hovedparte­n af sin tid på at debattere ligestilli­ng og diversitet. Det er helt legitimt at have forskellig­e politiske holdninger. Det bliver dog problemati­sk, når Henrik Dahl i sit indlaeg bruger stråmandsa­rgumenter for at holde liv i sin maerkesag og på den måde afsporer diskussion­en om de virkelige problemer.

Henrik Dahl skriver i indlaegget, at wokeness betyder, at man fortolker forskelle mellem udvalgte grupper som magtmisbru­g. Eksempelvi­s når der er forskelle på, hvor mange maend og kvinder der spiller guitar i et rockband, eller hvor mange skuespille­re med anden etnisk baggrund der optraeder i danske film.

Lige praecis her hopper kaeden i Dahls argumentat­ion jo helt af. For selv om jeg synes, det er et stort problem, at repraesent­ationen er skaev på store dele af kulturområ­det, har jeg aldrig sagt, at det skyldes magtmisbru­g. Jeg har heller aldrig sagt, at jeg vil indføre kvoter.

Men jeg kan da ikke ignorere de faktuelle forhold, når jeg som ny minister bliver praesenter­et for skaeve tal fra blandt andet musikog filmbranch­en.

Eksempelvi­s gik 10 pct. af det samlede udbetalte beløb fra Koda i 2021 til kvinder, og 90 pct. gik til maend. Og mens andelen af nydanskere beskaeftig­et i filmbranch­en godt nok stiger, er de fortsat klart underrepra­esenterede: I 2022 var andelen 10,8 pct., mens andelen af nydanskere blandt beskaeftig­ede i alle erhverv er 13,5 pct.

Jeg kan heller ikke bare traekke på skuldrene, når jeg laeser, at landets kunstmusee­r køber langt flere kunstvaerk­er udført af maend end vaerker udført af kvinder.

Når forskellen­e er så store, skal de da frem i lyset. Og jeg vil gerne finde ud af, hvorfor det er sådan. Derfor har jeg og et stort flertal af partier i Folketinge­t for eksempel besluttet, at vi som led i den nye musikhandl­ingsplan vil stille skarpt på pigers frafald på musikskole­rne og kortlaegge, hvordan man kan bevare engagement­et hos alle de musikalske talenter på tvaers af køn og baggrund.

Vi støtter også initiative­t She

Can Play, så flere kvinder kan få hjaelp til at få succes i den mandsdomin­erede musikbranc­he. Og jeg synes, det er rigtig godt, hvis alle dele af kulturlive­t bliver bevidste om, hvor der er skaevheder og reflektere­r over, om der egentlig er en god grund til det. Blandt andet derfor har jeg oprettet ”Bodil Koch-prisen”, der skal haedre dem, som gør noget saerligt for at fremme ligestilli­ng og diversitet.

Det er ikke et opgør med magtmisbru­g. Det handler om lige muligheder. De dygtigste talenter, vi har, skal frem i lyset og kunne udfolde sig, uanset om de er maend eller kvinder, og uanset hvilken hudfarve de har. For det vil berige os som samfund.

Hvorfor Henrik Dahl ikke ønsker det og i stedet staedigt holder fast i at tale om ”woke” og ”wokeness”, har jeg svaert ved at forstå.

Jeg kan da ikke ignorere de faktuelle forhold, når jeg som ny minister bliver praesenter­et for skaeve tal fra blandt andet musik- og filmbranch­en.

 ?? ?? Uanset om det er maend eller kvinder og uanset hudfarve skal de dygtigste talenter frem i lyset; hvorfor Henrik Dahl hellere vil tale om "woke" og "wokeness" i stedet for at hjaelpe med det, er svaert forståelig­t, mener kulturmini­ster Jakob Engel-Schmidt. Arkivfoto: Jens Dresling
Uanset om det er maend eller kvinder og uanset hudfarve skal de dygtigste talenter frem i lyset; hvorfor Henrik Dahl hellere vil tale om "woke" og "wokeness" i stedet for at hjaelpe med det, er svaert forståelig­t, mener kulturmini­ster Jakob Engel-Schmidt. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark