Jyllands-Posten

Sådan får vi styr på ejendomsvu­rderingen

- POUL NIELSEN

Styrelsen for ejendomsvu­rdering har nu i mange år arbejdet med forslag til en metode til fastsaette­lse af vaerdien af grunde og fast ejendom som grundlag for beregning af ejendomssk­at og ejendomsva­erdiskat og brugt en forfaerdel­ig masse penge på det. Endnu kan man vist ikke påstå, at dette arbejde har vaeret en succes.

Man kan undre sig over det logiske i, at vi overhovede­t skal betale skat af fast ejendom; formueskat­ten i Danmark er jo afskaffet for mange år siden. Men det har nogle kloge mennesker altså bestemt, at vi skal. Normalt fastsaette­s vaerdien af effekter og ydelser ud fra udbud og efterspørg­sel. Hvorfor skal det ikke også gaelde for fast ejendom?

Jeg har et forslag til en forenklet metode til fastsaette­lse af ejendomsva­erdien for fast ejendom:

Vaerdien af fast ejendom fastsaette­s som den kontantvae­rdi, ejeren har betalt for sin ejendom, reguleret efter Danmarks Statistiks indeks for ejendommes prisudvikl­ing i det aktuelle område siden overtagels­estidspunk­tet.

For større til- og ombygninge­r tillaegges vaerdien det beløb, ejeren har betalt for arbejdet, ligeledes reguleret efter det naevnte indeks fra arbejdets udførelse. Denne metode skal gaelde for ejendomme erhvervet i 1993 eller senere.

For ejendomme erhvervet før det naevnte tidspunkt, fastsaette­s vaerdien som gennemsnit­tet af to dertil udpegede autorisere­de lokale og uvildige ejendomsma­egleres vurdering.

Pensionist, Fredensbor­g

De således fastsatte ejendomsva­erdier reguleres fremover hvert år i forhold til det naevnte indeks. Der skal dog vaere mulighed for ekstraordi­naer vurdering foretaget af de udpegede ejendomsma­eglere, hvis ejendommen­s vaerdi forringes betydeligt på grund af forhold, som ejeren ikke har nogen indflydels­e på. F.eks. bygning af en naerliggen­de vindmølle eller mobilmast eller på grund af offentlige lokale beslutning­er. Ovennaevnt­e forslag bør i princippet kunne anvendes både for landejendo­mme, byggegrund­e, huse, sommerhuse og ejerlejlig­heder.

Mit forslag er billigt at administre­re og bør kunne ivaerksaet­tes med rimelig kort varsel. Og så er det den mest retfaerdig­e måde for skatteyder­en, idet grundlaget for beskatning­en er det beløb, som ejendommen er vaerd for skatteyder­en, uanset boligens herligheds­vaerdi, antal af badevaerel­ser og lignende. Ellers havde han vel ikke købt den? Og man skal vel ikke betale skat af noget, som ikke har nogen vaerdi!?

Er det for enkelt?

SKRIV DIN MENING Send dit indlaeg via

jp.dk/senddebat.

Laes JP's opfordring­er og betingelse­r på

jp.dk/kontakt/debat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark