Jyllands-Posten

Dengang jeg ikke mødte Henry Kissinger

Selv om der er en del steder på kloden, der ikke hejste flaget i begejstrin­g over legendaris­ke Henry Kissingers 100-årsdag forleden, så er vi nok alligevel flere, der har den tidligere udenrigsmi­nister som en af vore helte i verdenshis­torien.

- MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

Jeg har fødselsdag i dag, men ugens klumme skal handle om en anden mere kendt og relevant fødselar. Henry Kissinger fyldte nemlig 100 år i sidste uge.

Tilbage i 2019-2020 havde jeg den store fornøjelse og aere at vaere Henry A. Kissinger predoctora­l fellow på Yale University – blandt andet på anbefaling af netop Kissinger. Tilbage i 2011 havde den tidligere udenrigsmi­nister doneret sine private papirer – samlet set over en million dokumenter – til Yale. I den forbindels­e blev der også oprettet en lille håndfuld stipendier med det specifikke formål at bruge Kissingers skattekist­e til forskning. Kissingers beslutning var på sin vis ret pudsigt, fordi Henry var tilknyttet Yales store rival Harvard i flere årtier, inden han fik en politisk karriere. Kissinger er dog vist faldet i unåde på Harvard, og i øvrigt laeste hans to børn begge på netop Yale, hvor Kissinger også har vaeret en hyppig gaesteunde­rviser.

Oprindelig­t havde jeg taenkt, at det var spild af tid at ansøge om stipendiet. Typisk var det forskere med grader fra de fineste amerikansk­e og engelske universite­ter, der havde fået tildelt et fellowship. Jeg havde en kandidatgr­ad fra Syddansk Universite­t.

Men altså: ”Wer nicht wagt, der nicht gewinnt”, som man siger på mit og Henrys tyske modersmål, så ansøgninge­n blev sendt afsted, vel vidende at man i forsknings­verdenen får endnu flere afvisninge­r, end jeg formåede at skrabe sammen på det lokale diskotek i teenageåre­ne.

Nogle uger senere blev jeg overrasken­de inviteret til samtale angående stipendiet, hvilket var surrealist­isk nok i sig selv. Praktisk nok var jeg dog på Yale i forvejen som Fulbright-forsker, så rejsen var overkommel­ig. Jeg sad og ventede i en pragtfuld bygning, der engang havde huset USA’s 27. praesident, William Howard Taft, og hvor den tidligere amerikansk­e praesident­kandidat, udenrigsmi­nister og praesident Bidens nuvaerende saerlige klimaudsen­ding, John Kerry, også havde fået kontorplad­s.

Personligt har jeg en teori om, at Henry Kissinger fortsat lever, fordi han gerne vil nå at laese min ph.d.-afhandling, der fortsat ikke er faerdiggjo­rt. Afhandling­en er så at sige Henrys livseliksi­r, og jeg kommer nok til at holde Heinz Alfred i live lidt endnu. Selv tak.

Som om det ikke havde vaeret frygtindgy­dende nok i sig selv, trak professore­n, der administre­rede Kissinger-stipendiet, med det samme taeppet vaek under mine fødder, da det så endelig blev min tur: »Vi er rigtig begejstred­e for dit projektfor­slag, og det er dr. Kissinger også, som vi har drøftet dit projekt med.« Hvad siger man lige til det?

I og med mit foreslåede projekt netop handlede om Kissingers indflydels­e på amerikansk og vesttysk udenrigspo­litik i slutningen af Den Kolde Krig, svarede jeg kaekt – min kone vil nok bruge udtrykket dumdristig­t – at det ikke kom bag på mig, da projektet jo ligesom handlede om manden selv. Et friskt analytiker­bud er, at det ikke var det svar, der gjorde, at jeg nogle uger senere fik tilbudt stipendiet.

Jeg er selvfølgel­ig udmaerket godt klar over, at det mange steder i verden ikke ville vaekke spor glaede at blive associeret med Henry Kissinger. Saerligt ikke i Chile, Cambodia eller Østtimor. Tvaertimod. For den afdøde journalist Christophe­r Hitchens var Kissinger en krigsforbr­yder, der burde stilles til ansvar. Den holdning bliver stadig delt af mange, også på amerikansk­e universite­ter, hvor der regelmaess­igt er protester, når Kissinger er inviteret som gaestetale­r.

Det respektere­r jeg selvfølgel­ig, men jeg står ved, at det for en tysker med en glødende interesse for amerikansk­e samfundsfo­rhold ikke kunne blive meget større end at blive Henry A. Kissinger-fellow på Yale. Også selvom det indebar en enorm aerefrygt at vide, at jeg dermed skulle møde og fremlaegge min forskning for selveste Heinz Alfred Kissinger. Selvsamme mand, der i sin tid som studerende på Harvard havde afleveret en bachelorop­gave på mere end 400 sider, hvilket fik universite­t til at indføre et loft på laengden af fremtidige studerende­s bachelorop­gaver (det vil ikke undre mig, hvis min redaktør på Jyllands-Posten foreslår en lignende model snarest, fordi jeg også har en tendens til at lide af Kissinger-sygen, når jeg skriver klummer).

Hvorom alting er, satte coronapand­emien desvaerre (også) en stopper for mødet med Kissinger. Det er jeg sikker på, at Heinz Alfred var vaeldig aergerlig over.

Mens jeg var Kissinger-fellow, blev jeg i øvrigt far for anden gang.

Gaet, hvad min søn hedder? Hint: Hans navn starter med A. Arbejdsska­den er vist total.

Apropos arbejde: Henry Kissinger er faktisk den sidste tidligere minister fra Richard Nixons praesident­tid (1969-1974), der stadig er i live, efter George Shultz døde den 6. februar 2021 i en alder af – du havde nok gaettet det – 100 år. Schultz døde i øvrigt på Ronald Reagans fødselsdag.

Personligt har jeg en teori om, at Henry Kissinger fortsat lever, fordi han gerne vil nå at laese min ph.d.afhandling, der fortsat ikke er faerdiggjo­rt. Afhandling­en er så at sige Henrys livseliksi­r, og jeg kommer nok til at holde Heinz Alfred i live lidt endnu. Selv tak.

 ?? ?? USA's tidligere udenrigsmi­nister Henry A. Kissinger fyldte 100 år i lørdags – og er dermed den sidste overlevend­e fra Nixons regering. Foto: Roberto Schmidt/AFP
USA's tidligere udenrigsmi­nister Henry A. Kissinger fyldte 100 år i lørdags – og er dermed den sidste overlevend­e fra Nixons regering. Foto: Roberto Schmidt/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark