Jyllands-Posten

Kilometera­fgiften er en decideret uforskamme­thed

- PETER SKAARUP

Vognmaende­ne har fået nok, og det kan jeg virkelig godt forstå! En kilometera­fgift på vejtranspo­rten vedtages inden laenge af regeringen og de røde partier i folketings­salen.

Indtil da ser vognmaende­ne med afmagt til. Nogle ser til fra deres lastbil, som de i frustratio­n har parkeret foran en motorvejst­ilkørsel i et sidste desperat håb om at blive hørt, mens andre har opgivet den ulige kamp. Fra skattemini­ster Jeppe Bruus lyder det som begrundels­e for afgiften, at transportb­ranchen er underbeska­ttet.

Jeg vil nu mene, at det er vores andre brancher i erhvervsli­vet, som er overbeskat­tet. Ikke desto mindre starter indkraevni­ngen af kilometera­fgiften den 1. januar 2025, hvor Danmark bliver endnu en nytteløs afgift rigere.

Det er mangel på indsigt i virkelighe­dens verden, når man pålaegger de danske vognmaend en sådan altødelaeg­gende afgift.

Under coronakris­en var vognmaende­ne vores allesammen­s helte, dengang de dag og nat fragtede toiletpapi­r og rugbrød ud til de udtømte dagligvare­butikker. De blev rost til skyerne, og deres store arbejde blev med rette vaerdsat. Desvaerre har piben tre år senere fået en anden lyd: Nu er det ikke laengere ros, men hetz, der kommer dem i møde. Det mener jeg er udtryk for en kvalmende forkaeleth­ed.

Vi alle ved godt, hvor det ender med denne afgift. Ja, selv regeringsp­artierne, der under valgkampen praedikede om den tårnhøje inflation, kender godt til konsekvens­erne af deres makvaerk. Det er nemlig danskerne, der kommer til at betale gildet, når vognmaende­ne i desperatio­n kommer til at sende regningen videre.

Samtidig ved regeringen også godt, at kilometera­fgiften ikke har en pind med klima at gøre. De har vaeret så smarte at pakke kilometera­fgiften ind i det klichefyld­te klimaargum­ent. Gør man blot det, er der ingen, der tør at stritte imod. Men dér tager de fejl.

Danmarksde­mokraterne kan sagtens gennemskue deres spin, for vi ved godt, at vognmaende­ne ikke kan omstille sig til en teknologi, som ikke findes. Ordentlige lastbiler på el er lige nu en illusion, og der findes i dag kun én ladestande­r til el-lastbiler i hele Danmark.

I Danmarksde­mokraterne er vi smertelig bevidst om, at vi ikke skal malke vores erhvervsli­v gennem nytteløse afgifter, i håbet om at det vil få dem til at omstille sig.

Vi skal lade kapitalen blive i brancherne, så arbejdspla­dserne sikres, og varerne ikke stiger yderligere i pris.

MF, gruppeform­and (DD)

Pengene skal arbejde derude, hvor innovation­en og virkelyste­n findes. Derfor en klar opfordring til regeringen og de røde partier: Lyt nu til de danske vognmaend!

De udleder ikke CO2 i atmosfaere­n for fornøjelse­ns skyld. De vil tvaertimod gerne bidrage med grønne løsninger og en realistisk omstilling, som kan implemente­res, når tiden er til det. Indtil da skal I ikke gøre dem til ofre for jeres higen efter flittige danskeres penge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark