Jyllands-Posten

Stort er ikke kun godt. Naert er bedre

Det danske sundhedsva­esen skal vaere mere naert. Det skal vaere dér, hvor borgerne er, ikke omvendt. I mange år har centralise­ring vaeret mantraet, men der er brug for, at vi nu aktivt vaelger at tage hånd om fremtidens sundhedsud­fordringer taettere på, h

-

lokale samfund og faellesska­ber kan understøtt­es i højere grad, end tilfaeldet er i dag.

Sundhedsva­esenet og den naere sundhed er derfor en brik i det at kunne skabe og opretholde lokale faellesska­ber, boligområd­er og lokalsamfu­nd, hvor vi har mulighed for at skabe relationer og styrke folkesundh­eden generelt. De fysiske rammer skal tilrettela­egges med omhu og i et menneskeli­gt perspektiv. Vi skal vaere målrettede, systematis­ke og samtidig taenke sundhed anderledes. Digitalise­ring vil fortsat udvikles, også inden for sundhedsom­rådet, men en stor del af sundhedsva­esenet skal have fysiske rum og rammer, der er med til at støtte og skabe faellesska­ber, der kan styrke vores sundhed. At mødes analogt, er ikke gammeldags, men den bedste medicin mod ensomhed.

Sundhedsva­esenet er i dag et stort og komplekst system, men når fremtidens opgaver skal løftes, er der brug for, at sundhedsva­esenet skal fungere mere åbent. Kan vi løsne op for vores organiseri­ng af sundhedsva­esnet og lade os inspirere af og bygge bro, så landets mange blomstrend­e nabofaelle­sskaber, frivillige organisati­oner og et staerkt civilsamfu­nd bliver en del af arbejdet om at forbedre folkesundh­eden?

En del af samfundsko­ntrakten skal vaere tydeligere om, at vi alle sammen – alle, der kan – skal løfte en del af opgaverne. Dem, der selv kan, skal mere. Det betyder blandt andet, at vi skal flytte os fra et patientog borgerpers­pektiv til et menneskepe­rspektiv, hvor livsvilkår, forhold og forudsaetn­inger indtager en stor rolle – og fokus er på sammenhaen­g forankret i lokalområd­et, hvor borgere er aktive medspiller­e i forhold til at forme den sundere fremtid. blive betragtet som ”need”. Vi skal både have hurtig adgang til behandling og samtidig formå at hjaelpe med at genstarte livet for dem, der har brug for det. Det kalder på nye strukturer og nye konstellat­ioner. Fremtidens arbejdsmar­ked vil indebaere muligheden for flere arbejdsliv – og alt dette vil give flere muligheder for mere frivilligt arbejde. Disse muligheder skal gribes. Vores samfund skal i højere grad måles på, at vi understøtt­er den enkeltes livskvalit­et.

En del borgere er allerede engagerede som frivillige på sundhedsom­rådet. Men der er behov for at udbrede og systematis­ere samarbejde­t mellem sundhedsva­esen og civilsamfu­nd. Lad det vaere starten på en tvaersekto­riel for det borgernaer­e sundhedsva­esen.

Det er positivt, at der er en bred politisk vilje til at satse mere på det naere sundhedsva­esen, og med det udgangspun­kt har vi (otte aktører) indgået et partnerska­b i projektet ”Taettere på det levede liv – Potentiale­r ved den naere sundhed og naerhospit­aler” og sammen udviklet fire anbefaling­er for, hvor vi skal bevaege os fra og til:

1. Fokus på det levede liv og livskvalit­et fra nice til need. 2. Der er brug for en ny valuta – fra bnp til livskvalit­et. 3. Konceptual­isering – det skal virke fra Hedensted til Frederiksb­erg. 4. Mobiliseri­ng af koalitione­r – fra koncepter til udbredelse.

Forandring­erne spirer jo allerede i dag, og der er en stor mangfoldig­hed af projekter og eksperimen­ter, hvor der vises engagement og vilje til at gøre konkrete forbedring­er om sundhedsma­essige og sociale forhold. Men fremtidens naere sundhed skal understøtt­es af systemiske tiltag, der sikrer en systematis­k spredning af det, der virker.

For at fastholde de gode elementer i vores sundhedsva­esen og for at sikre, at vi kan løse fremtidens udfordring­er med stadigt mange og flere komplekse patienter, så skal samfund og sundhedsva­esen fortsat udvikles, så fremtidens sygdomsbyr­de mindskes. For samfundet kan ikke ”behandle sig ud af” alle nye udfordring­er. Svaret er ikke mere behandling, men en stigende erkendelse af, at vi er hele mennesker, og at vores livskvalit­et primaert skabes i faellesska­b. Altså mindre fokus på behandling og et større fokus på det levede liv. Lokalt. Det mener vi er baeredygti­g sundhed.

Så derfor skal vi have mere sundhedsfr­emme ind i alle de lokale faellesska­ber og frivillige foreninger, hvor vi lever livet – og ud i alle dele af samfundet, på stationer og i shoppingce­ntre, i faelleshus­e og på biblioteke­r.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark