Jyllands-Posten

Hun nyder at vaere fri som fuglen

Engang skulle man vaere paen. Nu handler det om at vaere sig selv, og det er mere givende, mener Lotte Horne.

-

Intet i Lotte Hornes liv har vaeret planlagt. Det er ifølge hende naturen, som har valgt for hende.

Selv om Lotte Horne blev uddannet skuespille­r ved Det Kongelige Teaters Elevskole i 1966 og spillede med i 11 film fra 1966 til 1969, fandt hun senere i livet tilbage til barndomsdr­ømmen om at vaere maler.

»Man skal ikke gøre det, man ved, betager publikum. Man skal gøre det, der er sandt for en, samtidig med at man udforsker og søger sin sjael,« siger hun.

Efter de intense filmår fortsatte Horne med at lave teater, og hun har optrådt i et hav af roller på teatre i hele Danmark. Hun har også vaeret instruktør på flere forestilli­nger.

Den sidste tv-optraeden var i serien ”Domino” i 1991.

Elsker parforhold­et

I år 2000 vendte hun endegyldig­t tilbage til staffeliet og farverne.

Hun udstillede for første gang i 2003 på Galleri Pialeh på Frederiksb­erg.

Da Horne var ung, handlede det om, at man skulle vaere paen, og det gik hun meget op i. Men det krav betød ifølge hende selv, at hun ikke var dygtig nok som maler.

»Jeg tror, enhver ting har sin tid. Det er meget afhaengigt af, hvordan naturen er hos en på det tidspunkt, hvor man møder det. Jeg har opfattet livet som noget, man får for at gå på opdagelse i det,« siger hun.

Allerede under skuespille­ruddannels­en mødte hun Finn Storgaard, som hun har vaeret gift med i 55 år. Sammen grundlagde de teaterskol­en ”Skuespille­rens Vaerksted” i 1999.

»Jeg ved godt, at det er moderne nu om stunder, at man er alene, men jeg ville ikke vaere det,« siger Horne, som saetter stor pris på parforhold­et.

»Jeg har et menneske ved min side, som jeg er meget glad for - nemlig Finn,« fastslår hun.

De to er jaevnaldre­nde, og de holder 80-års fødselsdag sammen på en fransk café i København med de naermeste. Heriblandt deres søn.

»Der er intet i vores liv, som er bestemt. Alting er noget, som kommer dumpende. Jeg ved ikke, hvordan det gør det, men det har det gjort, og vi har vaeret meget lykkelige,« fortaeller Lotte Horne.

Selv om hun fylder 80 år, har hun ingen planer om at skrue ned. De seneste år har maleriet fyldt meget, og det vil det fortsat gøre.

»For mig har der vaeret stor udvikling. Jeg vil ikke gå ad den sti, jeg kender, som saelger, og som jeg ved, bliver konteret. Jeg vil have lov til at vaere fri som fuglen. Jeg vil prøve nye veje,« siger Horne.

Lotte Horne, skuespille­r, maler, København

 ?? ?? Lotte Horne og Finn
Storgaard har vaeret gift i 55 år. Intet i deres liv har ifølge
Lotte Horne vaeret planlagt. Arkivfoto: Jørgen Jessen /Ritzau Scanpix
Lotte Horne og Finn Storgaard har vaeret gift i 55 år. Intet i deres liv har ifølge Lotte Horne vaeret planlagt. Arkivfoto: Jørgen Jessen /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark