Jyllands-Posten

Energinet skruer prisen op

390.000 gaskunder kommer i klemme, når Energinet igen haever prisen for at transporte­re gas rundt i Danmark.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Midt i en buldrende energikris­e haevede Energinet sidste år prisen for at transporte­re gas med ca. 50 pct. Nu varsler den statslige energikaem­pe igen prisstigni­nger.

»Det er en stigning på cirka 32 pct. i forhold til indevaeren­de års tarif,« lyder det fra Energinet om prishoppet, som står til at ramme 390.000 virksomhed­er og private gaskunder den 1. januar.

Energinet oplyste sidste års samlede merudgift for gaskundern­e til godt 1 mia. kr. Der saettes ikke beløb på den samlede merbetalin­g som følge af 2024-prishoppet.

Den kommende prisstigni­ng forklares med bl.a. »ekstraordi­naere udfordring­er på gasmarkede­t« på grund af krigen i Ukraine. Samtidig peges på øgede driftsomko­stninger til bl.a. faerdiggør­elsen af Baltic Pipe-projektet, der skal føre gas fra Norge via Danmark til Polen og andre østeuropae­iske lande. Da Energinet sidste år haevede gastariffe­n, blev Baltic Pipe-projektet ellers fremhaevet som noget, der vil daempe danske gaskunders transportb­etaling til Energinet.

Sidste års prishop indebar ifølge Energinet en årlig merudgift på 115 kr. for en almindelig husstand med et normalt gasforbrug, mens smv-kunder stod til et prishop på 269.000 kr., og store gaskunder kiggede ind i en merbetalin­g på knap 2,5 mio. kr. I forbindels­e med prisstigni­ngen, der traeder i kraft den 1. januar, venter Energinet et prishop for private gaskunder på endnu 74 kr. Dermed er betalingen til Energinet steget 105 pct. på bare 15 måneder. For smv-gaskunder vil 2024 byde på en merudgift på 172.000 kr., mens storforbru­gende industriku­nder står til at en merbetalin­g på gennemsnit­lig 1,6 mio. kr.

De stigende priser rammer i første omgang gasselskab­er, der lejer sig ind på det overordned­e gasne – der så sender regningen videre til gaskundern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark