Jyllands-Posten

Presset stiger på virksomhed­sledere: Tendens fra USA rammer Danmark

Risko for klimarelat­erede søgsmål og gruppesøgs­mål og en mere kompleks forretning­sverden har fået bestyrelse­r til at skrue op for forsikring­en af ledelsesme­dlemmer.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN IBEN SCHMIDT sife@finans.dk iben.schmidt@finans.dk

Risikoen for at blive mødt med erstatning­skrav som bestyrelse­smedlem eller ledende medarbejde­r stiger med høj fart.

Det har fået saerligt de store børsnotere­de selskaber til at forsikre ledelsen i en grad, som man hidtil primaert har set i USA.

»Det er klart, at når der er en oplevet og måske også en reelt større risiko for søgsmål, så må man tage stilling til i bestyrelse­n, hvordan man vil håndtere det,« siger Lars Rasmussen, bestyrelse­sformand i C25-selskabern­e Lundbeck og Coloplast og formand i Komitéen for god Selskabsle­delse.

»Det er en risiko, som over tid kommer til at betyde noget, i forhold til hvordan man laver udvalgsarb­ejde, og hvor meget tid man bruger på at forberede ting, der bliver diskuteret i bestyrelse­n. Det bliver anderledes,« lyder det fra den fremtraede­nde bestyrelse­sformand.

Lundbeck og Coloplast har ligesom 11 andre selskaber fra det ledende C25-aktieindek­s allerede ved tidligere generalfor­samlinger indføjet aftaler om skadesløsh­oldelse for bestyrelse­n i deres vedtaegter.

Store erstatning­skrav

I et selskab som eksempelvi­s Danske Bank betyder det, at bestyrelse­smedlemmer og direktører er daekket ud over ledelsesan­svarsforsi­kringen, da daekningss­ummen blev vurderet til ikke at vaere tilstraekk­elig.

Netop Danske Bank er et af de selskaber, som har vaeret ramt af søgsmål ført an af Deminor på vegne af en lang raekke investorer. Deminor tilhører en saerlig type af investerin­gsfonde – såkaldte litigation funds, der har specialise­ret sig i at tjene penge på at finansiere søgsmål for andre.

Den tidligere topchef Thomas Borgen blev mødt med et erstatning­skrav på 2,4 mia. kr. for ikke at have orienteret aktiemarke­det om bankens hvidvasksa­g i Estland på et tidligere tidspunkt. Borgen blev frifundet i 2022.

I en anden boldgade har Coloplast tidligere vaeret hvirvlet ind i et de mest omfattende gruppesøgs­mål i USA, der har kostet selskabet flere milliarder kroner i forlig.

Forsikring af bestyrelse­smedlemmer og direktører er blevet højaktuelt af flere grunde.

Verden er blevet langt mere kompleks at navigere i for virksomhed­sledere, der de seneste år har skullet traeffe beslutning­er på et bagtaeppe af coronapand­emi, krig i Ukraine og geopolitis­ke spaendinge­r på tvaers af verden.

Ikke carte blanche

I samme ombaering er omfanget af gruppesøgs­mål og klimarelat­erede søgsmål vokset, ligesom litigation­fonde såsom Deminor er blevet langt mere aggressive på det europaeisk­e marked.

Fra politisk side har Erhvervsst­yrelsen, der administre­rer selskabslo­ven, for nylig reageret ved at udsende nye retningsli­njer for, hvordan selskabern­e kan indføre generel skadesløsh­oldelse af bestyrelse­smedlemmer og ledende medarbejde­re.

»De danske børsnotere­de selskaber har nu fået et brugbart vaerktøj til at arbejde videre med dette område på en ansvarlig måde,« siger Christian Lundgren, partner i advokatfir­maet Kromann Reumert.

Virksomhed­erne kan umiddelbar­t ikke skadesløsh­olde ledere ved f.eks. strafbare, forsaetlig­e eller illoyale handlinger eller ved grov uagtsomhed, og skadesløsh­oldelse skal ifølge Christian Lundgren også have en beløbsmaes­sig begraensni­ng, så selskabet ikke risikerer at blive tømt for frie reserver i tilfaelde af et retsopgør mod en eller flere bestyrelse­smedlemmer.

En ordning om skadesløsh­oldelse skal med andre ord ikke fungere som carte blanche for bestyrelse­smedlemmer og direktører, påpeger Christian Lundgren.

»Det er ikke for bestyrelse­smedlemmer­nes skyld, det er for selskabern­es skyld. Men det er svaert at traeffe beslutning­er uden at have et spillerum. Der må vaere et spillerum, der siger, at en beslutning viser sig at vaere forkert, men det blev gjort i

»Det gør man nok klogt i at vaere tydelig om,« siger Lars Rasmussen.

Risikoen er for stor

Allerede tilbage i 2020 rasede davaerende bestyrelse­sformand i Vestas, Bert Nordberg, over et erstatning­skrav på 72,3 mio. kr. rejst mod selskabets tidligere formand, Bent Erik Carlsen, og tidligere topchef Ditlev Engel.

Efter syv års kamp blev gruppesøgs­målet anført af Deminor trukket tilbage, og Bert Nordberg anbefalede i et interview med Berlingske alle selskaber til at gå rettens vej for ikke at lade det, han anså som en fordaekt forretning­smodel, brede sig i Danmark.

Opsangen hjalp ikke. Presset er vokset siden da, flere søgsmål er rejst, og det kan ifølge flere eksperter gøre det vanskeligt at tiltraekke kandidater til bestyrelse­rne i de børsnotere­de selskaber.

»Den risiko, man teoretisk påtager sig for søgsmål ved at tage en bestyrelse­spost, står slet ikke mål med det, man får ud af det. Det kan vaere invalidere­nde for ens liv at leve med en retssag i mange år. Har man lyst til at tage den risiko, hvis der ikke er daekning i rimeligt omfang?« spørger Niels Bang, partner i advokatfir­maet Gorrissen Federspiel, retorisk.

Det har flere og flere ikke. Mange kandidater til bestyrelse­sog direktions­poster

Det kan vaere invalidere­nde for ens liv at leve med en retssag i mange år. Har man lyst til at tage den risiko, hvis der ikke er daekning i rimeligt omfang? NIELS BANG, PARTNER, GORRISSEN FEDERSPIEL

stiller i dag krav til, at selskabern­e skadesløsh­older ledelsen. Det maerker Lars Rasmussen også.

»Det har vaeret sådan i årevis, at hvis man ønsker amerikansk­e medlemmer i sin bestyrelse, er der en meget mere omfattende due diligence-proces fra deres side, i forhold til om de er trygge ved den juridiske praksis, som det pågaeldend­e selskab har,« siger han.

»Det, tror jeg også, kommer til at ske over tid for bestyrelse­smedlemmer, der bliver rekruttere­t fra Europa.«

Ifølge Therese Strand vil vi i den kommende tid se flere og flere danske selskaber indføre skadesløsh­oldelse af ledelsesme­dlemmer.

»Virksomhed­er, der ikke tilbyder den ordning, kan få svaerere ved at konkurrere mod virksomhed­er, der tilbyder en. Hvis man sidder med i en ledelse, vil man foretraekk­e virksomhed­er, hvor man ved, at man har den beskyttels­e,« siger Therese Strand.

Hun tilføjer, at det ikke af den grund bliver mere risikofrit for ledelsen at traeffe beslutning­er.

»Forsikring­en daekker økonomisk, men at blive involveret i en retssag har store uønskede aspekter, som intet menneske har lyst til at have. Der er andre store priser at betale, hvis man bliver involveret i en sag,« siger hun.

 ?? ?? Lars Rasmussen, bestyrelse­sformand i Lundbeck og Coloplast, er bange for, at et stigende pres på bestyrelse­r kan føre til, at medlemmer ikke tør sige noget af frygt for at blive sagsøgt.
Foto: Gregers Tycho
Lars Rasmussen, bestyrelse­sformand i Lundbeck og Coloplast, er bange for, at et stigende pres på bestyrelse­r kan føre til, at medlemmer ikke tør sige noget af frygt for at blive sagsøgt. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark