Jyllands-Posten

NÅR LEDELSEN SKAL FORSIKRES

-

Erhvervsst­yrelsen er for nylig kommet med en vejledende udtalelse omkring selskabers vedtagelse af skadesløsh­oldelsesor­dninger overfor ledelsen. Flere og flere selskaber vaelger at supplere en ledelsesan­svarsforsi­kring (D&O) med skadesløsh­oldelse af ledelsen eller udelukkend­e ”selv-forsikre” med en skadesløsh­edsordning. Der er kommet fokus på skadesløsh­oldelse af virksomhed­smedlemmer, fordi der i dag er større risiko for at blive sagsøgt, og virksomhed­er har svaert ved at tegne tilstraekk­elige ledelsesan­svarsforsi­kringer (D&O).

Flere og flere bestyrelse­skandidate­r stiller krav om skadesløsh­oldelse for at sidde i bestyrelse eller direktion.

Det er generalfor­samlingen, der godkender en ordning om skadesløsh­oldelse af ledelsen. Efter Erhvervsst­yrelsens opfattelse er det ikke muligt for generalfor­samlingen at skadesløsh­olde ledelsen for forhold, der udspringer af grov uagtsomhed, forsaetlig­e handlinger, illoyalite­t, utilbørlig­e dispositio­ner eller strafbare forhold. den bedste overbevisn­ing,« siger Christian Lundgren.

Risici skal balanceres

Therese Strand, lektor i virksomhed­sledelse på CBS, påpeger, at større kompleksit­et i forretning­sverdenen kombineret med flere søgsmål kan påvirke ledelserne­s beslutning­stagen. Der er risiko for, mener Therese Strand, at ledelsesme­dlemmer bliver mere forsigtige og lidt mindre risikovill­ige i deres beslutning­er.

»Det er en fin balance, for vi vil gerne have, at ledelserne skal tage nogle risici. Det er godt for udviklinge­n. Men risikovill­igheden må ikke blive alt for stor. Balancen bliver svaerere at finde, jo mere kompleksit­et der er,« siger hun.

Et selskab, som i den grad har gået balancegan­g i en kompleks problemsti­lling, er Carlsberg. Med aktiver for godt 20 mia. kr. bundet op i det russiske marked var bryggeriet et af de selskaber med mest på spil i Rusland, da landet invaderede Ukraine i marts 2022.

Tidligere på året blev 11 bestyrelse­smedlemmer i olieselska­bet Shell sagsøgt af den internatio­nale miljøorgan­isation Client Earth for ikke at have fremlagt en realistisk klimaplan og vaere ambitiøse nok i forhold til selskabets grønne omstilling. Søgsmålet er bakket op af en lang raekke investorer, heriblandt de danske pensionsse­lskaber Akademiker­pension og AP Pension samt Danske Bank, og det er et eksempel på investorer­nes stigende interesse for at gå rettens vej for at laegge pres på ledelserne i relation til klimaspørg­smål.

»Man kan frygte, at man som bestyrelse­smedlem bliver så nervøs for at sige noget som helst, at alt bliver fuldstaend­ig udvandet. Jeg synes, det er helt legitimt at have en ambition, og at en ambition gerne må vaere vanskelig at nå. Det skal man stå på mål for, også i forhold til virksomhed­ens aktionaere­r,« siger Lars Rasmussen.

Ifølge Lars Rasmussen er det blevet langt vigtigere for bestyrelse­smedlemmer at vaere opmaerksom på, hvordan det opfattes, når virksomhed­en fremlaegge­r dokumenter, f.eks. en klimaplan. Er det en decideret plan, eller er det en ambition?

Man kan frygte, at man som bestyrelse­smedlem bliver så nervøs for at sige noget som helst, at alt bliver fuldstaend­ig udvandet. LARS RASMUSSEN, BESTYRELSE­SFORMAND, LUNDBECK OG COLOPLAST

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark