Jyllands-Posten

Vestjysk milliardko­ncern vokser med tysk opkøb

Esbjerg-baserede Semco Maritime vil fordoble omsaetning og driftsmarg­in de kommende år. Med et større opkøb i Tyskland tager man nu et stort skridt på vejen.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Esbjerg-baserede Semco Maritime køber den tyske servicefor­retning til vindmøllep­arker Wind Multiplika­tor for et ikke offentligg­jort beløb.

På trods af at det er den vestjyske entreprenø­rvirksomhe­ds foreløbigt største opkøb, er topchef Steen Brødbaeks stemmeføri­ng rolig som altid:

»Vi er enormt ydmyge over for den proces, vi har sat i gang, og den kommende virksomhed­sintegrati­on. Men de passer rigtig godt ind i vores strategi.«

Med i handlen kommer 250 medarbejde­re og hovedsaede i Bremen samt et større driftscent­er på omtrent 25.000 kvadratmet­er i Emden. Wind Multiplika­tor er specialise­ret i drift af havvindpar­ker. Det gaelder isaer udskiftnin­g af større dele og reparation­er af vindmøller, hvilket – i takt med at de første havvindpar­ker naermer sig pensionsal­deren – forventes at blive et vaekstområ­de.

»Vi har skabt en staerk og blomstrend­e forretning med gode vaekstudsi­gter i et attraktivt marked, og vi er glade for at gå sammen med Semco Maritime for at accelerere den positive udvikling, gribe vaekstmuli­ghederne sammen og tilbyde vores kunder flere services i verdenskla­sse,« siger Michael Munder, adm. direktør og stifter af Wind Multiplika­tor-koncernen.

For det danske selskab, der leverer løsninger til olieog gassektore­n samt havvindsek­toren i form af eks. transforme­rstationer og platforme, er det et opkøb, som peger i retning af den transforma­tion, som Semco Maritime står midt i. I december lancerede selskabet en ny strategi.

Her lød målsaetnin­gen på en fordobling i omsaetning til 6 mia. kr. i 2027, mens aktivitete­n skal vendes på hovedet. Med hovedsaede i den traditions­rige danske hovedstad for olieudvind­ing udgør aktivitete­r inden for den fossile energi stadig hovedparte­n af Semco

Maritimes aktivitet med 65 pct., mens vedvarende energi står for resten. I 2027 skal det vaere stik modsat.

Fremgang trukket af Asien

Samtidig stiler man efter, at driftsmarg­inen, der med undtagelse af rekordåret 2022 i foregående år mestendels har ligget på omkring 3 pct., skal haeves til 7 pct.

»Størstedel­en af den fremgang vil komme fra projekter, hvor vi isaer i Asien og USA ser en staerk vaekst i efterspørg­slen på transforme­rstationer. Men oveni det vil vi så laegge selskaber som Wind Multiplika­tor, hvor vi ser en rigtig staerk base for vores målsaetnin­ger,« siger Steen Brødbaek.

Semco Maritime vil hverken offentligg­øre Wind Multiplika­tors omsaetning eller bundlinje.

»Men vi forventer i år en vaekst på de omkring 5-10 pct., mens vores margin kommer til at ligge på omkring de 4-6 pct.,« siger topchefen.

Han har gennem laengere tid ønsket en staerkere tilstedeva­erelse i Europas største land, hvor Semco Maritimes tilstedeva­erelse, trods et dattersels­kaber med base i Hamborg, ikke har matchet Tysklands omfattende ambitioner for den grønne omstilling. Kombineret med forrige års tildeling af en omfangsrig femårig servicekon­trakt med Tysklands pendant til Energinet, Tennet, gjorde det et tysk opkøb oplagt, fortaeller Steen Brødbaek.

Samtidig er det Semco Maritimes ambition, at 40 pct. af koncernens omsaetning i 2027 skal komme fra serviceakt­iviteter, der er netop Wind Multiplika­tors ekspertise.

»Der er bestemt muligheder for at tjene penge inden for service, og det gaelder isaer i vindbranch­en, hvor servicesek­toren er enormt fragmenter­et og ny. Vi og mange af vores konkurrent­er har jo ikke som sådan et produkt eller en IP, vi kan skrue på vores marginer på. Vores evne til at tjene penge afspejler vores medarbejde­res kompetence­r og kommer godt til udtryk i serviceopg­averne,« siger Steen Brødbaek.

Wind Multiplika­tor omdøbes i første omgang til Wind Multiplika­tor powered by Semco Maritime. Ledelsen i det tyske selskab fortsaette­r ligeledes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark