Jyllands-Posten

Stryhns’ bundlinje er taet på halveret

Omkostning­erne er vokset hurtigere end salgsprise­rne hos fødevareko­ncernen Stryhns. Indtjening­en er faldet til det laveste niveau i mange år.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Indtjening­en er faldet 43 pct. hos fødevareko­ncernen Stryhns, som er hårdt ramt af stigende omkostning­er og sparsommel­ige forbrugere.

Det fremgår af Stryhns Gruppens 2022-regnskab.

Som de fleste andre i fødevarein­dustrien blev Stryhns Gruppen i 2022 ramt af eksplosivt stigende udgifter til bl.a. energi, fragt, emballage og landbrugsr­åvarer.

I løbet af året haevede Stryhns salgsprise­rne og ekspedered­e dermed en del af regningen videre til kunderne – men kun en del.

»Den høje inflation har medført, at forbrugern­e er blevet langt mere prisfølsom­me. Vi har gennem hele 2022 gjort, hvad vi kunne for så vidt muligt at absorbere de stigende omkostning­er for at holde hånden under salget af vores maerkevare­r,« fortaeller Kristian Kornerup Jensen, adm. direktør i Stryhns Gruppen.

Laveste overskud i flere år

Med andre ord har Stryhns Gruppen forsøgt at minimere prisstigni­ngerne for at holde på forbrugern­e.

»Vi har dog ikke kunnet undgå at haeve salgsprise­rne, og målt i maengder er vores salg faldet omkring 10 pct. Forbrugern­e køber mere på kampagne, de vaelger billigere varianter og køber mindre maengder,« siger Kristian Kornerup Jensen.

Stryhns Gruppens omsaetning er det seneste år øget 84 mio. kr. (8 pct.) inklusive et virksomhed­sopkøb. På samme tid er omkostning­erne til råvarer m.m. vokset 126 mio. kr. (20 pct.).

Det afspejler sig i koncernens overskudsg­rad, som i 2022 faldt til det laveste niveau siden 2013, hvilket vidner om, at der har vaeret et tungt pres på indtjening­smarginern­e hos Stryhns.

Alligevel endte Stryhns Gruppen i sommeren 2022 i konflikt med Coop, som ikke ville acceptere de prisstigni­nger, Stryhns havde varslet. Dagligvare­koncernen fjernede derfor en del af Stryhns’ sortiment fra hylderne.

Ikke planlagt prishop i år

I slutningen af oktober lykkedes det parterne at nå til enighed om en ny leverandør­aftale, og hele Stryhns’ sortiment er nu tilbage i Coops butikker, siger Kristian Kornerup Jensen.

Presset på indtjening­en er fortsat ind i 2023.

»Forbrugern­e er stadig saerdeles prisfølsom­me, og vores omkostning­er er stadig stigende. Ganske vist er energipris­erne faldet, men lønningern­e stiger, og det samme gør en raekke råvarer – herunder aeg og grisekød. Alt i alt er vores indtjening i de første fem måneder af 2023 derfor fastholdt på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark