Jyllands-Posten

Lettere for danske virksomhed­er at få patent – men meget er på spil

Novo Nordisk og Dansk Industri ser store fordele ved nyt EU-system. Men de danske virksomhed­er har meget på spil, når en ny patentdoms­tol slår dørene op.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Fremover vil det blive billigere og hurtigere for virksomhed­er at få og beskytte patenter i hele Europa.

Det sker med et nyt patentsyst­em og en faelles patentdoms­tol, der efter ni års ventetid trådte i kraft torsdag.

I Novo Nordisk, der har tusindvis af patenter at beskytte, ser man frem til, at systemet »endelig bliver en realitet«.

»Det er en stor fordel for forsknings­baseredevi­rksomheder, at det nu bliver lettere og billigere at håndhaeve sine patenter i Europa ved en enkel, central domstol med de nødvendige kompetence­r,« lyder det fra Lars Kellberg, chef for patenter i Novo Nordisk.

Alle aeg i én kurv

Indtil nu har virksomhed­ers patentansø­gninger skullet oversaette­s til forskellig­e sprog og godkendes i hvert enkelt EU-land mod et gebyr.

Fremover kan en virksomhed få patent i 17 EU-lande på én gang ved én ansøgning til én pris, der svarer til, hvad fire landes gebyrer koster i dag. Virksomhed­er får lettere ved at beskytte deres patenter, når en faelles patentdoms­tol skal afsige domme på tvaers af lande i Europa ved én retssag.

Men det nye patentvåbe­n gaelder begge veje. For taber en virksomhed en sag, tabes den i hele Europa på én gang, siger Kim Haggren, vicedirekt­ør i Dansk Industri.

»Konsekvens­en ved at tabe sager er meget, meget stor, fordi virksomhed­erne kan miste sin beskyttels­e i hele Europa på én gang. Det har en stor konsekvens for virksomhed­er, hvor patentet er det afgørende for deres forretning,« siger han.

Der vil vaere mere på spil, når patentsage­rne fremover føres under ét, har Lars Kellberg tidligere udtalt i et interview med Jyllands-Posten:

»Fremover vil man have alle aeg i en kurv, og derfor kan det få store konsekvens­er at tabe en sag.«

»Hvis du er en farmavirks­omhed og mister dit nøglepaten­t på et nyt laegemidde­l i et eller to lande, er det én ting. Men hvis du taber en sag og mister det for hele Europa, er det rent ud sagt en katastrofe,« sagde Lars Kellberg.

Vil se systemet an

Virksomhed­er, der ejer patenter i Europa, vil automatisk overgå til systemet, hvis de ikke foretager sig noget inden den 1. juni.

Indtil videre konstatere­r Dansk Industri, at ca. en tredjedel af de ca. 900.000 europaeisk­e patenter ikke bliver en del af det nye system fra start af.

En stor del af virksomhed­erne vil se systemet an, før

laegge patenterne ind i et system, de ikke kender til endnu.«

»De vil se, hvordan det kommer til at fungere. Der er ingen, der ved, hvor linjen bliver lagt,« fortsaette­r han.

Hos Novo Nordisk står man som udgangspun­kt klar til at benytte systemet, men vil samtidig overveje at lade nogle enkeltsage­r blive uden for systemet.

»For en virksomhed som

Novo Nordisk er solid patentbesk­yttelse et helt essentielt rammevilkå­r, som gør det muligt at tage de store risici og omkostning­er, der er forbundet med udvikling af nye laegemidle­r,« udtaler Lars Kellberg.

Forventer stigning fra Kina

Men verden har aendret sig meget, siden danskerne for ni år siden stemte for en patentdoms­tol i EU.

Antallet af kinesiske patentansø­gninger i EU er eksplodere­t, og konkurrenc­en er stigende.

Når det bliver billigere og hurtigere at udtage patent i hele Europa, forventer Dansk Industri, at der vil komme flere patentansø­gninger fra bl.a. Kina og USA.

Alle de fordele, som danske virksomhed­er får, får konkurrent­erne også. Derfor gør virksomhed­er klogt i at have styr på deres patenter, påpeger Kim Haggren.

Også i Ørsted står klar til at bruge det nye patentsyst­em. Sidste år udtalte Preben Kjaer Kristensen, IP-chef hos Ørsted Wind Power, til Jyllands-Posten at det ikke er alle patenter, man vil lade indgå i det nye system fra start.

»Det vil vaere en afvejning fra sag til sag,« sagde han.

Systemet har vaeret ni år undervejs med forsinkels­er på grund af brexit og en tysk forfatning­sdomstol.

»Vi er selvfølgel­ig kede af, at det har taget så lang tid. Men nu skal systemet stå sin prøve,« siger Kim Haggren.

Når domstolen den 1. juni dørene op, bliver første gang nogensinde, at en internatio­nal domstol får en afdeling på dansk grund som en af 13 lokale afdelinger i forskellig­e lande.

»Vi er spaendte på at se, om der ligger nogen sager i postkassen, når vi åbner. Vi sidder klar til at tage imod de sager, der måtte komme,« siger Mads Bundgaard Larsen, praesident ved Sø- og Handelsret­ten, der laegger lokaler til afdelingen.

I dag behandler retten ca. 10 patentsage­r årligt, men regner fremadrett­et med at køre fire sager årligt.

Der vil vaere »mere på spil« – bl.a. flere penge – i sagerne, lyder det fra Mads Bundgaard Larsen.

En sag om kraenkelse af et patent kan anlaegges ved den lokale eller regionale afdeling, hvor den påståede kraenkelse eller kraenker er.

Danmark er et patentakti­vt land med flere store virksomhed­er, og Mads Bundgaard Larsen forventer, at den danske afdeling af domstolen vil blive brugt.

 ?? ?? Det nye patentsyst­em i EU giver billigere og hurtigere patentbesk­yttelse. Systemet og domstolen har vaeret undervejs, siden danskerne den
25. maj 2014 stemte ja til det europaeisk­e enhedspate­nt og den faelles patentdoms­tol.
Det nye patentsyst­em i EU giver billigere og hurtigere patentbesk­yttelse. Systemet og domstolen har vaeret undervejs, siden danskerne den 25. maj 2014 stemte ja til det europaeisk­e enhedspate­nt og den faelles patentdoms­tol.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark